Ce

Cello:

(İt.) Viyolonsel. Çello. Violoncello’nun kısa yazılışı. Bu kelimeyi oluşturan parçalardan ikincisinin kullanılması yolu ile yapılan kısaltma. Bkz. Violoncello, viyolonsel, çello.

\ Cem, Hakan:

1961 yılında Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da doğdu. "Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Viyolonsel Ana Sanat Dalı"ndan 1985 yılında pekiyi derece  ile mezun oldu. Aynı yıl "İzmir Devlet Senfoni Orkestrası" sınavlarını kazanarak orkestranın viyolonsel sanatçılığına atandı. Sanatçı 1996 yılından bugüne kurumun yönetim kurulu üyeliği, müdür yardımcılığı gibi yönetim kadrolarında hizmetler verdi. Hakan Cem 2003 yılında "İzmir Devlet Senfoni Orkestrası" müdürlüğü görevini üstlendi. Bu kurumun “Çocuklarla Senfoni” adlı çocuklara yönelik çoksesli küğün sevdirilmesi, yaygınlaştırılması projesiyle Ege Bölgesi'nde 18.000 çocuğa ulaşmasını sağladı. Yine "il, ilçe, köy konserleri" projesiyle "İzmir Devlet Senfoni Orkestrası"nın yalnız İzmir'de değil, Ege Bölgesi'nde de geniş kitlelere ulaşmasında ve çoksesli küğün bölgede yaygınlaşıp sevilmesinde önemli görevler üstlendi. 2005 yılında "Milliyet Gazetesi"nin "Ege Eki"nde köşe yazarı Çağlayan Bilgen tarafından çoksesli küğ alanında eğitime yaptığı katkılar nedeniyle "Yılın Sanat Adamı" gösterildi. 2006 yılında da "çoksesli küğün gelecek nesillere tanıtılmasında" gösterdiği başarılı çalışmalar nedeniyle "Uluslararası Konak Rotary Kulübü"nce "Meslek Hizmet Ödülü"ne layık görüldü. "Avrupa Birliği Uluslararası Akdeniz Barış Sinfoni Orkestrası" üyesi de olan Cem aynı zamanda edebiyat alanında ürünler vermektedir. "Susmanın Ötesi" adlı Japon "Haiku Sanatı"nı içeren kitabı "Türkiye 2003 Arkadaş Z. Özger Şiir Yarışması"nda finale kalarak jüri tarafından "Anılmaya Değer Dosya" olarak değerlendirildi ve kitaplaştı. Hakan Cem'in ikinci kitabı "Öpücük Damlası"dır. Sanatçının şiir ve yazıları bugüne kadar "Kitap-lık", "Yasak Meyve", "No Edebiyat", "Agora", "Üç Nokta", "Kum", "E", "Akatalpa", "Heves", "Pitoresk", "Liman", "Son Kişot", "Ünlem", "Ay", "Bahçe", "S'imge", "Şiir Ülkesi" gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı, yayımlanmaktadır. Hakan Cem "TRT" kurumu için 2004–2005 yılı yayın sezonunda "Viyolonsel Diyor ki" adlı çoksesli küğ izlencesinin yapımında görev aldı ve danışmanlığını yürüttü. Halen "İzmir Devlet Senfoni Orkestrası"nda viyolonsel sanatçısı olan Cem İngilizce biliyor, evli ve bir çocuk babasıdır.

Cemal Reşid Rey’in “Türkiye”si:

Cemal Reşid Rey sonsuzluğa göç ettiğinde eserleri çok dağılmıştı. “İstanbul Filarmoni Derneği” bağdarın yaratılarını derleyip toplayarak bir araya getirdi. Bu arada hiç bilinmeyen bir yaratısı ortaya çıktı: “Türkiye” rapsodisi… Bu yaratı ortaya çıktığı anda “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” hemen programında değişikliğe giderek Hikmet Şimşek yönetiminde bu rapsodiyi seslendirdi. Eser 10 parçadan oluşmaktadır ve Rey, çeşitli yörelerin küğleri ile yurdumuzun adeta seslerden oluşan bir tablosunu çizmektedir. İlk iki parça kırın havası karakterindedir. Birincisinde neşeli ilk tema üfleme çalgılar ile çelestadan duyulur. Yaylı çalgıların çaldığı ikinci tema ifadeli bir türkü gibidir ve ilk girişin kısa sürprizi ile sona ermektedir. İkinci parçada yalnız tahta üflemeli çalgılar yer almaktadır. Üçüncü parçanın ana teması ağıt karakterindedir. Meye benzeyen ifadeli sesi ile bas klarinet tarafından sergilenmeden önce yaylı çalgılar uzun seslerle derin havayı hazırlar ve sonra yükselerek adeta feryat edercesine acıyı yinelerler. Sonunda eski ifadeye dönülerek biter. Dördüncü parça pek tanınmış “Ha bu diyar” türküsünü sergilemektedir. Beşinci parçada kemençeleri taklit eden keman figürleri eşliğinde bir “Karadeniz Havası” ilkin yalkın viyola ve çellodan, sonra bütün gruplardan duyulur. Altıncı parçada ise kendimizi bir bayram yerinin şenlikli havasında buluruz.

