Üç

\ Üçbaşaran, Zeynep:

İstanbul doğumlu olan  Zeynep Üçbaşaran küğsel eğitimine "İstanbul Belediye Konservatuvarı"nda başladı. Yüksek öğrenimini Budapeşte "Franz Liszt Küğ Akademisi"nde Zempleni Kornel, Katalin Nemes (Bela Bartok'un öğrencisi), Balazs Kecskes ve Istvan Lantos ile tamamladı. "Liszt Küğ Akademisi"nden "Dinleti Sanatçısı" bitirmeliğini aldıktan sonra Almanya'nın Freiburg kentindeki "Küğ Yüksek Okulu"nda Tibor Szasz'ın öğrencisi oldu. 1997-2004 yılları arasında ABD'nin "Southern California Üniversitesi"nde John Perry ile çalışarak yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Sanatçı 1996 ve 2001 "Uluslararası Los Angeles Liszt Yarışmaları"nda ödüller ve ayrıca 2001 yılında "Aspen Küğ Festivali Bursu" ile piyanist Leon Fleischer ile çalışma hakkını kazanmıştır. Diğer ödülleri arasında "American Liszt Society Award", "UCSB Ina Broida Award", "USC Associates Music Merit Scholarship", "Rozsnyai Memorial Award" ve "Daughters of Atatürk Woman of Distinction" (2003) olan  Üçbaşaran'ın "Eroica Classical Recordings" için kaydettiği altı yalkın çiziti bulunmaktadır. Sanatçının 2005 yazında çıkardığı iki albüme ve 2007 senesinde çıkardığı Mozart sonatları albümüne dünyanın önde gelen klasıl küğ yayını "The Gramophone"un Kasım 2005 ve  Eylül 2007 sayılarında övgü ile yer verilmiştir. 2008 yılında Mozart'ın tüm piyano sonatlarının kaydını tamamlayan sanatçı ayrıca "Naxos" çizit şirketi için Ahmed Adnan Saygun'un piyano yaratılarından oluşan bir diğer çiziti de kaydetmiştir. Zeynep Üçbaşaran hakkında geniş bilgi internette “www.zupiano.com” sitesinde bulunabilir. Sanatçı Adana kentinde ilk kez 8 Nisan 2004 tarihinde "Adana Güç Birliği Vakfı"nın kültürel etkinlikleri çerçevesinde "Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu"nda bir piyano resitali vermiştir. Zeynep Üçbaşaran "II. Uluslararası Çukurova Çoksesli Müzik Festivali" kapsamında 25 Mart 2006 cumartesi günü "Sabancı Kültür Merkezi Adana Devlet Tiyatrosu"nda Philipp Mahrenholz (obuva) ve Artan Hürsever (fagot) ile oluşturdukları "Trio Troy" ile "Çukurova Müzik Dostları Derneği"nin davetlisi olarak bir dinleti sunmuşlardır. Sanatçı ayrıca 2008 yılı sonbaharında çok sayıda ilimizi kapsayan geniş bir dinleti dolaşısını bir piyano ikilisi olarak piyanist Sergio Gallo ile birlikte gerçekleştirmişlerdir. Bu dolaşı kapsamında dolaşılan illerin isimleri ve dinleti tarihleri sunulmuştur: 22 Ekim 2008 - Niğde, Niğde Üniversitesi, Derbent Kültür Merkezi, 24 Ekim 2008 - Mersin, Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü, İstemihan Talay Konferans Salonu, 27 Ekim 2008 - Adana, Sabancı Kültür Merkezi, Adana Devlet Tiyatrosu Salonu, 28 Ekim 2008 - Antakya, Mustafa Kemal Üniversitesi, Atatürk Konferans Salonu, 29 Ekim 2008 - Gaziantep, Gaziantep Üniversitesi Kültür Merkezi Konser Salonu, 30 Ekim 2008 - Konya, Konya Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu, Meram, 03 Kasım 2008 - Ankara ve 05 Kasım 2008 - Kocaeli...

Üçlü:

Bkz. Üçlü Aralıklar. Bu terim yanlış olarak “trio”, yani üç kişiden oluşan çalıcı takımını betimlemek için kullanılmaktadır. Eğer üç çalıcı kastedilmek isteniyorsa “üçül” terimi kullanılmalıdır.

Üçlü Aralıklar:

Ardarda tınlayan iki farklı ses arasındaki aralık cinsi, üçlü aralık, sırayla çalınan iki ses arasındaki uzaklık. Üçlüler büyük ve küçük üçlü olmak üzere iki ana grupta incelenirler. Eğer atılan adımlar B2+B2 ise bu mesafe B3 olur. Örneğin do ile mi sesleri arasındaki uzaklık gibi. Ancak atılan adımlar B2+k2 ya da k2+B2 ise bahsi geçen mesafe k3 olur. Örneğin re ile fa sesleri arasındaki uzaklık gibi. Bu iki ana gruplama dışında ayrıca +3’lü ve −3’lü aralıklar da üçlü aralıkların kapsama alanına girerler. Örneğin do ile midiyez sesleri arasındaki uzaklık +3’lüdür. Re ile fabemol arasındaki uzaklık ise −3’lü bir aralıktır. Bu bağlamda +3’lü bir aralığın bir dörtlü aralığa ve −3’lü bir aralığın da bir büyük ikili aralığa tınlayış açısından eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Tınlama bakımından yaşanan bu benzerlikler isimlendirme olarak farklı yapılmaktadır. Bkz. Örnekler.

Üçlü Aralıklar 

Üçül:

Üç kişiden oluşan çalıcı topluluk, trio. “Üçül” terimi yanlışlıkla “aralık” karşılığı kullanılmaktadır. Aralık belirten terim “üçlü” olmalıdır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5667070
Online Ziyaretçi Sayısı:17
Bugünlük Ziyaret :398

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.