30.01.2014 / Sanatçısız Sanat Konseyi mi Olur?

Boş Konser Salonu    


     “Bilgi Üniversitesi”
nde sanatı yıkım yasası “TÜSAK” bir konferans düzenlenerek masaya yatırılıyor. Ancak etkinliğe sanatçılar ve sanat kurumları tepkili.

     “Türkiye Sanatçılar Hareketi”, “İstanbul Bilgi Üniversitesi”nde düzenlenen “Sanat Yönetiminde Yeni Arayışlar, Sanat Konseyi Modeli” başlıklı konferans üzerine bildiri yayınladı. “Adana Filarmoni Derneği”nden “TOBAV”a, “MÜZED”e çok sayıda kuruluştan oluşan “Türkiye Sanatçılar Hareketi”nin bildirisi şöyle:

     “İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Yerleşkesinde bugün 14.00-18.30 saatleri arasında yapılacağı belirtilen söz konusu konferansta ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı’ tarafından geliştirilen ‘Türkiye Sanat Kurumu (Tüsak)’ yasa önerisinin, ‘İngiltere Sanat Konseyi’ modelinden esinlendiği ileri sürülmektedir. Öncelikle, ‘Tüsak Yasa Taslağı’nın, ‘Devlet Tiyatroları’, ‘Devlet Opera ve Balesi’ ile ‘Devlet Senfoni Orkestraları’nın yanı sıra, ‘Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün yasalarının lağvedilerek bu kurumların ‘Türkiye Cumhuriyeti’ tarihinden silinmesini getirecek bir girişim olduğunu belirtiriz. Yukarıda saydığımız sanat kurumları, aslında birer eğitim ve aydınlanma birimleri olduğu için, toplumumuzun en değerli unsurlarıdır ve yok edilemez. Ayrıca İngiltere’de uygulanmakta olan ‘Sanat Konseyi’ modelinin, ‘Tüsak Yasa Taslağı’ girişimiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığı da açıktır.

     Bu konferansın duyurusunda, sanatı yıkım tasarısı ‘Tüsak Düzenlemesi’nin konunun paydaşları tarafından da tartışılacağı açıklanmıştır. Oysa açıklanan programda konunun birinci dereceden paydaşı olan tiyatrodan, opera ve baleden, senfoni orkestralarından, korolar ve geleneksel sanat müziği, halk müziği topluluklarından, kültür sanat alanındaki demokratik kitle örgütlerinden hiçbir temsilcinin çağrılmamış olması düşündürücüdür. Bunun  da üniversite çatısı altında yapılan bir konferansa, üniversal kavrayışa uygun düşmediği açıktır. Görülüyor ki bu konferansın amacı, iktidarın çıkarmak istediği ‘Tüsak Yasası’nı kamuoyu nezdinde meşrulaştırma girişimidir.”

     Aydınlık Gazetesi - 30.01.2014, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5802804
Online Ziyaretçi Sayısı:34
Bugünlük Ziyaret :1069

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.