\ Güder, Tuğçe:

1984 yılında dünyaya geldi. Manken, tiyatro ve film sanatçısı… Daha bebek yaşlarında “Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu”na bırakıldı ve bir başka aile tarafından henüz altı yaşında iken evlat edinildi. Güder, biyolojik ailesinin geldiği ülkeyi bilmemekle birlikte Sudan olduğunu tahmin etmektedir. Sokakta dolaşırken keşfedildiği mankenlik mesleğini sürdürürken, 2005 yılında 22 yaşındayken önce “Best Model of Türkiye”, ardından da “Best Model of World” yarışmalarında kraliçelik tacını takmıştır. Cem Yılmaz’ın hasılat rekorları kıran filmi “GORA”da rol aldan Güder, bağlama çalmakta ve güzel türkü söylemektedir. Derisinin rengi yüzünden doğrudan bir ayrımcılık yaşamayan Tuğçe Güder, evli ve bir çocuk annesidir. Kimsesiz çocuklarla ilgili projelerde çalışmaktadır. Sanatçı, ayrıca Ayşen Gruda ile tiyatroda da sahneye çıkmıştır.

Güfte:

Güfte, bir şarkının nazım şeklindeki sözleri, şarkı sözü demektir. Geleneksel Türk Sanat Musıkisinde sözlü bir yaratının bağdanmış olan sözleri. Farsça kökenlidir. İyi bir bağda ancak güfte iyi ise yapılabilir.

Güfte Mecmuası:

Güftelerin toplandığı kitaplara “güfte mecmuaları” denilir.

Güfteci:

Şarkı sözü yazan kişi. Bkz. Güftekar.

Güftekar:

Güftekar şarkı sözleri yazan kişidir ve genellikle Türk Sanat Küğü yazanlar için kullanılır. Küğ yaratılarının yazılı metnini hazırlayan kişi. Bkz. Güfteci.

\ Gül (Yiğitler), Denizhan:

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Balıkesir’de, lise öğrenimini Edremit’te tamamladı. “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü”nden 1986 yılında mezun oldu. Mustafa Apaydın yönetimindeki “TRT Ankara Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu”nda iki yıl süresince korist olarak yer aldı. Küğ dershanelerinde öğretmenlik ve radyo programlarında dublaj yaptı. 1991 yılında “Milli Eğitim Bakanlığı”na bağlı olarak küğ öğretmenliğine başladı. Sırasıyla “Hasanoğlan Fatih Lisesi”, “Elmadağ Lisesi” ve son olarak da “Ankara A. Mürşide Özünenek Anadolu Lisesi”nde görev yaptı. Çalıştığı okullarda kurduğu korolar ve küğ gruplarıyla Ankara’daki çeşitli küğ yarışma ve festivallerine katıldı, öğrencileri birçok dalda ödüle layık görüldüler. Okullardaki görevlerinin yanında çok sevdiği koro küğü yapmayı da sürdürdü. 10 yıl kadar Süreyya Çağlar yönetimindeki “Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çoksesli Öğretmenler Korosu”nda korist olarak söyledi. Ayrıca 5 yıldır da İnci Tığlı Ayağ yönetimindeki “Alegria Oda Korosu”nda söylemektedir. Bu koroyla yurt içi ve yurt dışı çeşitli festival ve yarışmalara katılarak ödüller kazanmışlardır.

\ Gül, Feyyaz Kadri:

1951 Adana Ceyhan doğumlu olan Feyyaz Kadri Gül halen Adana’da yaşamaktadır. “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Bölümü”nü bitirdikten sonra yurdumuzun çeşitli bölgelerinde küğ öğretmenliği yapmıştır. Sanatçı küğ öğretmenliğinin yanısıra bir yazar ve şair olarak pek tanınmıştır. Küğ öğretmenliğinden emekli olarak ayrılan sanatçı kendi deyimi ile “Şiir-Müzik Kardeşliği”ni sürdürmekte ve “Bir şairin yalın yalnızlığını” yaşamaktadır.

\ Gülboy, Rati Tolga:

16 Nisan 1974 tarihinde İzmir'de doğan Tolga Gülboy sırasıyla "Mehmet Akif İlkokulu"nu, o zamanki adıyla "Güzelyalı Ortaokulu"nu ve "Selma Yiğitalp Lisesi"ni bitirerek 1995–1999 yılları arasında"Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı"nda okudu. 1998, 1999 ve 2000 yıllarında klasik gitar alanında uluslararası düzeydeki öğreticilerle çalışma fırsatını buldu. Üniversitede okuduğu zaman diliminde geliştirdiği bağdama çalışmaları ile çeşitli biçimlerde bağdalar yaptı. Bu yaratılarını görev yaptığı okullara marşlar yazarak sürdürdü. Kazanmış olduğu bilgi–beceri ve teknik birikimini aktarabileceği ortamlarda çalışmaya özen gösterdi. Sanatçı eğitimci özelliğini de geliştirerek ülkesine faydalı olmayı düşündüğü öğretmenlik görevine başlama kararı aldı. 2000–2005 tarihleri arasında Artvin'in Borçka ilçesindeki ilk ve ortaöğretim okullarında küğ derslerine girdi. Buradaki görevini tamamladıktan sonra isteğe bağlı olarak tayininin çıktığı Manisa'nın Saruhanlı ilçesi Nuriye kasabası'nda 2005–2008 tarihleri arasında çalıştı. Bu zaman diliminde küğ öğretmeni olmayan Saruhanlı ilçesindeki okullarda görev aldı. Anadolu Liselerinde öğretmen olabilmesini sağlayacak sınavda başarılı oldu. Yapmış olduğu seçim çerçevesinde tayini Manisa ili "Hasan Türek Anadolu Lisesi"ne çıktı. Tolga Gülboy 2008 yılından bu yana adı geçen öğretim kurumunda çalışmaktadır.

\ Güler, Gizem:

7 Ocak 1987 tarihinde Adana’da doğdu. 1997 yılında “Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı”nın açmış olduğu giriş sınavını kazanarak eğitimine piyano dalında M. Stebel Wodka ile başladı, lise döneminde ise Leyla Hüseyinova ile eğitimine devam etti. Ayrıca Ferhang Hüseyinov’un keman öğrencileri ile Adana ve çevre ilçelerde dinletiler verdi. “Çukurova Üniversirtesi Adana Devlet Konservatuvarı Okul Korosu” ile birlikte Yunanistan ve Macaristan’da koro festivallerine katıldı. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında “Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı”nın lisans bölümünden derece ile mezun oldu.Mezun olduktan sonra aynı okulda eşlik ve yardımcı piyano derslerini vermek üzere dışarıdan ders saati karşılığı ücretli olarak çalışmaya başladı.Halen “Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı”nda ücretli olarak çalışmaya devam etmekte ve aynı zamanda bu okulda Ferhang Hüseyinov ile yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.

\ Güler, Murat Ufuk:

1976 yılında İzmir’de doğdu. 1995 yılında “Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü”ne girdi. “Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı”ndaki eğitimi boyunca çeşitli Türk küğü çalgıları, keman ve viyola yapımı üzerine çalıştı. 1997 yılında Veyis Yeğin gözetiminde bölüm tarihinin ilk gitarını yaptı. Aynı yıllarda Ejder Pamukçu ile gitar üzerine yaptığı çalışmalar sonrasında “Çalgı Yapım Bölümü”nde bu çalgının yapımının önünü açmış oldu. 2001 yılında mezun oldu ve aynı yıl “Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (sonraki yıl ‘Güzel Sanatlar Enstitüsü’ oldu) Geleneksel Türk El Sanatları”nda yüksek lisans eğitimine başladı. 2002 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”na araştırma görevlisi olarak atandı. 2005 yılında Prof. Hazar Alapınar’ın öngörü ve tavsiyesi ile yay yapımı üzerine çalışmalarda bulunmak üzere İtalya’ya gitti. 2005-2013 yılları arasında her yıl düzenli olarak Cremona’da Emilio Slaviero atölyesinde çalıştı. 2013 yılında “Belçika Ulusal Orkestrası” başkemancısı Jerrold Rubenstein’in referansı ile Fransız yay yapımcısı Gilles Duhaut ile tanıştı. 2013 ve 2015 yıllarında Gilles Duhaut atölyesinde çalışma fırsatı buldu. Duhaut ile yaptığı çalışmalar yay yapımında yeni bir bakış yakalamasına neden oldu. 2013 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” yönetimine yaptığı başvuru sonrasında “Çalgı Onarımı Yapımı Anasanat Dalı”nın yeniden aktif hale getirilmesi adına anasanat dalının eğitim-öğretim programını hazırladı ve 2015 yılında aynı anasanat dalına öğretim görevlisi olarak atandı. 2015 yılında ilk yurt dışı sergisini (karma sergi) gerçekleştirdi. Aynı yıl küğcü, koleksiyoner ve yayınevi sahibi Andy Lim ile birlikte başlattığı “Uluslararası Çalgı Yapım Atölyesi ve Sergisi”nin ilkini İzmir’de gerçekleştirdi. “Dokuz Eylül Üniversitesi” ve “İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı”nın destekleriyle gerçekleşen atölye çalışmasına Nicolas Gilles, Wolfram Neureither, Boris Firtsch ve Josef Peter Gabriel gibi isimleri davet ederek Türkiye’deki çalgı yapımcılığını daha iyi bir yere getirmek adına öğrencilerle buluşturdu. 2016 ve 2017 yıllarında Alman yay yapımcısı Josef Peter Gabriel, 2018 yılında Paris’te Boris Fritsch atölyesinde yay yapımı üzerine çalıştı. Yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin ilk ve tek yay yapımcısı olan Güler, “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Onarımı Yapımı Anasanat Dalı”nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Halen devam eden “Uluslararası Çalgı Yapım Atölyesi ve Sergisi” dışında çeşitli paneller ve seminerler düzenlemekte olan Güler, Türkiye’deki öğrenci ve çalgı yapımcılarının yurt dışında daha fazla söz sahibi olması adına çalışmalar yürütmektedir. Güler evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

