Tu

\ Tuğa, Emirhan:

1970 yılında Ankara’da doğan Emirhan Tuğa küğe olan ilgisini keşfeden bağdar İstemihan Taviloğlu’nun teşviki ile “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”na girdi. Başarılı bir öğrencilik döneminden sonra Ekrem Öztan’ın klarinet sınıfından  mezun oldu. “İstanbul Filarmoni Derneği”nden yurtdışı bursu aldı. Yüksek lisans eğitimini Hollanda’nın “Amsterdam Sweelinck Konservatuvarı”nda Emiel Kleymeer ve Piet Honingh ile yaptı. Bas Pollard ve Willem Brons’dan oda küğü dersleri aldı. Macaristan, İngiltere ve Avusturya’da festivallere katıldı. “Radio Filharmonie” ve “Promenade” orkestralarında klarinetist olarak çalıştı. Günümüz bağdarları Jan Raas, Meliha Doğuduyal, Marion von Tilzer’le proje ve dinletiler yaptı. Hollanda’da “Ned3” ve “Concertzender” radyo ve televizyon programlarında kayıtlar gerçekleştirdi. Türk kanto ve tango küğlerinin uyarlamalarını “Tombaz Ensemble” (Variete Oriental-Kalan Müzik) ile gerçekleştirdi. Hollanda, Türkiye ve Finlandiya’da klarinet ve birlikte çalma teknikleri üzerine seminerler yaptı ve ustalık kursları verdi. Sanatçı; Bela Bartok, Darius Milhaud, Astor Piazzola, Ahmed Adnan Saygun ve Osvaldo Golijov gibi bağdarların, kendi folklorik temalarından esinlenerek yazdıkları bağdalarına izlencelerinde yer vermektedir. Türk-Balkan çalgısal küğ uyarlamalarını klarinet, piyano ve oda küğü grupları için düzenledi. “Chagall Yaylı Çalgılar Dördülü”yle Osvaldo Golijov’un “The Dreams and Prayers of Isaac the Blind” yaratısını izlencesine alarak dinletiler yaptı. Piyanist Yuka Tada ile Hollanda, Türkiye ve Japonya’da yalkın dinletiler verdi. Bu dinleti izlencesinden oluşan CD kaydı “Moonlight-Ayışığı” “AK Müzik”ten piyasaya çıktı. Albüm tanıtım dolaşısı; “Ankara Müzik Festivali”, Eskişehir, İstanbul, Japonya’da Hiroshima, Kyoto, Nagano ve Hollanda Amsterdam’da yapıldı. Hollanda’nın Amsterdam kentinde yaşayan Emirhan Tuğa dinletilerini “Tombaz Ensemble”, “Meriam de Korte Ensemble”, “Astra Trio” ve “Trio Nomade” ile Hollanda, Belçika, Almanya ve Türkiye’de sürdümekte, topluluk yönetmeni ve sanat danışmanı olarak “Antre Vakfı”nda çalışmaktadır.

Tuğrul Göğüş'ün YouTube Kanalı:

