İn

İnal, Eray:

1983 yılında Ankara’da doğdu. 1995 yılında “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Fagot Bölümü”nü kazandı ve eğitimine Orhan Nuri Göktürk ve Günnur Kurt ile başladı. Eray İnal bu alandaki eğitimine 8. sınıftan itibaren Tahsin Arslan ile devam etti ve Arslan’ın sınıfından mezun oldu. Eğitimi sürecinde üstün başarılarından dolayı 1999 ve 2001 yıllarında iki kez sınıf atladı. 2000 yılında “Yamaha”nın yapmış olduğu “Tahta Üflemeli Çalgılar Yarışması”nda ikinci oldu. 2001 yılında Prof. Hans Jörg Thome’nin “ustalık kursu”na katılarak başarılı bir dinleti verdi. Selim Aykal, Dug Jensen, Ali İrfan ve Tolga Alpay ile “çalışmalıklar” yaptı. Ankara içinde ve dışında birçok kez yalkın dinletiler ve resitaller verdi. Aykut Doğansoy ve Vagıf Süleymanov ile oda küğü çalışmaları yaptı. “Hacettepe Konservatuvarı Beşlisi” ve “Sekizlisi”nin bir üyesi olarak yurt içinde birçok dinletilere katıldı. “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”, “Ankara Devlet Opera ve Balesi”, “Bursa Senfoni Orkestrası” ve “Antalya Senfoni Orkestrası” ile “Borusan Filarmoni Orkestrası”nda birçok eserde görev aldı. Fagot ve oda küğü üzerine bağdaları ve düzenlemeleri bulunan İnal 2003 yılında okul ikincisi olarak mezun oldu. Eray İnal ayrıca “Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tanıtma Vakfı (Tütav) Ekibi”nin küğ yönetmenliğini yapmış ve aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Slovakya, Ukrayna, Endonezya, Tayland, Singapur, Çin, Katar ve Lübnan’ın da bulunduğu dünyanın birçok yerinde dinleti, organizasyon, fuar, Türk şenlikleri ve gecelerinde ülkemizi temsilen görevler üstlenmiştir. Eray İnal 2005 yılında “Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi”nde yüksek lisans programına kabul edilmiş ve burada Ateş Kırkan ile fagot, Stilyana Strateva, Vladimir Ziverev ve Ayşe Sezer ile oda küğü çalışmaları yapmış, ayrıca “Bilkent Senfoni Orkestrası”nda sayısız eserde görev almıştır. Fagot dağarının en zor yaratılarından biri olan André Jolivet’nin “konçertosu” ve Jean Françaix’nin “divertissement”ını içeren bir mezuniyet dinletisi vererek 2007 yılının Haziran ayında yüksek lisans programından “Yüksek Şeref Derecesi” ile mezun olmuştur. Aynı yılın Kasım ayında “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nın açmış olduğu sınavı kazanan sanatçı, bu kurumda fagot sanatçısı olarak göreve başlamıştır. 2010 yılında ise bu orkestranın yönetim kuruluna seçilerek idari alanda da görev almıştır. 2011 yılı Ocak ayında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Fagot Bölümü”nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan İnal, 2011 yılı Temmuz ayında “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Çoksesli Çocuk Korosu”nun müdürü olarak atanmıştır. Eray İnal halen “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nda fagot sanatçısı, yönetim kurulu üyesi, “Çoksesli Çocuk Korosu” müdürü ve “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

\ İnal, Selahattin:

1925 yılında Çankırı’da doğan Selahattin İnal çevresinde “Çopur” lakabı ile tanınan fırıncı Hacı Şükrü Efendi ile Nafia Hanım’ın oğludur. İlkokulu memleketinde bitirdikten sonra lise eğitimini Ankara’da tamamlayan Selahattin İnal eğitimini sürdürürken bir yandan da baba mesleği olan fırıncılık yapmaktaydı. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra “Ankara Radyosu”nun açtığı bir sınavı kazanarak bu kurumda keman sanatçılığı görevine başladı ve 31 yıl çalıştıktan sonra 1981 yılında emekli oldu. İnal, ilk küğsel çalışmalarına mandolin çalarak başladı ve daha sonra kendi çabası ile keman çalmayı öğrendi. Lisede okuduğu yıllarda, velisi, o sıralarda Ankara’da bulunan Hakkı Derman idi. Sanatçı, küğ çalışmalarına ciddi olarak bu yıllarda başladı ve Hakkı Derman’dan dersler aldı. Başlangıçta öğretmeninin etkisi altında kalmakla birlikte sonraları kendine özgü bir biçem geliştirerek aranan ve sevilen bir keman sanatçısı oldu. İlk bağdama denemesini 1947 yılında yapan Selahattin İnal tekniği sağlam, duygulu ve çok sevilen şarkılar yazmıştır. Sanatçı 7 Mayıs 1982 tarihinde Ankara’da yaşama veda etmiştir. 2009-2010 eğitim-öğrenim yılı başında ise sanatçının ismi,1995 yılında kurulan ve “Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı”na bağlı olarak çalışan “Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”ne verilerek “Selahattin İnal Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi” olmuştur.

\ İnan, Afet:

“Devrimci Türkiye Cumhuriyeti”nin aydınlık yüzlerinden birisini oluşturan Afet İnan’ın pek bilinmeyen bazı yönleri bulunmaktadır. “Edirne Muallim Mektebi”nden 1930 yılında mezun olan İnan, geceleri yatakhanede devrin moda şarkısı olan “Senelerce aşkı anmış, mahzun kalpler hep ağlarmış”ı terennüm ettiklerini anlatırdı. Sesi güzel olan Afet Hanım aynı zamanda klasik keman çalardı. Fransızca okumuştu ve eski yazıyı da bilirdi.

\ İnançer, Ö. Tuğrul:

1946 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Bursa’da tamamladıktan sonra “İstanbul Hukuk Fakültesi”ni bitirdi. Yirmi yıl kadar çeşitli şirketlerde müşavirlik ve avukatlık yaptı. 1991 yılında “Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Musikisi Topluluğu”nda çalışmaya başladı. Eğitimi süresince özel olarak küğ dersleri almış bulunan İnançer çeşitli radyo ve televizyon izlencelerinde konuk sanatçı ve konuşmacı olarak da yer almıştır. Yurt içinde ve dışında pek çok küğsel etkinliğe katılmış bulunan İnançer’in tasavvuf konularında çeşitli makaleleri yayınlanmıştır. Sanatçı halen “Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Musikisi Topluluğu”nun müdürlüğünü yapmakta olup evli ve iki çocuk babasıdır. Yayınlanmış eserleri arasında “Gönül Sohbetleri”, “Sohbetler”, “Gönül Sözü” ve “Vakte Karşı Sözler” bulunmaktadır.

İnançsal Küğ:

Dünyevi yaşamdan ötesi düşünülerek yazılan küğ demek olup dini duyguları harekete geçirmek ve insanların din ile olan ilgileri nedeniyle yazılan küğdür. Tümüyle ahiret bilinci içerisinde yaratılmış olup her türlü inanç sistemi içerisinde görebileceğimiz bu küğ ölüm sonrası ruhani yaşam hedef alınarak oluşturulmuştur ve halen de oluşturulmaktadır.

İndeciso:

(İt.) Kararsız. Kesin olmama durumu. Müphem. Belirsiz. Kararsızlık, kesinsizlik.

\ İntizami, İzzetullah:

İntizami, 1924’te Tahran’da doğdu. Sanat eğitimini “Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi”nde tamamlayan İntizami, 1951’de Almanya’ya gitti. Almanya’da da eğitimini ara vermeden sürdüren İntizami, 1958’de İran’a döndü. “Bay Aktör” lakaplı İntizami, 94 yıllık yaşamına birçok film ve tiyatro oyunu sığdırdı. İntizami “Postacı”, “İnek”, “Hacı Washington”, “Nasreddin Şah”, “Gerçek Gün”, “Su Üzerindeki Ev”, “Kanlı İnek”, “Yeşil Ateş”, “Mavi İpek Yolu”, “40 Yıllık” gibi sinema filmlerinde rol aldı. Sanatçı 16 Ağustos 2018 tarihinde sonsuzluğa göç etmiştir.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5668221
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :636

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.