\ Güler, Nurettin:

1961 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı”ndan Zahit Özsezgin’in öğrencisi olarak mezun olan Güler, aynı yıl “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Orkestrası”nda flüt sanatçısı olarak göreve başlamıştır. 1975 yılında kurdukları “Filarmoni Nefesli Çalgılar Beşlisi”nin flütçüsü olarak radyo, televizyon, kültür merkezleri ile yurt içinde ve yurt dışında başarılı dinletiler vermiştir. Bir süre “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”na konuk sanatçı olarak katılan Güler, 1991 yılında “Ankara Devlet Opera Orkestrası”nın İtalya’ya yapmış olduğu “Yunus Emre Oratoryosu” dinletisinin önemli yalkın flüt kesitlerini Papa huzurunda başarıyla seslendirerek büyük övgüler almıştır. Nurettin Güler “Opera Orkestrası Flüt Grup Şef Yardımcılığı” görevinin yanı sıra 1992-1994 yılları arasında “Orkestra Müdürlüğü” görevini de üstlenmiştir. Sanatçı 1995 yılında “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcılığı”na atanmış, kararlı ve sevecen davranışlarıyla başarılı bir idarecilik örneği göstermiştir. 1997 yılında bu görevinden ayrılan Güler, 1998 yılında emekli olmuştur. 8 Kasım 1998 tarihinde sonsuzluğa göç eden Nurettin Güler, Türk küğ toplumu için önemli bir yitimdir.

\ Güler, Ömer Faruk:

24 Ağustos 1992 tarihinde Bursa’da dünyaya gelen Güler ilk ve orta eğitimini bu kentte tamamladıktan sonra, “Tophane Anadolu Meslek Lisesi”nde öğrenci oldu. Üniversite’de “İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü”nü tercih etti. Bu okulu bitirdikten sonra “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Anasanat Dalı”nda yüksek lisans eğitimine başladı. Güler’in yazdığı çeşitli öyküleri bulunmakta olup kısa filmler de çekti ve iki adet uzun metraj filmde çeşitli konumlarda görevler aldı. Sanatçının yönetmenliğini üstlendiği “Kocaseyit’e Yolculuk” bir belgesel olup 2020 tarihini taşır. Aynı yıl “Taze Süt” isimli kurmaca çekimini gerçekleştirerek “V. Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması”nda ikincilik ödülünü kazandı. Yine 2020 yılında “Ziller” isimli deneysel bir çalışmaya imza attı. 2018 yılında bir başka kurmaca film çekti: “Çare.” Bu film “6. Antakya Altın Defne Film Festivali”nde “yarışma dışı gösterim seçkisi” olarak izleyiciye sunuldu. 2017 yılında yönetmenliğini yaptığı deneysel filmi “Film Olmak” “I. Tuzla Belediyesi Ulusal Kısa Film Yarışması”nda mansiyon elde etti; ayrıca “40. Clermont Ferrand Kısa Film Festivali”nde “Film Market”te yer aldı ve 2018 yılında “Hezarfen Film Galeri Seçkisi”ne alındı. Sanatçının diğer çalışmaları arasında 2015 yılında çektiği “Anlık Zevkler Hasılatı” ve 2014 yılında çektiği “Kutsal ve Aziz Clara” bulunmaktadır. Ayrıca “Ben, Kendim” (2014) ve “Vızıltılarım” (2013) diğer deneysel çalışmalarını belirtmek gerekir.

\ Güler, Ulviye:

1982 yılında Bakü’de doğdu. Beş yaşında piyano eğitimine başladı. Küğ eğitimi için altı yaşındayken 1986 yılında “BülBül Küğ Okulu”nda okumaya hak kazandı. Onbir yıllık eğitimden sonra 1999 yılında birincilik derecesiyle mezun oldu. Aynı yıl “Azerbaycan Devlet Konservatuvarı”nda lisans eğitimine başladı. 2003 yılında lisans eğitimini birincilikle bitirip yüksek lisans programına başladı. 2005 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayıp 2006 yılında “Sanatta Yeterlilik” programına başladı. 2008 yılında bu programı tamamladıktan sonra “Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü”nde kadrolu öğretim elemanı olarak göreve başladı. 2009-2010 yılları arasında “İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana sanat Dalı”nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2010-2012 yılları arasında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı”nda öğretim görevlisi olarak bulundu. 2013 yılında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı”na yardımcı doçent olarak ataması yapıldı. Aynı tarihte “Piyano Ana Sanat Dalı Başkanlığı”na seçildi. 2015 yılında doçentlik sınavını kazandı ve aynı yıl içinde “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcılığı”na ataması yapıldı. 2018 yılında “Sahne Sanatları Bölüm Başkanı” olarak sorumluluk aldı. 2019 yılının Şubat ayında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü” olarak atandı. Şu anda bu göreve devam etmektedir. Aldığı ödüller: 1. Asaf Zeynallı Ulusal Piyano Yarışması, Bakü/Azerbaycan - 1991 (Birincilik Ödülü), 2. Nazim Aliverdibeyov Ulusal Piyano Yarışması, Bakü/Azerbaycan  -1996 (Birincilik Ödülü), 3. Yılın En İyi Piyanisti Ulusal Piyano Yarışması, Bakü/Azerbaycan  -1996 (Birincilik Ödülü), 4. Art of 21 Century Uluslararası Piyano Yarışması, Kiev/Ukrayna, 2000 (İkincilik Ödülü), 5. Caspiart Uluslararası Müzik Yarışması / Türkiye 2017 (Grand Prix Ödülü), 6. Caspiart Uluslararası Müzik Yarışması Duo Piyano Kategorisi /Türkiye 2019 (Grand Prix Ödülü). Öğrencilerin aldığı Ödüller: 1. Uluslararası Pera Piyano Yarışması İstanbul - 2014 (Zeynep Yargı 3.lük Ödülü), 2. Uluslararası Pera Piyano Yarışması İstanbul - 2016 (Bilge Gürer 1.lik Ödülü), 3. Uluslararası Pera Piyano Yarışması İstanbul - 2016 (Çiğdem Ebinç 2.lik Ödülü), 4. Uluslararası Stockholm Piyano Yarışması İsveç - 2016 (Bilge Gürer 3.lük Ödülü), 5. Uluslararası Stockholm Piyano Yarışması İsveç - 2016 (Çiğdem Ebinç 2.lik Ödülü), 6. I. Uluslararası Edelweis Piyano Yarışması Avusturya - 2016 (Bilge Gürer 1.lik Ödülü), 7. I. Uluslararası Edelweis Piyano Yarışması Avusturya - 2016 (Çiğdem Ebinç 2.lik ödülü), 8. III. Uluslararası Mozart Akademi Piyano Yarışması İzmir - 2017 (Bilge Gürer 1.lik Ödülü), 9. III. Uluslararası Mozart Akademi Piyano Yarışması İzmir - 2017 (Çiğdem Ebinç Mansiyon Ödülü), 10. I. Uluslararası Caspiart Müzik Yarışması Türkiye - 2018 (Bilge Gürer 1.lik Ödülü), 11. I. Uluslararası Caspiart Müzik Yarışması Türkiye - 2018 (Çiğdem Ebinç 1.lik Ödülü), 12.I. Uluslararası Çukurova Üniversitesi Rhapsody Piyano Yarışması Adana - 2019 (Bilge Gürer 1.lik Ödülü).

\ Güllendi, Yeliz:

1982 yılında Adana’da doğan Güllendi ilk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra “Adana Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”nin yetenek sınavını kazanarak küğ eğitimine başladı. “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası” sanatçısı Nükhet Yamalı ile bir yıl viyola çalıştıktan sonra Yalçın Özgüngör ile üç yıl yan flüt öğrenimi gördü. 1999 yılında ise “Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü” giriş sınavlarında başarı sağlayarak bu okulda Sevda Gedik İnciroğlu ile yan flüt çalışmalarına devam etti. Yeliz Güllendi “Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Okul Orkestrası” ve “Abant İzzet Baysal Üniversitesi” öğrenci dinletilerinde yer aldı. Bu okuldan 2005 yılının Ocak ayında mezun olduktan sonra Adana’da “Natürel Müzik Merkezi”nde yan flüt ve piyano dersleri vermeye başladı. Ayrıca “Seyhan Cumhuriyet İlköğretim Okulu”nda bir yıl küğ öğretmenliği yaptı. Güllendi halen “Natürel Müzik Merkezi” bünyesinde çalışmaktadır.