YouTube üzerinde bir kanal açma düşüncesi 2019 yılının başlarında gündeme geldi. Bu kanal küğ öğrencilerinin, amatörce küğ yapanların ve küğseverlerin çalıştıkları ya da dinledikleri parçaları doğru hızları ve koyultularıyla dinleyip fikir almaları ve elde ettikleri sonuçları çalışmalarına yansıtmaları amacını gütmektedir. YouTube'da iki ana akım küğ videosu bulunmaktadır. Birincisi ertikten kişilerin uygun ortamlarda ürettikleri üst seviye videolar ve ikincisi meslekten olmayan bazı özengen kişilerin yapabildikleri kadarını sıradan kameralarla veya cep telefonları ile çektikleri videolar... Birinci grup videolar küğ sanatına gönülden bağlı kişilerin hayranlıkla izledikleri, fakat o seviyeye ulaşma olanağı elde edemeyecekleri bir kategoride yer almaktadır. İkinci kategoride yer alan videolar ise gerek parçanın hızı ve gerekse uygulama niteliği ile yanlış olabilen sonuçları içermektedir. Tuğrul Göğüş'ün YouTube kanalında kolaydan zora, basitten karmaşığa üretme olanağı elde edilebilen yaratılar sergilenmekte ve bunların sayısının günden güne artması hedeflenmektedir. Bu kanalda yer alan parçaların hızları ve nüansları olması gerektiği gibi düzenlenmiştir. Bu sayfanın okuyucuları linklerde çalıştıkları parça ve yaratıların salt piyano eşliklerini de dinleyebilecek ve bu eşliklerin en başında yer alan bir ölçülük hazırlık vuruşlarından sonra piyano partisi eşliğinde eserlerini çalışabileceklerdir. Ayrıca küğbilim alanında başlangıç noktasından en üst düzey bilgilere kadar tüm bilgilerin küğseverlerle ve küğ öğrencileri ile buluşması hedeflenmiştir. Aşağıdaki linklerde bağdarların ve parçalarının ya da büyük yaratıların isimleri yer almaktadır. Linklerde yer alan yaratıların isimleri YouTube dünya çapında bir kuruluş olduğu ve izleyenlerin bir bölümünün yabancı olabileceği düşünülerek İngilizce ya da kendi orijinal dillerinde yazılmıştır. Yararlı olabilirse ne mutlu bana...

a. Eşlikler:

1. Tomaso Albinoni: Keman ve Org için Adagio - Org Eşliği

2. Johann Sebastian Bach & Guller: Keman ve Piyano İçin Grave - Piyano Eşliği

3. Johann Sebastian Bach: Keman ve Piyano İçin Allegro - Piyano Eşliği

4. Johann Sebastian Bach: Keman ve Piyano İçin Marş - Piyano Eşliği

5. Johann Sebastian Bach: Keman ve Piyano İçin Rondo - Piano Eşliği

6. Johann Sebastian Bach: Keman ve Piyano İçin VI. Sonat - 1. Bölüm - Piano Eşliği

7. Burhan Hüseyin: Keman ve Piyano İçin Çökertme - Piyano Eşliği

b. Piyano Parçaları

1. Johann Sebastian Bach: In The Village of Eisenach

Tumulto:

(İt.) Kargaşa, karışıklık.

Tumultuoso:

(İt.) Vahşi, sert, haşin. Düzensiz, karışık. Fırtınalı, kontrolsüz. Gürültücü, gürültülü. Gürültülü, patırtılı. Kavgacı. Çalkantılı.

Tumultuous:

(İng.) Gürültülü, patırtılı. Kargaşalı. Düzensiz. Çalkantılı. Gürültücü.

\ Tunay, Irmak:

4 Kasım 1995 tarihinde İzmir’de dünyaya geldi. Çocuk yaşlarında mandolin çalarak ve korolarda yer alarak başladığı küğ yaşamına 2009-2014 yılları arasında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı”nda obuva eğitimi görerek devam etti. 2015-2020 arasında “Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü”nde şan dalında eğitim aldı. 2020 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik Bilimleri Anabilim Dalı”nda yüksek lisans eğitimine başladı. Irmak Tunay öğrencilik yıllarında çok sayıda dinletiye katılmıştır. Bunlar arasında 2006 yılında “Türkiye Polifonik Korolar Derneği” tarafından düzenlenen “11. Türkiye Korolar Şenliği”, aynı yıl Bulgaristan’da düzenlenen “Gorna Oryahovitsa V. Uluslarası Turizm Şarkı Festivali”, 2017 yılında “Mozart Akademi” tarafından düzenlenen “3. İzmir Polifonik Korolar Festivali”, “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası” ile katıldığı dinletiler, obuva sınıf dinletileri ve oda küğü konserleri, şan sınıf dinletileri ve çeşitli resitaller, “Yaşar Üniversitesi Çoksesli Korosu ve TRT Çoksesli Gençlik Korosu” ile dinletiler bulunmaktadır. Irmak Tunay ayrıca çok sayıda ustalık kursuna da katılmıştır. Bunlar şu şekilde sayılabilir: 2011 yılında “Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı” tarafından düzenlenen ve Christian Schneider’in öğretmen olduğu “Barok Dönem Obuva Eserlerindeki Süsleme Stilleri” konulu kurs, 2014 yılında “Özel Filarmoni Sanat Kursu” tarafından açılan “Berlin Filarmoni Birinci Obuvacısı” Albrecht Mayer’in verdiği kurs, 2016 yılında “TOBAV” önderliğinde “TOBAV Genç Projesi” kapsamında Güzin Gürel’in yönettiği şan kursu, 2018 yılında yine “TOBAV”ın düzenlediği ve Banu Özevin’in verdiği “Hikayeler ve Orff-Schulwerk”, “Orff-Schulwerk Müzik ve Hareket Eğitimi: Ksilofon Çalıyorum” ve “Orff-Schulwerk Müzik ve Hareket Eğitimi” kursu, aynı yıl “Yaşar Üniversitesi”nin organize ettiği ve Giovanna Maresta’nın verdiği “Sahne, Rol, Mimik” ustalık kursu, yine aynı yıl “Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi” tarafından gerçekleştirilen ve Angelina Wolf ile In Suk Lee’nin sunduğu “Uluslararası İlkbahar Kursu”, bahsi geçen yılda yine “Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi”nin önderliğinde James Harding’in verdiği “Playing with the Elements of Music” başlıklı kurs, 2019 yılında “Yaşar Üniversitesi”nin açtığı ve Tatiana Lisnic ile Ünüşan Kuloğlu’nun yürüttükleri şan kursu, aynı yıl “Yaşar Üniversitesi”nin düzenlediği “VI. Uluslararası Müzik Haftası”nda Beatriz Riobo Agulla, Teresa Novoa ile Roberto Ropa’nın üstlendikleri şan kursu bulunmaktadır. Sanatçı halen “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik Bilimleri Anabilim Dalı”nda yüksek lisans eğitimini sürdürmekte, çeşitli küğ kurslarında piyano ve şan eğitmenliği yapmakta ve kendi yazıp bağdadığı küğsel projeleri yürütmektedir.

\ Tunay, Levent:

1961 yılında İzmir Karşıyaka’da doğdu. İlkokula Ödemiş’te başlayıp Karşıyaka’da tamamladı. Ortaokul ve liseyi Muğla’da (Merkez Ortaokulu-Turgut Reis Lisesi) okudu. 1980 yılında girdiği “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana Sanat Dalı”nı 1984 yılında bitirdi. Bir süre İzmir’de kamera asistanlığı yaptıktan sonra askerlik hizmeti için ertiksel çalışmalarına ara verdi. Askerlik dönüşü kısa bir süre “Dünya Gazetesi”nde çalıştıktan sonra “PTT”nin (Türk Telekom) açtığı sınavı kazanarak bu kuruma geçti. 2006 yılına kadar bu kurumda çalıştı. 2006 yılında “Türk Telekom” özelleştirilince şu anda çalıştığı kurum olan “İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü”ne ataması yapıldı. Halen bu kurumda idari kısımda çalışmasını sürdürmektedir. Evli ve iki kız çocuğu babası olup iki de kedisi vardır.

\ Tunca, Burcu:

İlk viyola çalışmalarına “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”nda Betil Başeğmezler’le başlayan Tunca, 1990 yılında kurulan “Aurora Oda Orkestrası”nda üç yıl boyunca grup şefi yardımcılığı yaptı. “Sevda Cenap And Müzik Vakfı Festivali”ne katılma fırsatı buldu. 1993 yılında “Akdeniz Gençlik Orkestrası”nın sınavını kazanıp Avrupa dolaşısına çıkan sanatçı, orkestranın grup şefliği ve grup şefi yardımcılığını üstlendi. 1994 yılında başarıyla mezun olan Tunca, bir yıl süreyle “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nda bir çok yönetkenle çalıştı. 1995 yılında, küğsel yaşantısına “Amerika Birleşik Devletleri”nde devam eden sanatçı, 1996-1998 yılları arasında “Louisiana Eyalet Üniversitesi”nde, 1998-2002 yılları arasında da “Florida Eyalet Üniversitesi”nde asistanlık yaptı. Asistanlığı boyunca bir çok viyola ve oda küğü öğrencisi olan Tunca ayrıca üniversitenin açmış olduğu yaz kurslarında da eğitmenlik yaptı. Yüksek lisans eğitimi boyunca oda küğü ve yalkın dinletiler verdi ve 2001 yılında başarı ile mezun oldu. Aynı okulda doktora programına kabul edilen sanatçı çellist Ozan Tunca ile birlikte kurduğu “Quartet alla Turca” yaylı çalgılar dörtlüsü ile özel bir burs kazandı. Dörtlü 2002’nin Mayıs ayında Kanada’da düzenlenen “Numus Oda Müziği Yarışması”nda birincilik ödülüne layık görüldü. İçlerinde “Chicago Civic” ve “New World” sinfoni orkestralarının da yer aldığı birçok orkestrada çalışan Tunca, 2002 yılında “Arkansas Sinfoni Orkestrası”nın tam üyelik ve dördül viyolacısı sınavını kazanarak “Little Rock”a yerleşti. Orkestranın bünyesinde, “Sturges Quartet” ve orkestra ile iki yıl boyunca Arkansas Eyaleti’nin yaklaşık tüm şehirlerinde dinletiler verdi. Aynı zamanda “Arkansas Eyalet Üniversitesi”nde eğitmenlik yaptı. 2003 yılında “Bursa Bölge Senfoni Orkestrası”na yalkıcı oldu. 2004 yılında Türkiye’ye dönen sanatçı “Eskişehir Anadolu Üniversitesi”nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı ve 2008 Ocak ayında doçentlik ünvanı aldı. Burcu Tunca halen “Anadolu Üniversitesi”nde öğretmenliğin ve “Erasmus Koordinatörlüğü”nün yanısıra “Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası” konuk üyeliğine, çeşitli üniversitelerde ustalık kursları düzenlemeye, yalkıcı ve oda küğü dinletileri vermeye yurt içinde ve dışında devam etmektedir.

\ Tunca, Ozan:

Küğ yaşamına 1984 yılında "Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nda başladı. 1994 yılında aynı üniversitede lisans öğrenimini tamamladıktan sonra 1997 yılında asistanlık bursunu kazandığı Amerika Birleşik Devletleri'nin "Louisiana Eyalet Üniversitesi"nde yüksek lisans derecesini, daha sonra 2003 yılında yine asistanlık bursunu kazandığı "Florida Eyalet Üniversitesi"nde küğ doktorasını tamamladı. Tunca'nın Amerika'daki öğrenimi "Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı" ve "Sevda Cenap And Vakfı" tarafından desteklendi. Sanatçı küğ yaşamı boyunca Doğan Cangal, Dennis Parker, Lubomir Georgiev ile çalışma fırsatı buldu. Ayrıca çeşitli ülkelerde düzenlenen küğ kurslarında Janos Starker, Carter Brey, Laszlo Varga, Andreas Diaz, Alexander Rudin ve Rocco Filipini ile çalıştı. Yine "Philharmonia Dördülü", "Yeni Haydn Yaylı Çalgılar Dördülü", "Colorado Yaylı Çalgılar Dördülü" ve "Penderecki Yaylı Çalgılar Dördülü"nün düzenlediği kurslara katıldı. Tunca 1990 yılında "Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası" eşliğinde Vivaldi'nin küçük so'dan "İki Viyolonsel için Konçertosu"nu ve 1994 yılında Dvorak'ın küçük si'den "Viyolonsel Konçertosu"nu seslendirdi. Daha sonra "Florida Eyalet Filarmonisi", "Bursa Bölge Senfoni Orkestrası" ve "Antalya Senfoni Orkestrası" ile yalkın dinletiler verdi. Ayrıca "Louisiana WRKF Radyosu"nda ve "Florida WFSU Televizyonu"nda resitaller sundu. "Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası", "Aurora Oda Orkestrası", "Antalya Oda Orkestrası", "Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası", "Acadiana Sinfoni", "Baton Rouge Sinfoni", "Louisiana Sinfonietta", "Tallahassee Sinfoni", "Columbus Sinfoni", "Albany Sinfoni", "Savannah Sinfoni", "Jacksonville Sinfoni" ve "Arkansas Sinfoni" orkestralarında görev aldı. Sanatçı "Quartet alla Turca" ile "Eppes Foundation" tarafından ödüle layık görüldü. Ayrıca "Florida Eyalet Üniversitesi" tarafından üstün başarılı küğ öğrencilerine verilen "Pi Kappa Lambda Ödülü"nü aldı. 1990 ve 1994 yıllarında "Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Konçerto Yarışması"nı kazandı. Yine 1994 yılında "British Council" tarafından düzenlenen "Yılın Genç Küğcüsü Yarışması"nda ve 1996 yılında "Monroe Symphony Legaue" tarafından düzenlenen "Konçerto Yarışması"nda yarı finale kalan sanatçı "Numus 2002 Pan–Am Oda Küğü Yarışması"nda "Quartet alla Turca" ile birlikte "Birincilik Ödülü" aldı. 2003 yılında kurulan "Çellistanbul Viyolonsel Dördülü" ile "Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali", MIAM “Divertimento–Üç”, "Boğaziçi Üniversitesi" ve "Anadolu Üniversitesi Konser Serileri" ve bazı televizyon izlencelerinde yer alan sanatçı ayrıca bu grupla "35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali"nde Julian Lloyd Webber ile koser verdi. Tunca "Stubb's Küğ Okulu", "Florida Eyalet Üniversitesi Yaylı Çalgılar Orkestrası Kampı", "Hendrix Koleji", "Uludağ Üniversitesi", Polonya’da "Jan Paderewski Küğ Akademisi" ve "Louisiana Eyalet Üniversitesi Küğ Okulu"nda viyolonsel, oda küğü ve orkestra kursları verdi. Tunca halen "Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nda doçent doktor ünvanıyla öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.

\ Tuncel, Hayri:

1901 yılında Devrek’te yaşama gözlerini açmış olan sanatçının babası Ahmet Hüsnü Efendi, annesi ise Zekiye Hanımdır. Sesinin güzel olduğu oldukça küçük yaşlarda fark edilmiş olup ezan ve Kuran okuması teşvik edilmiştir. Yakın çevresinin takdirini kazanan küçük Hayri hayranlarının sayesinde dinleyerek öğrenme yoluna gittiği şarkıları söyleyerek küğsel yaşamına başlamıştır. İlerleyen zaman sürecinde ud öğrenerek bu sanata bağlılığını iyice artırmıştır. Gençlik çağında hayran olduğu bir kız ile evlenmek istemişse de kızın ailesinin bu talebi reddetmesi ile içine düştüğü üzüntü ve keder sonucu Bolu’ya yerleşerek bu kentte başka biri ile evlenmiştir. Birkaç yıl Bolu’da kalan sanatçı ileriki yıllarda daha iyi koşullarda yaşamak isteği ile Samsun’a gitti. Sokaklarda dolaşarak iş ararken bir kitapçı dükkanından gelen ud sesini işiterek dinlemeye başlamıştır. Bu dükkanda bulunan yaşı hayli yüksek bir şahıs Hayri Tuncel’in ud çalan kişiyi dikkatle dinlediğini görünce içeri davet etmiş ve kısa bir görüşmenin ardından sanatçının bir ud çalar olduğunu öğrenmiştir. Bunun üzerine sanatçıyı dinlemek istemişlerdir. Hayri Tuncel’in gerçeklediği ud Taksim’ini dinleyen bu yaşlı kişi Hayri Tuncel’e iş bulacağını vaad etmiş ve sanatçıyı “Devlet Demiryolları İdaresi”ne memur olarak tayin ettirmiştir. Tuncel, Samsun’da bulunduğu süre içerisinde “Samsun Türk Ocağı”nda oluşturulan “Türk Küğü Topluluğu”nda yönetkenlik yapmış ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Ancak hırçın bir karakteri olan Hayri Tuncel çalıştığı kurumda karşılaştığı yolsuzluk ve haksızlıklara dayanamayarak Samsun’dan ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. Tek oğlu Fahrettin Tuncel’dir. Oğlu ile birlikte sakin bir yaşam sürmeye başlayan Tuncel artık yalnızca küğ ile ilgilenmeye başlamıştır. 1925 yılında yazdığı güftesi “Attımsa da birdenbire sevdayı gönülden / Bir kor çıkar eşsem yine kalbimdeki külden / Yaz mevsimi bin gonca açar her kuru gülden / Bir kor çıkar eşsem yine kalbimdeki külden” ile bağdarlığa başlamıştır. Tuncel bu güfteyi Kürdilihicazkar makamında ve semai usulünde bağdamıştır. Bağdarlık yaptığı son döneminde kullandığı güftelerin bir kısmını kendisi kağıda dökmüştür. Sanatçının çeşitli makamlardan 55 yaratısı vardır. Tuncel 30 Ocak 1964 tarihinde Düzce’de yaşama gözlerini kapatmış ve “Düzce Kabristanı”na defnedilmiştir.

