Ok

Okan, Can:

1986 yılında İstanbul’da doğan Can Okan piyano öğrenimine 1994 yılında Meliha Doğuduyal ile başladı. 1997 yılında “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”na girdi ve Metin Ülkü’nün öğrencisi oldu. “Yılın Genç Müzisyeni Yarışması”na iki kez katıldı ve 1998’de ikincilik ve 1999’da ise birincilik ödülünü aldı. Yurt içinde birçok dinleti veren Can Okan, Metin Ülkü ile piyano anasanat dalındaki çalışmalarını sürdürmekte ve Gürer Aykal ile orkestra yönetkenliği bölümündeki çalışmalarına devam etmektedir.

\ Okat, Yahya:

“Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü”nde öğrenim görmüştür. 2010 yılında “Barut Fıçısı” isimli oyunla “Uluslararası Erzurum Tiyatro Festivali”ne, 2011 yılında “Oyun Sonu” isimli oyunla “ODTÜ Tiyatro Festivali”, “Silifke Tiyatro Festivali” ve “Uluslararası Erzurum Tiyatro Festivali”ne, 2012 yılında “Bildirim-İnsan Aygıtı” isimli oyunla “ODTÜ Tiyatro Festivali”ne, 2014 yılında “Ruhi Bey Senfonisi” isimli oyunla “Gaziantep Tiyatro Festivali”ne katılmıştır. Yönetmenliğini Nihat Çapar’ın üstlendiği “Sapan” (2015) isimli sinema filminde rol almıştır.

\ Okcu, Aydan:

1973 yılında Elazığ’da doğdu. Bir yaşında iken İzmir’e geldi ve ilk, orta, lise ve üniversite eğitimini bu kentte tamamladı. Aydan Okcu’nun küğsel yaşamı “TRT Çocuk Korosu” ile başladı ve bu koronun İzmir’deki ilk üyelerinden birisi oldu. “TRT Çocuk Korosu”nda Nural Altar ve Reyhan Öney ile çalıştı. Okcu, yaş grubu gereği daha sonra “TRT Gençlik Korosu”na geçti. Okcu, lise eğitimi sonrası küğ öğretmeni olmaya karar vererek “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”ne girdi;bu okulda ses eğitimi derslerini Gülcihan Özkan ile yaptı, keman derslerine Kemal Yıldırım ile başladı ve Tuğrul Göğüş ile sürdürdü; üniversite yıllarında “TRT”de çocuk ve gençlik korolarının yayınlarını hazırladı. Okulu bitirince ilk görev yeri üç yıl çalıştığı Bayburt oldu; hemen ardından yine üç yıllığına Samsun’da görev yaptı. Manisa’da altı yıl bulunduktan sonra halen görev yapmakta olduğu İzmir’e yerleşti ve “Ömer Seyfettin Anadolu Sağlık Meslek Lisesi”nde küğ öğretmeni oldu. Aydan Okcu Manisa’ya geldiğinde “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” 2001 yılında bir sınav açarak bünyesinde bir çoksesli koro kurmuş, yönetkenliğine önce Gökçen Gültek’i, hemen ardından da Caner Ruhselman’ı getirmişti. Bu koro çeşitli nedenlerden ötürü ilerleyen zaman içinde “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”ndan ayrıldı ve çalışmalarını “İzmir Sanat Korosu” ismi altında “İzmir Devlet Opera ve Balesi” yönetkeni Ali Hoca ve Nural Altar ile sürdürmeye başladı. Okcu, İzmir’e geldiği andan başlayarak çocuk korosu yönetkenliği ile uğraşmaya başladı; önceleri Gökçen Gültek ile “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın çocuk korosunu bir yıl çalıştırdı, daha sonra aynı koroyu Serdar Ali Dükel ile iki yıl daha çalıştırmaya devam etti. Adı geçen kurumda yönetimin değişmesi ile birlikte bu görevinden ayrılan Okcu, bir yıl da Caner Ruhselman ile birlikte “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çocuk Korosu”nu çalıştırdı. Aydan Okcu halen “Tobav” bünyesinde kurulmuş olan minikler korosunu ve müzikal koroyu İsmail Bilen'le birlikte çalıştırmaktadır.

Oktav:

Sekizli, sekizli aralığı, sekiz ardıl sesin kapladığı ses alanı. Sekizli aralık.