\ Gülses, Melihat:

Türk Sanat Küğü ses sanatçısıdır. Ahmet Tahir ve Nurten Köseoğlu çiftinin üçüncü çocuğu olarak 1 Ekim 1958 tarihinde Konya’da dünyaya geldi. 1976 yılında girdiği “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü”nden 1984 yılında mezun oldu. Bu okulda Bekir Sıtkı Sezgin, Alaeddin Yavaşça, Tülin Korman ile dağar, Nurten Erpek ile remileme ve küğ kuramları, Güher Güney ve Güzin Güney ile ses eğitimi çalıştı. Ertiksel küğ yaşamına “TRT İstanbul Radyosu”nda 1981 yılında başladı. Önce “İstanbul Radyosu” tanbur sanatçısı olan ve daha sonra “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı”nda öğretmenlik yapan Necip Gülses ile evli olup bir kızı ve bir oğlu bulunmaktadır. Necip Gülses sanatçının eğitiminin son iki yılında O’nun tanbur öğretmeni olmuştur. Günümüzde televizyon izlenceleri gerçekleştirmekte, yurtdışı ve yurtiçi dinletilerde yalkıcı olarak sahne almakta, aynı zamanda “TRT İstanbul Radyosu”nda kendi bağdalarını seslendirmektedir. Sanatçının “Hüznün Hikayeleri”, “Musikişinas Tüccarlarımız”, “İbrahim Bodur Güftelerinden Şarkılar”, “Narçiçeğim”, “İstanbul’dan Atina’ya Türküler”, “Beyaz Köpükler”, “Klasik Dönem Türk Müziği”, “Selanik’e Ağıt”, “Senden Uzakta”, “Sensiz”, “Tuna’ya Hasret”, “Türk Müziğinde Neoklasik Dönem”, “Eşber Yağmurdereli Şarkıları”, “Şifa Meltemi” gibi albümleri bulunmaktadır. Gülses, 2012 yılında “Pertevniyal Lisesi”nin verdiği “2011 Yılının En İyi Türk Müziği Sanatçısı Ödülü”, yine aynı sene “21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı” tarafından verilen “2011 Yılı Türk Müziği Sanat Ödülü” bulunmaktadır.

\ Gültekin, Alp:

1956 Ödemiş doğumlu sanatçı “İzmir Devlet Konservatuvarı”nda Sedat Şen ve F. Görlach ile keman, Ethem Günöz ile viyola çalıştı. 1978 yılında “İzmir Devlet SenfoniOrkestrası” sanatçısı oldu.1979 yılında Almanya’da Reiner Moog ile viyola, Atar Arad ile oda küğü çalıştı. “İzmir Devlet Konservatuvarı”nda oda küğü ve viyola öğretmenliği, “Buca Eğitim Fakültesi”nde keman ve viyola öğretmenliği yaptı. Çeşitli oda küğü grupları ile çalıştı. Ruşen Güneş ile Mozart’ın iki viyolalı beşillerinin tümünü seslendirdi. Kurmuş olduğu“Ege Yaylı Çalgılar Beşlisi” ile oda küğü çalışmalarını sürdüren sanatçı halen “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” sanatçısı olup keman ve viyola dersleri vermektedir.

\ Gülyurdu, Cemal:

1 Temmuz 1963 tarihinde İzmir’de doğdu. Orta ve lise öğretimini “İzmir Karataş Lisesi”nde yaptı. “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü”nden mezun oldu. Küğ ile ilgilenişi ilkokul ve lise korolarında başladı, lisede çalgı ile de yakınlaştı. Üniversitede piyano ve koro gibi edimsel derslerin yanısıra Turgut Aldemir’den “Uyum Bilgisi” (armoni), “Karşıezgi” (kontrapunt), Nurhan Cangal’dan “Form Bilgisi”, “Partitur Çalma”, Necati Gedikli’den “Bağdama Teknikleri” gibi kuramsal müzik derslerini aldı. Lisans bitirme çalışması olarak “Azerbaycan Küğü ve Halk Küğü Makamları” adıyla bir çalışma yapmıştır. İlkokuldan başlayarak lisede devam eden koroda şarkı söyleme bilinci, üniversitede çoksesli korolarda söyleyerek gelişti, 1990 yılında “İzmir Büyükşehir Belediyesi Korosu”nda iki yıl, 2005-2008 yıllarında “İzmir Sanat Merkezi Çoksesli Korosu”nda ve “Ege Çağdaş Oda Korosu”nda (2008-2009) devam etmiştir. Cemal Gülyurdu “Joker Müzik Aletleri Ltd. Şti.” (1992) kurucu ortaklarından birisidir. Bu şirkette küğsel aletler ve aksesuvarları imalatı ile ilgili çalışmalar yaptı. “Gülen Adam Müzik Reklam Prodüksiyon” bünyesinde reklam müziği ve stüdyo kayıt teknolojisi konuları ile ilgilenmiştir. Sanatçı, 2010-2012 yılı arasında üç mevsim “İzmir Makina Mühendisleri Odası Çocuk Korosu”nu kurdu ve yönetti. Aynı dönemde “Japon Kuklası” adlı bir tiyatro oyununa küğ yazdı. Halen aktif küğ çalışmaları, ders çalışmaları ve küğ sanayisinde imalat çalışmalarını sürdürmektedir.

Gün Batımı ve Gün Doğumu Şarkıları:

Bağdar Ayser Vançin ve ırlağan Mathieu Chardet tarafından yorumu: “İnsan bazen nedenini bilmeden, bazen ruhunu zenginleştirmek için, bazen ruh denizine dalmak için şarkı söyler. Ama nasıl olursa olsun, şarkıyı tüm ruhuyla söyler.” Uluslararası çapta tanınmış şairlerden ilham alınarak bağdanan bu Fransız şarkıları, Nazım Hikmet ve Louis Aragon ağırlıklı parçalar, saydam ve gümüşsel gündoğumundan gelip, bakır renkli günbatımının ışınlarından geçerek, birbirleriyle sarmaş dolaş olan tutkularımız, acılarımız ve ümitlerimizin tüm renk ve tonlarını, berrak bir şelale gibi sunan ezgiler dizisidir.

\ Günaydın, Günay:

1965 yılında Çanakkale’de doğmuştur. 1984 yılında “Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”ne girmiştir. Bu okulda Ertuğrul Bayraktar ile “uyum bilgisi”, Sedat Sarıgül ile “ırlama”, Necati Uçar ile “piyano” ve Bülent Alaner ile “küğ tarihi” çalışmıştır. Günaydın “Geleneksel Türk Küğü” üzerine de kendini geliştirmiştir. 1988 yılında bu okulu bitirdikten sonra “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”nda “Müzikoloji Bölümü, Entomüzikoloji ve Folklor Anabilim Dalı”ndan mezun olmuştur. Halen aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. “Müzik Eğitiminde Terimler Sözlüğü” ilk kitabı olup “Haremin Son Gülleri” isimli bir araştırma kitabı da bulunmaktadır.

Günbulut, Mevlude:


Deniz Gezmiş Ağıdı

 

Şarkışla’ya düşürmesin

Allah sevdiği kulunu

Gemerek’te çevirmişler

Deniz Gezmiş’in yolunu

 

Yaşa Türk ordusu yaşa

Ben de şaştım böyles’işe

Ordu madalya göndermiş

Yusuf’u vuran çavuşa

 

Yurdun düzeni bozuldu

Yolumuz uğradı kışa

Tarihlere kayıt olsun

Nihat Erim geçti başa

 

Huzursuzum ki şu sıra

Sanki sarhoş yaşıyorum

Daha yüklenmen üstüme
Eskiyi zor taşıyorum.

\ Gündeş, Ebru:

Ebru Gündeş 12 Ekim 1974 tarihinde İstanbul’da doğdu. Konfeksiyon işçisi olarak çalıştığı yıllarda sesinin güzelliğini duyan bir tanıdık vasıtasıyla Neşe Demirkat’a götürüldü. Amaç Ebru Gündeş’in Allah vergisi güçlü sesini değerlendirmek ve küğ yaşamına kaliteli ve genç bir ses sunmaktı. “Neşe Müzik Yapım” o günlerde henüz kurulmadığı için Neşe Demirkat bu sesi değerlendirmeleri için “Marş Müzik Yapım”ın o zamanki yöneticisi Koral Sarıtaş ve ünlü kemancı ve besteci Selçuk Tekay’a yönlendirdi. Gündeş bu iki önemli küğ adamından tam not alarak “Marş Müzik Yapım”la anlaştı. Albüm hazırlıklarına başlamadan önce sahne tecrübesi kazanmak ve şöhretin büyüleyici dünyasına alışabilmek için bir süre Emel Sayın’a vokalistlik yaptı. Çok kısa bir sürede uyum sağlayan Gündeş ilk albümünün hazırlıklarına başladı. 1993 yılında “Tanrı Misafiri” adlı ilk albümü küğ dünyasına bomba gibi düştü. Selçuk Tekay’ın prodüktörlüğünü, Özkan Turgay’ın aranjörlüğünü yaptığı bu ilk albümde Gündeş milyonluk satış rakamına ulaştı. Bu albümle birçok ödüle layık görülen sanatçı 1994 yılından başlayarak “Kral TV Video Müzik Ödülleri”nde “En İyi Kadın Türk Sanat Musikisi Sanatçısı” ödülünü üç yıl boyunca kimseye kaptırmadı. Ebru Gündeş bu ilk albümün ardından hemen ikinci albümünün hazırlıklarına başladı ve ertesi yıl “Tatlı Bela” yayınlandı. Genç sanatçı “Tatlı Bela”da bu kez ağırlıklı olarak sakin ve romantıl parçalar seslendirdi. “Ben Daha Büyümedim” adlı üçüncü albümü 1995 yılında çıktığında “Fırtınalar” adlı ilk parçası ses getirdi; Gündeş “Ben Daha Büyümedim” ve “Çok mu Gördünüz” adlı parçalarla eleştirilere sitem etti. Bu albüm Ebru Gündeş’in küğ yaşamında Serdar Ortaç’la olan birlikteliğinin de başlangıcıdır. “Kurtlar Sofrası” adlı dördüncü albümü 1996 tarihinde çıkan sanatçı bu arada oyunculuk tekliflerini de değerlendirip albümlerinin ismini taşıyan televizyon dizilerinde başroller aldı. İki yıllık bir aranın ardından 1998 yılında “Sen Allahın Bir Lütfusun” adlı albümü küğ marketlerindeki yerini aldı. Albüm Selçuk Tekay’ın yanında Kerem Ökten’in yönetmenliği ve aranjörlüğünde gerçekleştirildi. Oniki şarkının yer aldığı albüm Ebru Gündeş’in kendi tarzını sağlamlaştırdığı bir çizgideydi. Ebru Gündeş 2000 yılında hayranlarının karşısına yepyeni bir albümle çıktı. “Dön Ne Olur” adını taşıyan bu albümün stüdyodaki tanıtımı sırasında basın mensupları önünde beyin kanaması geçiren 25 yaşındaki Ebru Gündeş bir süre hastanede kaldıktan sonra uzun bir süre dinlenerek hayranlarından uzak kaldı. Ancak hayranları O’na olan sevgilerini albümüne yansıttılar ve Ebru Gündeş’in “Dön Ne Olur” albümü milyon barajını geçerek büyük bir rekora imza attı. Tarık Ağansoy’un düzenlemelerini yaptığı albümde genç söz yazarı ve bağdarların da parçaları yer almaktaydı. Sezgin Büyük, Altan Çetin, Sinan Özşeker, Ertuğrul Polat, Hakkı Yalçın’ın yanısıra Sezen Aksu’nun “Hata” parçası da albümde bulunmaktaydı. Sanatçının alışılagelen çizgisini sürdürdüğü albümde bir de sürpriz yaptığı “Deli Deli” isimli çocuk parçası vardı. Uzun bir dinlenme döneminin ardından ilk dinletisini 11 Mart 2000 gecesi “Bostancı Gösteri Merkezi”nde veren Ebru Gündeş, bu dinletinin tüm gelirini “Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Vakfı Hastanesi Reanimasyon Kliniği”ne bağışladı. Birçok arabesk-pop küğü söyleyen sanatçı gibi Gündeş’in de Afganistan, Lübnan, Suriye ve İran da hayranları vardır. Trinidad ve Tobago da yaşıyan Lübnan ve Suriye asıllı Araplar tarafından da beğenilerek dinlenmektedir. Sanatçının diskografisi ise şöyledir: “Tanrı Misafiri” (1992-Raks Müzik), “Tatlı Bela” (1994-Raks Müzik), “Ben Daha Büyümedim” (1995-Raks Müzik), “Kurtlar Sofrası” (1996-Raks Müzik), “Sen Allah’ın Bir Lütfusun” (1997-Raks Müzik), “Dön Ne Olur” (2000-Raks Müzik), “Ahdım Olsun” (2001-Raks Müzik), “Şahane” (2003-Erol Köse), “Bize de Bu Yakışır” (2004-Emre Plak), “Kaçak” (2006-Emre Plak), “Evet” (2008-Emre Plak).