Cenaze Marşı (Beethoven):

Ludwig van Beethoven’in “Kutsal Roma İmparatoru” İkinci (II.) Josef için bağdadığı cenaze küğüdür. Ancak teknik güçlüklerinden ötürü pek seslendirilmez.

\ Cenevre Vançin Üçülü:

“Cenevre Konservatuvarı”nı birincilik ödülüyle bitiren Türkiye’nin ilk kadın obuva yalkıcısı Ayser Vançin, Cenevre’li kılarinetçi Eric Schmid ve piyanist Fredy Felgenhauer tarafından oluşturulan bu üçülü küğ sevgisi bir araya getirmiştir. Grubu oluşturan çalgıların renk ve ses uyuşumu “Cenevre Vançin Üçülü”nün küğ dünyasının ender grupları arasında hak ettiği yeri almasını sağladı. Grubun kurucusu Ayser Vançin’in yaptığı sürekli araştırmalar üçüle uyumlu bir dağar kazandırdığı gibi gruptan esinlenen birçok uluslararası bağdarın da dikkatini çekerek kendilerine adanan yaratılar yazılmasına yol açtı. Ekrem Zeki Ün, Nedim Otyam gibi tanınmış Türk bağdarlarının yanısıra Hollanda’lı Jan Masseus, İsviçre’li A. Pflüger, C. Cavadini, J. C. Beuchat ve aynı zamanda bağdar olan Ayser Vançin’i de bu isimlerin arasında sayabiliriz. Birçok ülkede dinletiler veren “Cenevre Vançin Üçülü” radyo ve televizyon programlarına da katılmaktadır. Uluslararası “Martigny Pierre Gianadda Oda Küğü Ödülü”nü alan “Cenevre Vançin Üçülü”nün iki CD’si vardır. Üçül’ün son dinletilerine Fredy Felgenhauer’in artık aralarında olmaması nedeniyle piyanist Suzanne Husson eşlik etmektedir.

\ Cenker, Muharrem:

Türk keman sanatçısı. 1954 yılında Manisa’da dünyaya geldi. Keman eğitimine 1966 yılında “İzmir Devlet Konservatuvarı”nda Hazar Alapınar ile başladı. Bu okuldaki çalışmalarını Gürel Karakaş ve Fritz Goerlach ile sürdürdü. 1972 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı”na geçti ve bu okulda Jules Higny’nin öğrencisi oldu. Bu okuldan 1975 yılı yaz döneminde mezun oldu ve aynı yıl kurulup çalışmalarına başlayan “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın ilk kurucu üyelerinden biri olarak sanatsal yaşamına başladı. 1978 yılı Ağustos ayında eşi Nuray Cenker ile Almanya’ya yerleşti ve çalışmalarını “Münster Kent Sinfoni Orkestrası”nda 2018 yılı Kasım ayına dek sürdürdü. Bu süre içinde Ruggiero Ricci ve Lucas David ile çalışma olanağı bulan sanatçı, Türkiye ve uluslararası bağlantılı birçok kuruluşla ortaklaşa Almanya’da “Türk Küğ Geleneği”nin değişik örneklerini tanıtan dinletiler verdi. İzmir’li bağdar Necdet Levent’in “1. Keman Konçertosu”nun ilk çalınışını gerçekleştirdi. Ayrıca çeşitli yıllarda “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” ve “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası” eşliğinde üç dinletiye yalkıcı olarak katıldı. Oda küğü alanında arkadaşlarıyla birlikte oluşturduğu “Trio d’Accord” piyanolu üçülüyle uzun yıllar çeşitli dinletiler ve kayıtlar yaptı. Muharrem Cenker halen Almanya’da yaşamaktadır.

\ Cenker, Nuray:

Viyolonsel sanatçısı ve öğretmeni. 1953 yılında dünyaya geldi. Viyolonsel ve piyano eğitimine 1965 yılında “İzmir Devlet Konservatuvarı”nda başladı. İzmir’de François Morin ve Willy Rebhan ile viyolonsel, Max Hallecker ile piyano çalıştı. 1974 yılında Doğan Cangal’ın sınıfından diploma aldı. 1974-1976 tarihleri arasında “İzmir Devlet Konservatuvarı”nda viyolonsel öğretmenliği yaptı. 1976 yılı ile 1978 yılları arasında “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” sanatçısı olarak çalışmalarını sürdürdü. 1978 yılında Almanya’nın Münster kentinde bulunan “Westfälische Schule für Musik”te açılan sınavı kazandı ve bu okulda 2017 yılına dek viyolonsel öğretmeni olarak çalıştı. Bu arada Heinrich Schiff’in ustalık kursuna katıldı. Eşi Muharrem Cenker ile Almanya’da çeşitli oda küğü dinletileri verdi. Bu dönemde Nuray Cenker’in çok sayıda öğrencisi çeşitli yarışmalarda ödüller aldılar. Bu isimler halen Alman orkestralarında görev yapmaktadırlar. Yaşamını Almanya’da sürdürmekte olan Nuray Cenker Türk gençlerine destek vermiş ve onların Almanya’daki eğitimlerine yardımcı olmuştur.