\ Tunceli, Feriha:

Hocaların hocası olarak bilinen Feriha Tunceli 5 Eylül 2009 taihinde İstanbul’da yaşamını yitirmiştir. 2 Eylül 1928 tarihinde İstanbul’da doğan Feriha Tunceli 19 yaşında “İstanbul Belediye Konservatuvarı”na girdi. Burada tam 30 yıl görev yapan Feriha Tunceli “TRT İstanbul Radyosu”nda da 33 yıl çalıştı. Feriha Tunceli’nin cenazesi 8 Eylül 2009 Salı günü ikindi namazının ardından Levent Camii’nden kaldırılmış ve cenaze töreni öncesinde “TRT İstanbul Radyosu” önünde de ayrı bir tören yapılmıştır.

\ Tuncer, Hamdi:

Hamdi Tuncer 1947 yılında Dinar’ın “Dikici Köyü”nde doğdu. Köyünde ancak ilk iki ayını okuyabildiği ilkokulu, İmir’in Selçuk ilçesinde bitirdi. Ortaokul ve lise öğrenimini Aydın’da yaptı. “Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Öğretmenliği Bölümü”nü bitirdi. 1978-1979 öğretim yılında “Grenoble III Dil ve Edebiyat Üniversitesi”nde lisans tamamladı. 26 yıl ortaokul, lise ve eğitim enstitüsü düzeyindeki devlet okullarında Fransızca öğretmenliği yaptıktan sonra emekli oldu. Fransızca öğretim veren “Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi”nde 9 yıl öğretmen ve yabancı diller bölüm başkanı olarak çalıştı. Edebiyatla ilgili çalışmalarına zaman bırakmadığı gerekçesiyle bu görevinden ayrılıp “Ankara Fransız Kültür Merkezi”nde çalışmaya başladı. Bu kurumda da 9 yıl boyunca öğretmenlik, yazılı ve sözlü çevirmenlik yaptı. Bu görevindeyken şiirlerin hem Türkçe hem de Fransızca seslendirildiği şiir dinletileri yaptı. 2010 yılında Aydın’a yerleşti. Hamdi Tuncer çok küçük yaştan itibaren şiirle ilgilenmeye başladı. Lise son sınıftayken Aydın’ın yerel yayın organlarından “Kıroba Gazetesi”nin açtığı şiir yarışmasında birinci seçildi. Yine bir derginin açtığı yarışmaya katıldığı “Aşka Zaman Yok” adlı şiiri Zekai Tunca tarafından bağdandı, şarkı albüme adını verdiği gibi Zekai Tunca’nın başrolünü oynadığı filmin de adı oldu. Aynı şiir yirmi yıl aradan sonra İsmail Birateş adlı bağdar tarafından yeniden bestelendi ve şarkı “Her Şarkı Bir Ateş” adlı albümde yer aldı. 1988 yılında yayınlanan ilk yapıtı, değerli küğ eğitimcisi ve bağdar Salih Aydoğan’la birlikte yaptıkları bir ilkokul şarkıları kitabı olan “Ezgilerle Üniteler”dir. Fransızca’dan yaptığı çeviriler “Gülün Mucizesi” (Jean Genet), “Denizci” (Jean Genet), “Gönüllü Sürgün” (Claude Lucas), “Masumiyetin Ayartıcılığı” (Pascal Bruckner) “Ayrıntı Yayınları”nca yayınlandı. Bernard-Marie Koltes’ten çevirdiği “Ormanlardan Hemen Önceki Gece” adlı oyun “Devlet Tiyatroları Ankara Akün Sahnesi”nde bir sezon oynandı. 7-8 yaş çocukları için yazdığı “Koca Konağın Küçük Köpeği” adlı öykü kitabı 2011 yılında “Kavis Kitap”, ilk gençlik romanı “Sonsuzluğun Ötesinde / Saklı Cennet” Kasım 2015’de “Yitik Ülke” tarafından yayınlandı.