\ Gündüz, Levent:

Levent Gündüz, “İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü”nü birincilikle kazandı ve Sabahat Tekebaş ile şan çalışmalarına başladı. Akıcı lirik sesi ve şarkı söyleme yeteneği, sanatçıya henüz ondokuz yaşında ve konservatuvar ikinci sınıf öğrencisi iken, Türkiye’nin en büyük operası olan “İstanbul Devlet Opera ve Balesi” ve “İzmir Devlet Opera ve Balesi” prodüksiyonları olan Wolfgang Amadeus Mozart’ın ölümsüz eseri “Sihirli Flüt Operası”nda (Die Zauberflöte) Tamino ve Gaetano Donizetti’nin “Aşk İksiri Operası”nda (E’lisir D’Amore) Nemorino rolünü seslendirmesini sağladı, böylece kendisi “Türkiye’nin en genç opera yalkıcı sanatçısı” olarak anılmaya başladı. 1995-1997 yılları arasında üstün bir performans ile sergilediği Tamino rolü ile kariyerine hızlı bir giriş yapan Levent Gündüz, 2000 yılında “mükemmel” derecesi ile konservatuvardan mezun olduğunda, “İzmir Devlet Opera ve Balesi”nin yalkın sanatçıları arasında yer alıyordu. Bu süre boyunca, parlak konservatuvar eğitimine ek olarak sanatçı Sabahat Tekebaş ile yüksek lisans eğitimi, Leyla Gencer, William Mateuzzi ve Placido Domingo ile ustalık sınıfı çalışmalarını başarı ile tamamladı. Levent Gündüz öğrenciliğinin ardından özellikle Avrupa’da ses getiren bir opera sanatçısı olmayı başardı. Sanatçının önemli performanslarının başında “Düsseldorf Operası”nda seslendirdiği “Jacquino” (Fidelio) rolü, 2000-2005 yılları arasında her yıl “Uluslararası Boğaziçi Festivali”nde soprano Eva Lind ile seslendirdiği “Belmonte” rolü (Saraydan Kız Kaçırma Operası), Duisburg-Almanya’da “Carmina Burana”, Belçika’da “Yaz Opera Festivali”nde “Alfredo” (La Traviata) ve “Rodolfo” (La Boheme) rolleri, Almanya Stuttgart’ta “CarloVII” (Giovanna d’Arco) rolü ve Verdi “Requiem”, “Köln Arena” (Almanya) ve “Voorst Nationaal” (Belçika) olmak üzere iki büyük arena prodüksiyonunda “Ismael” rolü (Nabucco) ve “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” ile seslendirdiği “Mozart Requiem” sayılmaktadır. Bunlara ek olarak Levent Gündüz Avustralya (TSO Opera Gala Dinletisi), İsviçre (Orpheum Vakfı Mozart Dinletisi), Belçika (Inspiratum Org. Concert - Yaz Operası Gala Dinletisi - Hasselt Gençlik Senfoni Orkestrası Dinletisi), Hollanda (Hollanda Tiyatro Orkestrası Concertgebouw Gala Dinletisi), Taiwan (Feng Chia Üniversitesi Opera Dinletisi) gibi farklı ülkelerde de birçok dinletiye yalkın tenor olarak katıldı. Levent Gündüz, “Domingo Operalia Şan Yarışması” sonucunda, sadece on sanatçıdan oluşan finalistler dinletisine katılmaya uygun görülerek, Placido Domingo ile aynı sahneyi paylaşan ilk Türk sanatçısıdır (2003, Almanya). 1995 yılında başlayan kariyerinde birçok farklı rolle izleyici karşısına çıkan Levent Gündüz’ün seslendirdiği dünyaca ünlü roller arasında “Tybalt - Romeo&Juliette” (Charles Gounod), “Tassilo” - Grafin Mariza” (Emmerich Kálmán), “Don Ottavio - Don Giovanni” (Wolfgang Amadeus Mozart), “Alfredo - La Traviata”, “Fenton - Falstaff” (Giuseppe Verdi), “Almaviva - Sevil Berberi”, “Narciso - İtalya’da Bir Türk”, “Stabat Mater” (Gioacchino Rossini), “Nemorino - Aşk İksiri”, “Normanno - Lucia di Lammermoor” (Gaetano Donizetti), “Sou Chong - Tebessümler Diyarı” (Franz Lehar), “Piquillo - La Perichole”  (Jacques Offenbach), “Herzog - Venedik’te Bir Gece” (Johann Strauss II), “Carmina Burana” (Carl Orff), “Yunus Emre Oratoryosu” (Ahmed Adnan Saygun), “Ali Baba - Ali Baba ve Kırk Haramiler” (Selman Ada) “Tito Merelli - Bir Tenor Aranıyor” (Ken Ludwig)  yer almaktadır. Hans Wallat, Howard Griffiths, L. Frost, Koen Kessels, J. v. Hessen, F. Santi, Ola Rudner, Roberto Benzi, C. D. Martini, Alexander Samoila, W. Harrer, Adrian Müller, Selman Ada, Rengim Gökmen, Hakan Şensoy, Yalçın Adıgüzel gibi uluslararası yönetkenlerle çalışmış olan sanatçı, ses ve dağar çalışmalarını halen Tulio Gagliardo ile gerçekleştirmekte, Sylvain Souret ve Antoine Palloc gibi ünlü piyanistlerle de stil çalışmalarını sürdürmektedir. Levent Gündüz, 2009 yılında “İzmir Devlet Opera ve Balesi”nde seslendirdiği “Maurizio” (Adriana Lecouvreur / Cilea) rolü ile “spinto dramatik tenor” dağarına giriş yapmış, 2010-2013 yılları arasında “Otello” (Otello / Verdi) ve  2011-2012 dinleti mevsiminde “Calaf” (Turandot / Puccini) rollerini “İzmir Devlet Operası”nda ve “Aspendos Uluslararası Opera Festivali”nde seslendirmiştir, 2013-2015 mevsiminde “İzmir Devlet Opera ve Balesi”nde “Radames” (Aida / Verdi) ve “Cavaradossi”  (Tosca / Puccini) rolünü seslendirmiştir. 2013 yılında dünyaca ünlü “4 Divas Grubu” ile “Zorlu Center PSM”de dinleti gerçekleştiren sanatçı, aynı yıl “İsmael” (Nabucco / Verdi) rolünü Fransa’nın dört farklı kentinde seslendirmiş, Tevfik Akbaşlı’nın dünya prömiyeri yapılan “Muhteşem Süleyman Operası”nda da “Vezir İbrahim Paşa” rolünü üstlenmiştir. 2014 yılında “Viyana Sinfoni” ve “Türkmen Sinfoni” orkestralarından karma olarak oluşturulan büyük bir orkestra ile Türkmenistan Başkanı karşısında ikinci kez “Viyana Balosu Dinletisi”ni Avusturyalı soprano Verena Tebest ile seslendirmiş, 2016 Eylül ayında tekrar davet edilmiştir. 2016-2017 sezonu içinde “4 Divas Grubu” ile yeni bir dinleti veren Levent Gündüz,  “Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi Büyük Salonu”nda, kendi projesi olan ve soprano Patrizia Zanardi ile gerçekleştirdiği “Babil Şarkıları” dinletisini de büyük bir başarı ile tamamlamıştır. Aynı mevsimde, Tenor Levent Gündüz, Rusya’nın en eski ve devam eden uluslararası opera festivali olan “35. Uluslararası Feodor Chaliapin Opera Festivali” (Kazan) kapsamında “Calaf” (Turandot / Puccini) ve “Radames” (Aida / Giuseppe Verdi)  prömiyer temsillerini “Tatar Devlet Akademik Operası” ile seslendirmiş, sonraki festival programlarında yer almak için teklif almıştır. “Antalya Devlet Opera ve Balesi” ürünü olan Carmen (Georges Bizet) eserinde “Don Jose” rolünü seslendiren sanatçı, eserin sezon temsilini orkestra şefi Sayın Yalçın Adıgüzel şefliğinde seslendirmiştir. Tenor Levent Gündüz, “Azerbaycan 100. Cumhuriyet Yılı Kutlaması ve Haydar Aliyev Doğum Günü” adına, Cumhurbaşkanları düzeyinde katılım ile gerçekleşen Nahçıvan, Bakü ve Gence dolaşı dinletilerinde yalkıcı olarak yer almıştır. “Yaşar Üniversitesi Opera Bölümü” şan pedagogluğuna da devam eden Levent Gündüz, mevsim içinde “Don Alvaro” (Talihin Kudreti / Verdi), “Requiem” (Verdi), “Eisenstein” (Yarasa / Strauss) rollerini “İzmir Operası” ile, “Don Jose” (Carmen / Georges Bizet) ve “Radames” (Aida / Giuseppe Verdi) rollerini “Antalya Operası” ile seslendirmekte ve birçok dinletide yalkıcı olarak yer almaktadır.