\ Cevher, Cemile:

Karadeniz'in ilk radyo sanatçısıdır. 1950’li yıllarda ailesiyle Trabzon’dan İstanbul’a göç etmiştir. Oturduğu mahallenin sakinleri sesini keşfederek Sadettin Kaynak’a götürülmüştür. Rizeli olan Sadettin Kaynak duyduğu sese hayran kalmıştır. Cevher “TRT”nin “Yurttan Sesler Korosu”nun radyoda yaptığı izlencelerde yalkıcı olarak yer almış ve zamanla tüm Karadenizlilerin taptığı bir sanatçı olmuştur. “Fadime Kimdir” kitabının yayıncısı Ömer Aşan, Cemile Cevher’i şöyle anlatıyor: “Babaannem, radyoda O’nun sesini duyduğunda namazını yarıda keser, radyonun sesini açardı. Bilirsiniz, herhangi bir müslüman öyle kolay kolay namazını yar ım bırakmaz. Çok önemli sebebiniz yoksa günaha girersiniz. Sonraki yıllarda, babaannem henüz yaşıyorken, güzel şarkıların O’nun için namazdan daha kutsal olduğunu öğrenmiştim. Haklıydı babaannem; çünkü Cemile Cevher hiçbir zaman kaset doldurmadı, plağına da rastlamadım; dolayısıyla aynanın bir daha yüzümüze tutulup tutulmayacağı belli değildi.''

\ Ceyhan, Dengin:

“Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”nda akademisyen. Dengin Ceyhan, 2013’te “Gezi Eylemleri” sırasında Alman piyanist Davide Martello ile birlikte İstanbul Taksim’de bir konser vermişti. Ceyhan, “Gezi Anmaları”nın yanısıra Soma’da hayatlarını kaybeden madencilerin ailelerinin yararına dinletiler düzenlemişti. Piyanist, üniversiteye başlayacak madenci ailelerinin çocuklarına burs toplamak için 7 ilde “Piano for Soma” etkinliklerinde yer almıştı. Sanatçı, sosyal medyada yaptığı bir paylaşım nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanmış ve savcılığın itirazı üzerine tahliye edilmişti. Kamuoyunda yükselen tepkiler üzerine savcılık, “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı” akademisyeni Ceyhan’ın tutukluluk kararına itiraz etmiş, serbest bırakılan sanatçıyı karşılamak için avukatı ve yakınları“Silivri Cezaevi”ne gitmişti.

\ Ceylan, Heyecan Gizem:

1982 yılında Tarsus'ta doğdu, ilkokulu burada bitirdi. 1995 yılında "Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman Anasanat Dalı"nı kazanarak küğ eğitimine başladı. 1998 yılında aynı okulun "Şan Bölümü Anasanat Dalı" sınavını kazanıp Claudia Atanassova'nın sınıfında opera–şan öğrencisi oldu. Konservatuvardaki lise eğitimi süresince Adana, Mersin ve Ankara'da dinletiler verdi. 2002 yılında Almanya'ya giderek "Studiengang Gesang / Musiktheater an der Fakultaet Darstellende Kunst der Universitaet der Künste Berlin" (Berlin Sanat Üniversitesi Gösteri Sanatları Fakültesi Opera–Şan Bölümü)nü kazanarak Anke Eggers'in öğrencisi oldu. 2003 yılında Dietrich Fischer–Diskau'nun lied yorumu üzerine gerçekleştirdiği ustalık kursuna katıldı. Heyecan Gizem Ceylan Almanya'daki eğitimi süresince Peter Berne'in gerçekleştirdiği İtalyan arya ve resitatiflerini yorumlamaya yönelik ustalık kurslarını izledi, "Junge Oper Lübeck" (Lübeck Gençlik Operası) ile anlaşmalı olarak birçok yılbaşı ve yardım dinletilerine katıldı, ayrıca Leipzig, Lübeck, Gelsenkirchen ve Dresden kentlerinde dinletiler verdi. 2006 yılında rejisörlüğünü Karoline Gruber'in, yönetkenliğini Errico Fresis'in yaptığı "Mozart un Geniert" isimli yaratıyla sahne sınavını ve 2007 yılında da dağar sınavını çok iyi dereceyle geçerek "Universitaet der Künste Berlin"den başarıyla mezun oldu ve lisans-yüksek lisans diplomalarını alarak Türkiye'ye döndü. Sanatçı 2008 yılı Ocak ayında başlamış olduğu "Antalya Devlet Opera ve Balesi" kurumunda çalışmalarını sürdürmektedir.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:6307691
Online Ziyaretçi Sayısı:8
Bugünlük Ziyaret :235

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.