Tune:

(İng.) Ezgi, nağme, hava, melodi, makam. Uyum, uyumlama, akort. Ayarlamak, ayarlama, düzen, düzen vermek. Uyumlu olmak, akortlu olmak. Ahenk. Ahenkli olmak. Beste, ezginin bestelenmiş hali. Ezgi, düzemek. Bkz.: Düzemek.

Tuneful:

(İng.) Ahenkli, kulağa hoş gelen, dinlemesi zevkli. Uyumlu, hoş, güzel sesli, güzel seslenen. Hoş sesli. Nağmeli.

\ Tural, Tansu:

1992 yılında Adana’da  doğdu. 2003 yılında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümü”ne girdi. Viyola eğitimine Sibel Akyürek ile başladı. 2006-2011 yılları arasında Murat Kodallı ve Selman Ada ile okul orkestrasında çalıştı. 2007 yılında “Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi”ne katılarak Ulrich Eichenauer ile ustalık sınıfı çalışması yaptı. Ayrıca Anna Griffis, Alejandra Poggio ve Çetin Aydar ile konservatuvar ziyaretleri sırasında çalıştı. 2010 yılında “Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası” sınavını kazanarak Rengim Gökmen, 2011 yılında “Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası” sınavını kazanarak Gürer Aykal  ile çalıştı. 2011 yılında Edirne’de düzenlenen “14. Uluslararası Genç Müzisyenler Oda Müziği Yarışması”nda Schubert’in “Alabalık Beşili” ile üçüncülük ödülü aldı. 2012 yılında Cem Mansur’un yönetkenliğini yaptığı “Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası” sınavını kazandı. 2012 yılı Mart ayında Ruşen Güneş’in “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” ustalık sınıfına katıldı. 2014 yılında Cem Mansur’un yönetkenliğini yaptığı “Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası” sınavını  tekrar kazandı. 2014 yılında Sibirya’da düzenlenen “Internet Music Competition”a katılarak viyola dalında birincilik ödülü aldı. “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Viyola Sanat Dalı”ndan 2013-2014 öğretim yılında dönem üçüncüsü olarak mezun oldu.

\ Turgut, Hikmet:

1977 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu “İsmet İnönü İlköğretim Okulu”nda, orta okulun ilk iki yılını “Özel Çağ Koleji”nde tamamlayıp 1989 yılında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü”nü kazandı. İlk yıl yarı zamanlı eğitimle başlayıp daha sonra tam zamanlıya geçti. Çalışmalarını B. Wodka ile sürdüren Hikmet Turgut lise ve lisans dönemini şan bölümünde tamamlayıp mezun oldu. “Özel Gündoğdu Koleji”, “Özel Akdeniz Koleji” ve “Açelya Anaokulu” gibi çeşitli okullarda küğ öğretmenliği yaptı. Evli ve bir çocuk annesi olan Turgut şu anda “Çukurova Müzik Akademi”de piyano dersleri vermektedir.