\ Güneri, Ferhat:

1926 yılında doğdu. 1938 yılında "Ankara Devlet Konservatuvarı Korno Bölümü"nü kazandı. 1945’te bu okuldan mezun oldu. "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası"na korno sanatçısı olarak girdi. 1957’de Londra’ya gitti. Burada Dennis Brain ile çalışma fırsatı buldu. Dünya çapında orkestralarda çalıştı. 1975 yılında "İzmir Devlet Senfoni Orkestrası"na atandı. "İzmir Devlet Konservatuvarı"nda öğrenciler yetiştirdi. 1997 yılında aramızdan ayrıldı. Sanatçının keman sanatçısı olan Ali Güneri ve Melek Güneri Köyüstün adlı iki çocuğu bulunmaktadır.

\ Günersel, Tarık:

27 Haziran 1953 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. “Kadıköy Maarif Koleji”nde okurken kazandığı “AFS Uluslararası Bursu” ile liseyi ABD’de bitirdi. “İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü”nden mezun oldu. 1974 yılında “ömür boyu gelişecek çok türde bir mozaik” projesini oluşturdu. Şiirleri ilk kez Murat Belge tarafından “Birikim Dergisi”nde yayınlandı. 12 Eylül döneminde eşi Füsun ve kızları Barış ile dört yıl Suudî Arabistan’da kaldı, “Aramco”da İngilizce öğretmenliği yaptı (1982-86). 1991-2014 yıllarında “İstanbul Şehir Tiyatrosu”nda dramaturg olarak çalıştı.1996’da “Şiir Uzayı Laboratuvarı” (Poetic Space Lab) oluşumuna öncülük etti. 2007-09 ve 2011-14 yıllarında “Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi” (PEN Yazarlar Derneği) Başkanı olarak görev yaptı. “2010 Tokyo Kongresi”nde “PEN Uluslararası Yönetim Kurulu”na seçildi. “Dünya Şiir Günü” önerisi Gülseli İnal, Talat Sait Halman, Mehmet H. Doğan, Şükran Kozalı ve Hakan İşcen’in da yer aldığı “Şiir Uzayı Laboratuvarı” ve ardından 1997’de “PEN Türkiye Merkezi” tarafından benimsendi. Öneriyi Günersel’in “Edinburgh Kongresi”ndeki sunumu üzerine benimseyen “Uluslararası PEN” konuyu “UNESCO”ya sundu; böylece “21 Mart Dünya Şiir Günü” oluştu. Günersel 2005’ten bu yana “BirGün”, 2013’ten bu yana “Sampsonia Way” köşe yazarıdır. ABD’de yayınlanan “World Literature Today” (Günümüz Dünya Edebiyatı) dergisinin Ocak-Şubat 2011 sayısında Günersel ile kapsamlı bir röportaj yer aldı. Sanatçının aldığı ödüller: Rosetta World Literatura Onur Ödülü (2016), Rotary Tiyatro Onur Ödülü (2016), 10. Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali Onur Ödülü (2016), İsmet Küntay En İyi Dramaturg Ödülü (2011), Kristal Martı ödülü (Kadıköy Maarif Koleji ile Anadolu Lisesi'nden Yetişenler Derneği). Tarık Günersel bağdar Selman Ada’nın bazı yaratılarında cönk yazarı olmuştur. Bkz.: Ada, Selman.

\ Güneş, Cennet:

“Arslanköy”lü Cennet Güneş, 45 yaşında. Viyolonseli ilk kez geçen yıl bir tiyatro gösterisi için “Mersin Devlet Opera ve Balesi”ne gittiğinde görmüş. “O an bu aleti çalmaya karar verdim” diyor. “Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadın Topluluğu”ndaki arkadaşlarıyla viyolonsel dersleri almaya başlayan Cennet Güneş, “Notaları karıştırıyorum ama bu aleti çalmaya kararlıyım” diyor. “Arslanköy”ün tiyatrocu kadınları gündüzleri tarla ve bahçede çapa yapıyor, geceleri okulun kalorifer deposunda prova yapıyor ve zaman buldukça “Devlet Opera Balesi” sanatçılarından viyolonsel dersleri alıyorlar. 2001’de okul müdürü Hüseyin Arslanköylü’nün de desteğiyle köyde çadır tiyatrosu kuran “Arslanköy”lü kadınlar, sekiz yılda, kadın haklarından ozon tabakasına kadar farklı konuları ele alan altı oyun sahneledi. Haftada dört gün prova yapan tiyatrocular, eşleriyle çocuklarından tam destek görüyorlar.

\ Günöz, Ethem:

1962 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü”nden mezun oldu. Farklı orkestralarda çalıştıktan sonra 1965 yılında “Ankara Devlet Opera Balesi Orkestrası” sanatçılığı sınavını kazanarak çalışmalarını burada viyola sanatçısı olarak sürdürdü. 1973 yılında kurumun verdiği “Bilgi ve Görgü” bursuyla Almanya’ya gitti, bir yıl “Detmold Musikhochschule”de eğitim gördükten sonra ülkeye döndü ve “İzmir Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Bölümü”nde viyola öğretmeni olarak görevini sürdürdü. 1982 yılında “İzmir Devlet Opera ve Balesi”nin açılmasıyla birlikte orada da çalışıp aynı zamanda idari görevde bulundu. 1999 yılında “Ankara Devlet Opera ve Bale Orkestrası”ndan emekli oldu.

\ Günöz, Özgecan:

1986 yılında İzmir’de doğan sanatçı, 1996 yılında “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nın Keman Bölümü”ne girerek Cengiz Özkök ve Reyyan Yücelen ile çalıştı. 2000 yılından itibaren eğitimine “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda Kartal Akıncı ile devam etti ve bir yıl sınıf atlayarak 2005 yılında mezun oldu. 2000 yılında “Lions Kulübü”nün düzenlemiş olduğu keman yarışmasında “Ege Bölgesi Birinciliği”, aynı yarışmanın Türkiye elemelerinde ise “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü. 2004 yılında “Yamaha” ve “Dokuz Eylül.Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın ortaklaşa düzenlediği “Yaylı Çalgılar Yarışması”nda “Üçüncülük Ödülü” kazandı. 2006 yılında “Maryland Üniversitesi”nde (ABD) David Salness ile çalışan sanatçı, 2007’de “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda Venyamin Warsahvski ile yüksek lisans çalışmalarına başladı ve 2010 yılında yüksek lisansını tamamladı. “Bremen Uluslararası Gençlik Orkestrası”na ve “Anadolu Gençlik Orkestrası”na katıldı. Çeşitli ülkelerde dinletiler verdi, festivallere ve ustalık sınıflarına katıldı. Eğitim hayatı boyunca Walentyny Jakubowskiej, Igor Oistrakh, Gerhard Schulz, Jerrold Rubenstein ve Joshua Epstein ile keman, Günter Pichler, Rohan Gregory, Elise Kuder, Troy Stuart, Kate Vincent ve Miranda Dale ile oda küğü çalışmalarında bulundu. “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”, “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”, “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”, “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası”, “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”, “Bulgaristan Shumen Devlet Senfoni Orkestrası”, “İstanbul Oda Orkestrası”, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Orkestrası”, “Milli Reasürans Oda Orkestrası”, “Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası”, “Orkestra Akademik Başkent”, “Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası”, “Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası”, “Orkestra Sion”, “Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası” ve “Bodrum Oda Orkestrası” ile yalkıcı olarak dinletiler verdi. 2007 yılında “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nın açmış olduğu sınavı kazanan sanatçı, 2011 yılından itibaren görevine “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”nda devam etmekte olup, 2016 yılında aynı kurumda “Başkemancı Yardımcısı” ünvanını almıştır. Aynı zamanda “Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası” üyesi olan sanatçı, yalkın dinletilerine ve “Bosphorus Trio” ile oda küğü alanındaki çalışmalarına da devam etmektedir. Bosphorus Trio”nun dünyanın önde gelen plak şirketlerinden birisi olan “Naxos”tan “Turkish Piano Trios” başlıklı albümü Ağustos 2020’de tüm dünyada yayınlandı; albüm Ferid Tüzün, Oğuzhan Balcı gibi bağdarlarımızın dünya prömiyeri kayıtlarını içermektedir. Grubun ikinci albümü ise “Lila Müzik”ten çıkmıştır.

