Pu
Puandorg:
Fransızca olan “point d’orgue” teriminin bir bakıma yanlış bir şekilde Türkçeleştirilmiş hallerinden birisi. Bkz. Point d’orgue. Puandork. Uzatkı.
Puandork:
Fransızca olan “point d’orgue” teriminin bir bakıma yanlış bir şekilde Türkçeleştirilmiş hallerinden birisi. Bkz. Point d’orgue. Puandorg. Uzatkı.
Puccini, Giacomo (1858-1924):
Önemli bir opera yaratıları bağdarı olan Puccini’nin belli başlı operaları arasında şunlar bulunmaktadır: “Tosca”, “La Boheme”, “Madam Butterfly”, “Manon Lescaut”, “Edgar”, “Le Villi”, “Il Tabarro”, “Turandot”, “Suor Angelica”, “Gianni Schicci”.
Punta:
Uç, burun. Nokta, yayın ucu.
Puntato:
Noktalı çalış.
Punto:
Nokta, benek, derece, sayı, puan, önemli nokta, yön.
Punto (Punta) d'Arco:
Yayın ucu ile çalınması, yayın ucunda çalınacak. Yayın ucu ile. Bkz. Arco, Punto, Punta, A punto (punta) d'arco.
Punto d'organo:
Durak noktası.
Puppet:
(İng.) Kukla. Oyuncak. Başka bir kişininin oyuncağı.
Puppet play:
(İng.) Kukla oyunu. Kukla gösterisi. Kukla şovu.
1659’da doğan ve 1695 tarihinde ölen pek tanınmış İngiliz bağdar. Daha çok yazmış olduğu sahne küğleri ile bilinen Henry Purcell “Krallık Korosu”nda çalışmıştır. Purcell’in önemli yaratıları arasında “Dido ve Aeneas” ile “The Tempest” operaları, 108 yalkın çığırgı, 24 psalm, küçük so’dan şakon, fantazi, pavan ve çok sayıda çalgısal küğ bulunmaktadır.
1958 yılında Saraybosna’da dünyaya geldi. “Saraybosna Film Festivali”nin direktörüdür. 1980’li yıllarda “Saraybosna Obala Sanat Merkezi”nin yönetmeni olarak Edinburg, Paris, Toronto, New York, Montreal ve Londra’nın önde gelen salonlarında ve seçkin tiyatro festivallerinde sayısız sahne yapımını yönetti. 1992 ile 1995 arasında meydana gelen “Bosna Savaşı” sırasında Mirsad Purivatra “Obala Sanat Merkezi”nde dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılarla Bosna-Hersekli sanatçıların bir araya gelmesiyle çok sayıda sergi ve sanatsal etkinliğe imza atttı ve “savaş sineması” olgusunu başlattı. Sanatçı, 1995 yılında “Saraybosna Film Festivali”nin kurucularından birisi oldu. Bu festival günümüzde Avrupa’daki en etkili film festivallerinden birisidir. Purivatra, 2003 yılından başlayan ve günümüze dek süren yeni bir projeye imza attı; bu projeyle bölgesel sinematografinin gelişimine ve yeni yeteneklerin kaşfine yol açmak üzere “Saraybosna Film Festivali”nin bir bileşeni olarak Avrupa film pazarında “CineLink Ortak Yapım Pazarı” oluşturdu. “CineLink”, bugün bölgesel film üretimi için en güçlü katalizör olarak kabul edilmektedir. 2007 yılında sanatçının girişimi ile festival bünyesinde, bölge sinemasının geleceğini şekillendirecek yeni sanatçılar için “Saraybosna Yetenek Kampüsü” adı altında bir eğitim platformu oluşturuldu. Purivatra 2008 yılında, Saraybosna’da “Yetenek Kampüsü” katılımcıları tarafından çekilen küçük bütçeli kısa filmler oluşturmak için Festival kapsamında “Saraybosna Film Şehri” adlı bir proje başlattı. Mirsad Purivatra, yönetmenliğini Danis Tanoviç’in yaptığı “Kolombiya Sirki - Circus Columbia” filminin yapımcısı ve Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Bir Zamanlar Anadolu’da - Once Upon a Time in Anatolia” filminin ortak yapımcısıdır. Sanatçı aynı zamanda “Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi”nde öğretmenlik yapmaktadır. Çok sayıda uluslararası ödülü ve takdirnamesi bulunmaktadır. Purivatra, “Sabancı Vakfı”nın “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla beşincisini düzenlediği “Kısa Film Yarışması”nın jüri üyeliğini yapmıştır.