\ Turk, Daniel Gottlob:

Alman bağdar, orgçalar ve küğ öğretmeni. Klasıl dönem sanatçısıdır. 10 Ağustos 1750 tarihinde Saksonya eyaletinin Claußnitz kentinde dünyaya geldi. Önce babası ile ve daha sonra Johann Adam Hiller ile org çalıştı. Hiller’in önermesiyle Almanya’nın Halle kentinde bulunan “Halle Üniversitesi”nde ilk ertiksel konumunu elde etti. 18 Nisan 1779 tarihinde bu okul ondan küğ kuramları dersi de vermesini istedi ve Turk’u üniversitenin küğ işleri yöneticisi konumuna yükseltti. Sanatçı, bu atama ile Alman küğ tarihinin kaydettiği ikinci üniversite küğ direktörü oldu. Bu sıralarda “İbadette Orgçalar’ın Rolü Üzerine” isimli küğbilimsel çalışması yayınlandı. Daniel Gottlob Turk’un çok sayıda kırın küğleri ile minuetleri günümüzde halen pek gözde parçalar arasında yer almaktadır. Sanatçı 18 sonat yazmıştır. “Klavierschule - Elçin Okulu” isimli çalışması ise elçinli çalgılar için öğretici bir kılavuz niteliği taşır ve en dikkate değer çalışması olarak kabul edilir. Sanatçı ayrıca 1782 yılında “Die Hirten bey der Krippe zu Bethlehem” (The Shepherds of Bethlehem - Betlehem’in Çobanları) isimli bir de kantat bağdamıştır. Bazı org parçaları ile koral eserleri ise el yazması olarak halen mevcuttur. Sanatçı 1783 yılında Johanna Dorothea Raisin Schimmelpfennig isimli bir kadınla evlilik yaptı ve bu evlilikten iki çocuğu oldu. Daniel Gottlob’un soyadını Türk olarak yazan kaynaklar da var olup, sanatçı Carl Loewe ile aynı masonik locaya (Halle Mason Locası) mensup idi. 1813 yılında hastalığa yakalandı ve karaciğer sorunları nedeniyle 26 Ağustos 1813 tarihinde sonsuzluğa göç etti.

\ Turner, Mark:

Tüm ertiksel yaşamı boyunca yaptığı küğ ile caz eleştirmenleri tarafından neslinin en yetenekli küğcüleri arasında gösterilen saksafon ustası Mark Turner güçlü ve kendine özgü bir stile sahiptir. Turner 1965'te Fairborn, Ohio'da doğdu. Batı yakasında büyüdü, Boston ve New Orleans'ta yaşadıktan sonra 1990'ların ortasında New York'a taşındı. Ünlü “Berklee College of Music”te saksafon eğitimi aldı. On seneyi aşkın bir süredir Kurt Rosenwinkel ile ortaklık yapan sanatçı Jeff Ballard ve Larry Grenadier ile 2002 yılından bu yana dinletiler vermekte ve dolaşılara çıkmaktadır.

Tutti:

(İt.) Herkes, hep beraber. Birlikte. Bu terim bir nota üzerinde yer alıyorsa yazıldığı ölçüden veya yer aldığı noktadan itibaren aksine bir işaret ya da terim yer alana dek grubun ya da orkestranın tüm üyeleri hep birlikte çalacaklar anlamına gelir.

Tutto:

(İt.) Bütün, tüm, hepsi. Her şey. Bkz.: Tutto arco.

Tutto arco:

(İt.) Bütün yay ile. Tam yay ile. Yayın tamamını kullanarak. Tam yay ile çalınması gerektiğini belirtmek için kullanılır.

Tutu:

Balerinlerin ya da kırıncıların kısa ve kabarık etekliği.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:6190943
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :566

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.