Günöz, Özüm:

1980 yılında İzmir’de doğan sanatçı, 1991-1992 eğitim döneminde “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı” sınavlarını kazanarak Cengiz Özkök’le keman çalışmalarına başladı. Öğrencilik yaşamı boyunca Mincho Minchev, Kurt Lewin, Silvie Gazau ve Petru Monteanu ile pek çok farklı ülkede keman, oda küğü ve orkestra ustalık kurslarına katılıp sertifikalar aldı. 2000 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı”nı Victor Pikaizen’in keman sınıfından mezun olarak bitiren sanatçı aynı yıl “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın keman sanatçısı oldu. 2007 yılında orkestranın açmış olduğu ünvan sınavlarını kazanarak “Grup Şefi” oldu. 2010 yılında, “Avrupa Suzuki Müzik Eğitim Derneği”nin açmış olduğu eğitmen programlarına katıldı ve diplomalar aldı. Her yıl düzenli olarak “Avrupa Suzuki Derneği”nin Lyon’da düzenlediği “Öğretmen Eğitim” programlarına katılmaktadır. 2010 yılından itibaren çocuklarla ilgili çalışmalarına düzenli olarak “Avrupa Lyon Suzuki Derneği”nde hocalık yapan Christophe Bossuat ile devam etmekte ve çok sayıda çocuk eğitimleri ve dinletileri düzenlemektedir. Yurtdışı “Suzuki Müzik Eğitim” programlarının yanı sıra “Türkiye Suzuki Müzik Eğitim Derneği” yönetim kurulu üyesi olarak dernek kapsamında düzenlenen öğretmen yetiştirme sertifika programları, çocuklar için küğ atölyeleri ve dinletiler gerçekleştirmektedir.

\ Günöz, Selmin:

"Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü"nü Sevda Aydan'ın öğrencisi olarak 1978 yılında bitirdikten sonra aynı yıl "Ankara Devlet Opera ve Balesi"ne yalkın sanatçı olarak atandı. Burada şan çalışmalarına bir süre devlet sanatçısı Suna Korat ile devam etti. 1982 yılında "İzmir Devlet Operası"nın kurulmasıyla birlikte İzmir'e atanan sanatçı bugüne değin sayısız yaratıda başrol oynadı. "Konsolos" (Magda Sorel), "Tosca" (Tosca), "La Boheme" (Mimi), "La Traviata" (Violetta), "Macbeth" (Lady Macbeth), "Şen Dul" (Hanna), "Çardaş Prensesi" (Silva), "Çingene Baron" (Safi), "Yarasa", "Palyaço" (Nedda), "Cavalleria Rusticana" (Santuzza), "Carmen", "My Fair Lady" (Eliza), "Kiss me Kate" (Kate), "Gianni Schicchi" (Lauretta) oynadığı oyunlardan bazılarıdır. Türkiye'deki bu çalışmalarının yanı sıra "Lady Macbeth" rolüyle Bulgaristan'ın "nda "Burgaz Operası"nda sahneye çıkmış, "Burgaz Devlet Sinfoni" ve "Varna Devlet Sinfoni" orkestraları eşliğinde yalkıcı olarak dinletiler vermiştir. Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de "Duşanbe Oda Orkestrası" ile iki yıl üst üste dinleti vermek üzere davet edilmiş, ayrıca resitaller vermiştir. Marakeş'te düzenlenen "Uluslararası Küğ Festivali"ne "Turkish Voice of Opera" adlı sanatçı grubuyla katılarak Türkiye'yi temsil etmiştir. Paris'te ve Roma'da, ayrıca yurdun tüm bölgelerinde resitaller yapmıştır. İtalya'da düzenlenen "MED Film Festivali Türk Filmleri Haftası"nın açılışını "Avrupa Birliği Yolunda Türkiye" adlı projenin sunum dinletisiyle Roma'da gerçekleştirmiştir. "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası", "İzmir Devlet Senfoni Orkestrası", "Ankara Devlet Opera Orkestrası", "İzmir Devlet Opera Orkestrası" eşliğinde yalkın dinletiler vermiştir. Selmin Günöz 1992-1995 yılları arasında "İzmir Devlet Opera ve Balesi"nde müdür ve genel sanat yönetmeni olarak görev yaptı. Ankara'da "Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü"nde sanat danışmanlığı ve baş rejisörlük görevlerinde bulundu. "Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nda, "Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü"nde, "Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nda, İzmir "Karşıyaka Belediye Konservatuvarı"nda şan pedagogu ve öğretm üyesi olarak görev yapmış olan Günöz, "İzmir Devlet Opera ve Balesi" yalkın sanatçılığından emekli olduktan sonra kendi adını verdiği "T.C. M.E.B. Özel Selmin Günöz Müzik Okulu"nu açmış ve onbeş yıl boyunca eğitimcilik yönünü burada sürdürmüştür. "Yaşamındaki en önemli projesi" olarak nitelendirdiği "Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası"nın kurucusu ve sanat yönetmenidir.

\ Gürbüz, Tarık Aytaç:

1974 doğumlu Aytaç Gürbüz, 1996 yılında “İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Viyolonsel Ana Sanat Dalı”ndan mezun oldu. 1996 yılında Eskişehir’de başladığı müzik öğretmenliği görevine Ankara ve Osmaniye’de devam etti. 2004 yılında “Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi”nde viyolonsel öğretmeni olarak görev yapmaya hak kazandı. Viyolonsel öğretmenliğinin yanısıra oda orkestrası ve okul orkestrası çalışmalarını da yürüttü. Aynı zamanda bu okulda çalgı bakım ve onarım atölyesi kurdu. Halen “Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi”nde viyolonsel ve çalgı bakım ve onarım öğretmeni olarak çalışmaktadır. Özel atölyesinde de el yapımı yaylı sazlar (keman, viyola ve viyolonsel) üretmeye ve tamiratlarını yapmaya devam etmektedir. Daha ayrıntılı bilgi edinmek için sanatçının web sitesini incelemenizi öneririm: www.aytacgurbuz.com

\ Gürdal, Cem:

1969 yılında Erzincan’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ordu’da tamamladıktan sonra 1986 yılında başladığı “Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halkbilimi Anabilim Dalı”ndan 1990 yılında mezun oldu. 1991 yılında “Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Merkezi Halk Müziği Şube Müdürlüğü”nde folklor araştırmacısı olarak göreve başladı ve yurdun pek çok yöresinde derleme gezilerine çıktı. 1993 yılının Ocak ayında “TRT Kurumu”nun açtığı bir sınavı kazanarak “Video Kurgu Servisi”nde göreve başladı ve dokuz yıl bu görevi sürdürdü. Aynı yıllarda kurulan ve kuruluşun da kendisinin de yer aldığı “İpekyolu Türk Müziği Topluluğu” ile başta Orta Asya Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Türkçe konuşulan tüm coğrafyalardaki küğ türleri ve halk çalgılarıyla ilgili araştırma–uygulama çalışmaları yaptı ve halen de yapmaktadır. 2001 yılından bu yana çalışmalarını “Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu”nda sürdürmekte, saz ve ses sanatçısı olarak da topluluğun çeşitli dolaşı ve dinletilerine katılmaktadır.

\ Gürdal, Çiğdem:

1969 yılında Ankara’da doğdu. İlk küğ çalışmalarına ortaokul yıllarında “Kütahya Kılıçarslan Lisesi”nde küğ öğretmeni olan İ. Selman Coşkun ile başladı. Ortaokul ve lise yıllarında klasıl Türk musikisinin büyük formdaki yaratıları dahil pek çok eseri küğ öğretmeninden öğrenmişti. Çiğdem Gürdal aynı yıllarda piyano dersleri almaya başlayarak uluslararası küğ kültürü ile de tanıştı. 1986 yılında “Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü”nü kazanarak viyolonsel öğrencisi oldu. Türk musikisi eğitimini de üniversite korosunda yönetkenlik yapan Muzaffer Şenduran ile sürdürdü. 1990 yılında mezun olduktan sonra özel bir okulda küğ öğretmenliği yaptı. 1991 yılında “Kültür Bakanlığı”nın açtığı sınavı birincilikle kazanarak ses sanatçısı olarak çalışmaya başladı ve hem ses, hem de viyolonsel sanatçısı olarak dört yıl görev yaptıktan sonra aynı görevi “Ankara Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu”nda yapmak üzere geçici görevle atandı. Aynı yıl “İpekyolu Müzik Topluluğu” sayesinde Orta Asya küğleri ile tanıştı. Çiğdem Gürdal ilk bağdama çalışmalarını yapmaya da aynı dönemde başladı ve 1996 yılında sözü ve bağdası kendisine ait bir şarkı ile “Akçay Şairler ve Bestekarlar Festivali”nde mansiyon ödülü kazandı. Turhan Taşan’ın yazdığı “Kadın Bestekarlar” isimli kitapta özgeçmişi ve bağdalarına yer verilen sanatçı “TRT”de ve özel kanallarda çok sayıda izlenceye katıldı, yurt içinde ve dışında dinletiler verdi. Dinleti verdiği ülkeler arasında Almanya, Hollanda, İrlanda, Mısır, Bulgaristan, Moldovya, Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, Endonezya, Tayland, Malezya, Kırım, Azerbaycan ve Kırgızistan bulunmaktadır. Gürdal 1999 yılında kurulan “Kültür Bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu”na geçici görevle atandı ve bu toplulukta çalışmaya başladı. Ayrıca zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın onayı ile yalkın sanatçı ünvanı aldı. Gürdal “TV8” isimli televizyon kanalında “Üç Renk” isimli haftalık bir Türk musikisi izlencesi de sürdürmektedir.