Oktav İşareti:

Bu sembol eğer notaların üstünde yer almaktaysa bir sekizli (bir oktav) inceden (tiz) seslendirme yapılacak anlamına gelir. Bu sembol eğer notaların altında yer almaktaysa bir sekizli (bir oktav) kalından seslendirme yapılacağı anlaşılmalıdır. Başlangıç yeri sembolün tam olarak üzerinde (ya da altında) yer aldığı notadır, bitiş noktası ise bu sembole ilişkin çizginin sona erdiği nota olur ve işaret ile çizginin kapsama alanındaki notalar bir oktav inceden ya da kalından seslendirilir. Eğer tek bir nota söz konusu ise bu sembol yalnızca o notanın üzerinde ya da altında yer aldığı nota ile sınırlıdır ve bu durumda çizgi çekilmez. Sembolü:

8va

Oktet:

Sekiz ses veya sekiz çalgıdan oluşan topluluk. Böyle bir topluluk için yazılmış küğ yaratısı. Sekiz üyeden bireşen müzik topluluğu. (İng. Octet). Sekiz (8) kişinin yaptığı müzik. 8 ses ya da çalgı için yazılmış bağda.

\ Okutan, Sevinç:

1970 yılında Azerbaycan’ın Bakü kentinde dünyaya geldi. 1976 yılında piyano ile küğ hazırlık kurslarına başladı. 1977 yılında ilkokulda, aynı zamanda küğ okulunda piyano, küğ kuramı, küğ tarihi, remileme gibi dersler aldı. 1985 yılında okulları başarı diplomasıyla bitirip, 1985-1989 yıllarında “Bakü Güzel Sanatlar Lisesi”nde küğbilimi bölümünde okuyup küğ kuramları, remilemej, piyano öğretmenliği diploması aldı. Daha sonra (1989-1994) “Bakü Küğ Akademisi”nde öğrenimine devam etti. O yıllarda kongre ve dinletilere katılarak tecrübe edindi. 1994 yılında mezun oldu. 1995 yılında yüksek lisansa başladı. 1999 yılına kadar ulusal ve uluslararası kongrelere katılarak başarı ödülleri kazandı. Makaleleri bilimsel dergilerde yayınlandı. 1992-1994 yıllarında “Bakü Halk Konservatuvarı”nda ve “Bakü Medeni-Marif Koleji”nde, 1998-2000 yıllarında “Bakü Güzel Sanatlar Üniversitesi”nde, “Bakü Nahçıvan Özel Üniversitesi”nde küğ kuramları, remileme, piyano, küğ tarihi, sinema küğü,  tiyatro küğü ve başka branşlarda dersler verdi. 2000-2007 yıllarında Samsun’da piyano öğretmenliği yaptı. 2003 yılında “Samsun Güzel Sanatlar Lisesi”nde piyano öğretmenliği görevi aldı. 2007 yılından bu yana Fethiye’de piyano öğretmenliği yapmaktadır.

\ Okyay, Erdoğan:

1 Nisan 1933 tarihinde İzmir Buca’da dünyaya gelen Dr. Erdoğan Okyay, 1971 yılında yayına yeni başlamış olan “TRT Ankara Televizyonu”nda, süreli çocuk küğü izlencelerini eşiyle birlikte yaptı. 1961 yılında önceden asistan olarak görev yaptığı “Gazi Eğitim Enstitüsü”nde piyano ve okul küğü öğretmeni olarak göreve başladı. “Gazi Eğitim Enstitüsü”nde içinde Muammer Sun’un da bulunduğu bir grup küğ eğitimcisiyle Türk okul küğüne özgü bir küğ eğitimi ilkeleri dizgesinin ortaya çıkmasına katkılarda bulundu. 1973’te Almanya’nın önemli bilim kuruluşlarından “Alexandr von Humboldt Vakfı”nın doçentlik bursunu kazanarak araştırma yapmak üzere 2 yıllığına Almanya Berlin’e giderek, Prof. Kurt Reinhard’ın son doktora öğrencisi olarak “Hür Berlin Üniversitesi”nde “Küğ Etnolojisi” dalında doktorasını yaptı. Türkiye’de en eski küğbilimi bölümü olan “Ege Üniversitesi Küğbilim Bölümü” Erdoğan Okyay’ın da aralarında bulunduğu küğbilimcilerce kurulmuştu. Erdoğan Okyay’ın çocukların küğ eğitimine büyük katkıları olmuştur. Sanatçı, vasiyetinde yine çocukları düşünmüştür. Dr. Erdoğan Okyay’ın vasiyeti şöyle: “Müzik Eğitimcileri Derneği’ne vasiyetimdir; ‘Dereden Tepeden Çocuklar İçin Şarkılar’ kitabının ikinci baskısına, yeni yazdığım şarkılar da eklensin.” Uzun süre tedavi gören Erdoğan Okyay, 15 Ekim 2017 Pazar günü, Ankara’da 84 yaşında vefat etti ve 16 Ekim Pazartesi günü “Gazi Üniversitesi Konser Salonu”nda yapılan törenin ardından “Ankara Karşıyaka Mezarlığı”nda son yolculuğuna uğurlandı.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5667759
Online Ziyaretçi Sayısı:13
Bugünlük Ziyaret :574

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.