\ Gürdal, İrfan:

1966 yılında Erzincan’da doğdu. 1982 yılında “Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi”ni bitirerek 1987 yılında “Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu”nda saz sanatçısı olarak göreve başladı. 1991 yılında Ali Özaydın ve Cem Gürdal ile birlikte “İpekyolu Türk Müziği Topluluğu”nu kurdu. Dünyada Türkçe konuşulan tüm bölgelerin küğlerini araştıran ve yorumlayan bu topluluk ile yurt içi ve yurt dışında birçok dinleti gerçekleştirdi. Anadolu dışında yaşayan Türklerin geleneksel küğleri ve çalgı aletleri konularında araştırmalar yaptı, ikiyüzün üzerinde türkü derledi. 1993 yılında Güney Sibirya’daki Tuva Türklerinin boğaz havaları ile ilgili araştırmalar yaptı. Aynı yıl Kazakistan’da halk çalgıları ve halk çalgıları orkestralarını inceledi. 1995’te Türkmenistan’ın Aşkabat ve Merv bölgelerindeki aşık küğlerini araştırma olanağı buldu ve çoğunluğu Teke Türkmenlerine ait birçok aşık havası derledi. “Türkmenistan Devlet Konservatuvarı” öğretmenlerinden Ata Kutlumuradov’dan “dutar”ın çalım teknikleri hakkında bilgiler aldı ve bu bilgiler ışığında Anadolu’da tezenesiz saz çalma tekniğine yeni vuruşlar kazandırdı. 1999’da “Kültür Bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu”nun sanat yönetmenliğine getirildi. Bu toplulukla yurt içi ve yurt dışında çok sayıda dinletiler hazırladı ve yönetti. 2003 yılında “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda etnomüzikoloji alanında yüksek lisansını tamamlayan Gürdal halen “Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu”nda saz sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.

\ Gürkan, Yeliz:

İstanbul’da dünyaya geldi. “Yeditepe Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü”nden mezun oldu. 2004-2012 yılları arasında Okan Bayülgen’in reji ekibinde çalıştı ve Talk Show “Canlı Yayın Yönetmenliği” yaptı. 2012 yılından itibaren dizi ve sinema sektöründe birçok yapımda, “Yardımcı Yönetmen” ve “2. Yönetmen” olarak görev aldı. 2019 yılında “TRT Belgesel” için hazırlanan ve yayınlanan “Uslu Duramayanlar” programında “Proje Danışmanlığı” yaptı. 2019 yılında “TRT Belgesel” için çekilen, “Atatürk Havalimanı”nın “İstanbul Yeni Havalimanı”na taşınmasını konu alan “Sıra Dışı İşler: Büyük Taşınma” adlı belgeselin “2. Yönetmenliği”ni üstlendi. 2019 yılında ilk kısa filmi “Telefonu Olmayan Adam” adlı belgesel filmi çekti. Zeynep Atakan’ın “YapımLab Atölyesi”ne ve “Pitching Studio” çalışmalarına katıldı. 2020 yılında ikinci kısa filmi “Kimin Umurunda”yı çekti. “Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu 5. Kısa Film Yarışması”nın “Mansiyon Ödülü”, “Kimin Umurunda” filmi ile Yeliz Gürkan’ın oldu. Sanatçı, sektörde aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Filmografisi: “Kimin Umurunda” (2020), “Telefonu Olmayan Adam” (2019), “Denizde Kum Bende Lira” (İkinci Yönetmen), “Bizim Hikaye” (Birinci Yardımcı Yönetmen), “Darbe” (Birinci Yardımcı Yönetmen), “Siyah Beyaz Aşk” (Kanal D) (Birinci Yardımcı Yönetmen), “Sevda Kuşun Kanadında” (TRT 1) (Birinci Yardımcı Yönetmen), “Seddülbahir 32 Saat” (TRT 1) (Birinci Yardımcı Yönetmen), “Kocamın Ailesi” (Fox TV) (Yardımcı Yönetmen), “Disko Kralı” (Kanal D ve TV8) (Yönetmen), “Muhabbet Kralı” (Kanal D) (Yönetmen), “Uslu Duramayanlar” (TRT Belgesel) (Proje Danışmanı).

Gürlük:

Bkz. Intensité (Fr.), Intensity (İng.) Sesin şiddet ve kuvvet derecesi. Güçlülük, yoğunluk. Şiddet, yeğinlik. Gerilim, güç. Koyuluk, çarpıcılık, keskinlik. Sesin üç niteliği vardır: Gürlük, yükseklik ve tını. Fiziksel olarak ses, özellikle “ötü” ile anlamdaştır. Küğde gürlük, sesin belirli olan tek şiddet sınırı değildir; “pek gür”den “pek kısık”a kadar geniş bir kapsama alanı bulunmaktadır. Küğ sanatında bu farklı dereceleri uygulamaya almak yolu ile küğsel yaratıya “dinamizm” sağlanır.

\ Gürol, Murat:

1956 Ankara doğumlu olup, öğrenimini İstanbul’da yaptı. “İngiliz Ortaokulu” ve “Robert Kolej”in ardından “İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Bölümü”nü bitirdi, “Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi” ve “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü”nden yüksek lisans diplomaları aldı. Ayrıca küğ öğrenimine de çocuk yaşta başlayan Gürol, 1966 yılında kabul edildiği “İstanbul Belediye Konservatuvarı Keman Bölümü”nü bitirdikten sonra 1981 yılında “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”na girdi. 1976 yılında arkadaşları ile kurduğu “İstanbul Filarmoni Derneği” bünyesindeki “İstanbul Filarmoni Oda Orkestrası”, küğe tekrar bağlanmasında etkili oldu. “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”nda 1. keman grup üyeliğinin yanı sıra 1986 yılından itibaren müdürlük de dahil toplam on yıla yakın idarecilik yaptı. Aynı zamanda Aydın Gün’ün daveti ile 1992 yılında “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu”na “Program Koordinatörü” olarak atandı ve dokuz yıl boyunca bu kurumda programların hazırlanıp yürütülmesinden sorumlu oldu. “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” ve “CRR”deki görevlerinin yanı sıra, “Akbank” ve “Borusan Oda Orkestraları”nın kurucu üyesi oldu, uzun yıllar bu topluluklarda sanatçı ve zaman zaman idareci olarak çalıştı. Aralarında “Destek Reasürans” ve “Antalya Kültür Merkezi”nin de bulunduğu çeşitli sanat kurumlarına danışmanlık yaptı, çok sayıda dinleti organize etti. 1997 yılında “Brüksel Kraliyet Konservatuvarı” tarafından düzenlenen yarışmaya jüri üyesi olarak davet edildi, aynı yıl “İstanbul Müzik Festivali”nin 25. Kuruluş Yılı töreninde “İDSO” adına verilen plaketi dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den aldı. 2010 yılında 30 yıldır çalıştığı “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”ndaki görevinden ayrılarak “İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu”na geçen sanatçı, 2017 yılında bu kurumdan emekli oldu ve sonrasında iki yıl kadar ABD’de yaşadı. Klasıl küğ alanında 2001 yılında kurduğu “Orion Production” ve daha sonra “Nika Prodüksiyon” şirketleri ile Türkiye’de sanatçı menecerliği alanında ilklerden oldu, yerli ve yabancı sanatçıların ve toplulukların ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı ile konser promosyonu ve organizasyonu alanlarında faaliyet gösterdi. Özellikle desteğe gerek duyan genç ve yetenekli sanatçılarla çalışmaktan keyif aldı ve gelişimlerinden mutlu oldu. “Marmaris Filarmoni Derneği” 2. Başkanı olarak yıllardır “Marmaris Uluslararası Müzik Festivali”nin gerçekleşmesinde görev alan ve “Marmaris Oda Orkestrası”nın da başkemancılığını yürüten Murat Gürol, iki dönem önce “İstanbul Filarmoni Derneği”nin de “Genel Sekreterlik” görevini üstlenmiştir. Murat Gürol, Mart 2020 itibariyle “İstanbul Kültür Sanat Vakfı”nın düzenlediği “İstanbul Uluslararası Müzik Festivali”nin ana sponsoru olan “Elginkan Holding”e bağlı “ECA” bünyesinde “Kültür Sanat Danışmanı” olarak atanmış olup pandemi dolayısıyla görevi ertelenmiştir. Sanatçı 2021 yılı Haziran ayı sonlarında gerçekleştirilen "Genel Kurul Toplantısı"nda "Bodrum Filarmoni Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı" görevine seçilmiştir.

Gürses, Atilla:

Bkz. Arcan, Atilla.

\ Güven, Aslı:

1975’te Osmaniye’de doğdu. İzmir “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü”nde 1993–1997 yılları arasında lisans, 1998–2001 yılları arasında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Öğrenim hayatı boyunca Sevda Aydan, Sabahat Tekebaş, Vasil Matchew, Licinio Montefusco, Lia Lantieri, Hans Gallus, Aydın Uştuk ile ses ve dağar çalışmalarını sürdürdü, çeşitli çalışmalıklar ve kurslarda etkin görev aldı. 2000–2001’de “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi”nde şan dersi okutmanlığı yaptı. 2001 yılında düzenlenen “Türksoy Opera Festivali”nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini başarıyla temsil etti. 2001–2004 yılları arasında “İzmir Devlet Opera ve Balesi”nde çeşitli koro eserlerinde ve yalkın partlarda görev aldı. Sanatçı, 2005 yılından bu yana “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda şan öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

\ Güzeldağ, Seçil:

14 Nisan 1977 tarihinde Adana’da doğan Seçil Güzeldağ ilkokula “Cebesoy İlkokulu”nda başlayıp dördüncü sınıfta “İsmet İnönü İlkokulu”na geçiş yaptı. 4. sınıfta küğe olan ilgisinden dolayı Filiz Bahadırlı’dan org dersleri almaya karar verdi. İlkokuldan sonra 1988 yılında “Özel Yeni Lise”de orta öğretime başladı. Hazırlık sınıfının sonlarında piyano öğrenme isteği Burhan Hüseyin’in öğrencisi olmasına yol açtı. Burhan Hüseyin ile çalışmaya başladığının ikinci ayı henüz dolmadan Adana’da konservatuvar açılacağını öğrendi ve sınavlara girerek 1989 yılında bu okulun yarı zamanlı keman bölümünde okumaya hak kazandı. İlk keman öğretmeni Hakan Çuhadar oldu. Seçil Güzeldağ hem okuluna gidip hem de hafta içi ve hafta sonu olmak üzere konservatuvara devam ediyordu. Remileme öğretmeni Şadan Güvenir tüm öğrencilere küğ sanatını çok sevdirmişti. Bu sayede bir yıl sonra tam zamanlı bölümü açılan okula ailesinin karşı çıkmasına rağmen geçiş yaptı. Eğitim gördükleri sınıf toplam üç kişiydi. Okulun mevcudu da zaten yirmiyi geçmiyordu. O dönemde öğretmen bulma sıkıntısı yaşanıyordu, çünkü “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası” daha yeni kurulmuştu. Güzeldağ liseye geçtiğinde üflemeli çalgılar bölümünün açılması ile sınıf mevcudu arttı ve okul daha da hareketlendi, bina sayısı ikiye çıktı. Böylece “Güzel Sanatlar Bölümü” ile ortak kullanılan bir binaya daha sahip olundu. Bahsi geçen zaman diliminde kantin bulunmamaktaydı, ancak etek giyme zorunluluğu vardı. Seçil Güzeldağ liseye geçtiğinde keman dersi öğretmeni Ferhang Hüseyinov oldu. Bir yıl sonra ise İrade İspir ile çalışmaya başladı. 1995 yılında liseden sonra “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü”nü kazanarak küğ yaşamına farklı bir yön vermeye karar verdi. Kendisi bu konu hakkında şunları söylüyor: “Hayatımda her zaman minnet duyacağım birbirinden değerli hocalar ile tanıştım ve çalıştım. 1999 yılında mezun olduktan sonra Adana’da ‘Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’ açılacağı duyumunu aldığım için Adana’ya dönüş yaptım. Amacım yüksek lisans yapmaktı, ama aradan 16 sene geçti hala açılacak!!! 1999 yılında ilk atamam olan ve halen görev yaptığım ‘Yavuzlar Ortaokulu’nda göreve başladım. Amacım öğrencilerime öncelikle küğü sevdirmek, yaşamlarının bir yerinde her zaman küğün olmasını sağlamak ve tabii ki genel kültür olarak küğ bilgisi vermek idi ve böyle olmaya da devam edecek. Bu alanda yetenekli öğrencileri ‘Güzel Sanatlar Lisesi’ ve ‘Konservatuvar’ sınavlarına hazırlayarak onlara biraz da olsa faydam olduysa ne mutlu bana. Evrensel bir dil olan küğün her zaman hayatımızda olması ve bizlere barış, sevgi getirmesi tek dileğim.”

\ Güzeloğlu, Harun:

Adana’da dünyaya geldi. Yetiştiği ortam tiyatro ve sanatın izlendiği ve hatta özendirildiği bir ortam değildi. Bu nedenle tiyatro ile ancak üniversite eğitimi için geldiği Ankara’da tanıştı. Ankara Sanat Tiyatrosuo tarihlerde sınavla kursiyer almaktaydı. Güzeloğlu o sınava girenlerden birisiydi. Yalnızca şansını denemek istemişti. Ancak sınavı başarıyla geçti ve sahne yaşamı başlamış oldu. Günümüze dek yıllarca tiyatro yapan sanatçı, bu işin mutfağında pişenlerdendir. “Değişim Atölyesi Oyuncuları” arasında da yer alan Güzeloğlu bu grubun düşünce biçimi çerçevesinde hareket ederek “insanlar tiyatroya gelmiyorsa tiyatro insanlara gitmelidir” sloganı altında, oynadıkları oyunların büyük kısmını sokaklarda, izleyiciyi de katmayı hedefleyerek biletsiz oynayan grubun çatısı altında yer aldı. Sanatçı, ayrıca Cansu Fırıncı ile birlikte “Oyun Sandalı” isimli tiyatro grubunu da ortaya çıkardı. Sürece sadece iki kişi ile başlandı. Bu oluşum “Her şey sandaldaki birkaç kişiyle başladı” sloganı ile yola çıktı. İlk oyunları “Hayyam Ab-ı Hayat” oldu. Yaşam koşullarının zorluğu nedeniye bu projeye üçbuçuk yıl ara verdiler, fakat bu sürenin ardından yine iki kişi olarak yola devam etme kararı verdiler. Bu aşamada Nazım Hikmet’in “Taranta Babu”sunu sahneye taşıdılar. Yöneten Harun Güzeloğlu, oyuncu Cansu Fırıncı idi. Daha sonra adı geçen gruba Teoman Gelmez ve Serkan Çetinkaya dahil oldu. Bu katılımla birlikte Harun Güzeloğlu’nun yazdığı ve yönettiği “Gölgeler” oyunu sahnelenmeye başlandı. Önemli projelerden birisi de Furuğ Ferruhzad’ın hayatı ve eserlerinden sanatçının oyunlaştırdığı ve Derya Günaydın’ın oynadığı “Furuğ Ferruhzad” olmuştur. Grubun geleceğe dönük hedeflerinden birisi de “Komünist Manifesto”dur. Sahnede göreceğimiz oyun için yoğun bir hazırlık devam etmektedir. Harun Güzeloğlu, “Tiyatro Oyunu” yazarlığı da yapmaktadır. Örneğin, “Karanlık Kıvamı” isimli kitabı “Yazılama Yayınevi” aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur.

\ Güzelova, İrade:

Tam ismi İrada Sayya Gözelova. Azerbaycanlı tiyatro rejisörüdür. “Gence Devlet Tiyatrosu”nun baş rejisörlüğünü yapan sanatçı 25 Mayıs 1982 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü’de dünyaya gelmiştir. 1998 yılında “Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi”nin “Tiyatro Rejisörlüğü” ihtisasına kabul edilmiş ve bu okulu 2003 yılında bitirmiştir. 1999-2003 yılları arasında “Azerbaycan Genç Oyuncular Tiyatrosu”nda oyuncu olarak görevler aldı. Daha sonra 2003-2009 yılları arasında “Azerbaycan Yuğ Devlet Tiyatrosu”nda rejisörlük yaptı. Sanatçı, 2009 yılında Moskova’ya yerleşti ve Anton Pavloviç Çehov adına “Moskova Sanat Tiyatrosu”nun ustalık sınıfına kabul edildi. Güzelova buradaki eğitimini 2011 yılında tamamladı. 2014 yılında “Gence Devlet Tiyatrosu”na baş rejisör olarak tayin edildi. Sanatçı halen bu görevine devam etmektedir. 10 Mart 2017 tarihinde “Medeniyet ve Turizm Bakanlığı” tarfından “Fahri Uygarlık İşçisi” ünvanı ile onurlandırıldı. Sanatçı ayrıca 1 Mayıs 2017’de, 9 Mayıs 2018’de, 10 Mayıs 2019’da ve 7 Mayıs 2020’de “Başkanlık Ödülü”ne layık görüldü. Bkz.: Gözelova, İrada Sayya.

\ Güzey, Zafer:

1970 yılında Kars’ta doğdu. 1990 yılında “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü”nü kazandı. 1996 yılında “Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı”nda göreve başladı. “Çalgı Yapım Bölümü”nde “Bölüm Başkan Yardımcılığı” göreviyle “Atölye ve Restorasyon Teknikleri” eğitimi vererek çalışmalarına devam etti. 1996 yılında “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Sosyal Bilimler Enstitüsü”nde yüksek lisans yapmaya başladı. 2000 yılında başarıyla mezun oldu. 2002-2003 yılında Ecevit Tunalı ve Selim San ile “Keman Yapım Sanatı” konulu çalışmalığa katıldı ve sertifika aldı. 2006 yılında Stefano Conia ve Hasan Sami Yaygıngöl ile “Keman Yapımı ve Restorasyonu” konulu çalışmalığa katıldı ve sertifika aldı. 2006 yılında “Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın düzenlemiş olduğu “II. Ulusal Gülden Turalı Keman Yarışması”nda yaptığı keman birinci gelen yarışmacıya ödül olarak verildi. 2009 eğitim-öğretim yılında “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzik Teknolojileri Bölümü”nde atölye dersi eğitimini verdi. 2011 yılında “Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı Sanatta Yeterlik Programı”na kabul edildi. 2014 yılında “Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı Sanatta Yeterlik Programı”ndan “Viyola Yapımında Kullanılan Akçaağaç ve Kavak Ağacı’nın Karşılaştırılması” konulu tezle mezun oldu. 2015 yılında “Dünya Şairi Özkan Mert 70. Yıl Kutlaması” anısına “Sanat Onur Ödülü” aldı. Zafer Güzey, alanı ile ilgili çok sayıda sergi de açmıştır. Bunlar; 1. 05-10 Nisan 2008 tarihleri arasında “Eskişehir Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi”nde “Antik ve Klasik Yaylı Çalgılar” konulu sergi, 2. 08-17 Ekim 2008 tarihleri arasında “İstanbul Kültür Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi”nde “Antik ve Klasik Yaylı Çalgılar”konulu sergi, 07-23 Mart 2008 tarihleri arasında “Dünya Kadınlar Haftası”nda “Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi Sergi Salonu”nda yaptığı yaylı çalgılar sergisi.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5667928
Online Ziyaretçi Sayısı:12
Bugünlük Ziyaret :593

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.