Tuğrul Göğüş - Keman Öğreniyorum, Arka Kapak

Tuğrul Göğüş / Keman Öğreniyorum - Arka Kapak Örnek

    Göğüş, Tuğrul

     1956 yılında Ankara'da doğdu. Çok erken yaşlarda Ermukan Saydam ile keman eğitimine başladı. Daha sonra “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”ne girdi ve Saydam ile çalışmalarını bu kurumda da sürdürdü. 1976 yılında “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın açmış olduğu sınavı kazanarak bu kurumun üyesi oldu. 1983 ve 1984 yıllarında “İstanbul Devlet Konservatuvarı”nın düzenlediği yaz kurslarına katılarak Oleg Kagan ve Ayla Erduran ile çalıştı. İzmir’de Hazar Alapınar ile keman çalışmalarını sürdüren sanatçı çok sayıda resital ve oda küğü dinletileri verdi.

     Uzun yıllar “İzmir Filarmoni Derneği” bünyesinde çalışmalar yapan ve dernek yönetim kurulunda çeşitli kademelerde görevler üstlenen Tuğrul Göğüş ilk sayısı 1982 yılında yayınlanan “İzmir Filarmoni Dergisi”ni kurdu. Göğüş’ün basılmış çok sayıda kitabı ve araştırması bulunmaktadır. Bunlardan bazıları “Kuruluşunun Onuncu Yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”, “40. Sanat Yılında Hikmet Şimşek”, “Bale” (Ian Woodward’dan çeviri kitap), “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın Ahmed Adnan Saygun Konserleri”, “Ahmed Adnan Saygun Semineri”, “Keman Metodları” vb. olarak sıralanabilir. Bale konusuna yazar/çevirmen olarak büyük ilgi duyan Göğüş’ün henüz yayınlanmamış olan “Herkes için Bale” isimli bir diğer kitabı daha bulunmaktadır.

     Yirmiüç yıldan uzun bir süre “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın sanatçı üyeliğini yürüten Tuğrul Göğüş bu süreçte “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü”nden de mezun oldu ve aynı okulda yüksek lisans yaptı. Göğüş lisans bitirme tezi olarak “Hikmet Şimşek ve Sanatsal Yaşamı”nı ve yüksek lisans bitirme tezi olarak da “Necil Kazım Akses’in Türk Müziğindeki Yeri”ni ele aldı. Sanatçı küğbilim alanında ürünler vermeye ve çeviriler yapmaya özellikle çaba harcamakta olup, çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış çok sayıda makale ve çevirisi bulunmaktadır.

     İzmir kentinin küğ yaşamına etkin bir şekilde katkılarda bulunan Göğüş, amatör koro ve orkestraların oluşturulmasına ve bu toplulukların çeşitli etkinlikler sergilemesine öncülük etmiş, ayrıca küğbilim alanında çeşitli sempozyum ve panellerin planlayıcısı ve uygulayıcısı olarak çalışmalar yapmış, “Ahmed Adnan Saygun” ile ilgili ve buna benzer küğbilimsel toplantılar düzenlemiştir. “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın kitaplık ve nota arşivinin düzenlenmesini de üstlenen Tuğrul Göğüş son yıllarda bilgisayarla nota yazım ve edisyon çalışmalarına ağırlık vermiştir. Göğüş’ün çeşitli bilimsel toplantılarda verdiği bazı bildirilerin başlıkları şöyledir: “Türkiye'de Müzikoloji'nin Son Altmış Yılı”, “Sayılar ve Grafiklerle İzmir Devlet Konservatuvarı”, “Senfoni Orkestralarımızın Konser Repertuvarları ve Adnan Saygun”, “Türkiye’de Müzik Eğitiminin Son Altmış Yılı”, “Türkiye’de Çoksesli Çağdaş Sanat Müziğinin Geleceği ve Seslendirme Kurumlarının İşlevleri”, “Gürültü”, vb...

     Göğüş’ün yaptığı bazı incelemelerin başlıkları ise şöyle sıralanabilir: “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın Çocuk Konserleri Üzerine”, “Carl Orff”, “Okul Müzik Eğitiminde Silofon’un Yeri”, “Dünya Barışı için Sanatçılara Düşen Görevler”, “İzmir Kentinin Müzik Tarihine İlişkin Bir Ön Çalışma”, “İzmir’li Bir Bağdar: Necdet Levent”, “İsmet İnönü ve Müzik”, quo;Yunus Emre Oratoryosu Papa’nın Huzurunda”, “Bağdarlarımız ve Seslendirme Kurumları”, vb...

     İzmir’de bulunduğu dönemde “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi”nde keman, orkestra, küğ tarihi, temel küğ bilgileri ve biçim bilgisi derslerini veren Göğüş, bu okulda kurduğu öğrenci orkestrası ile İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde çok sayıda dinleti yönetti.

     Daha sonra Adana’ya yerleşen ve “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”na geçen sanatçı, bu süreçte “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda Ferhang Hüseyinov ile keman dalında bir yüksek lisans daha yaptı ve Türk makamlarına dayanan yirmidört kaprislik bir keman çalışmalığı ile tezini verdi. “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nda başkemancılık ve müdürlük yapan Göğüş, müdürlük görevinin bitiminden kısa bir müddet sonra bu kurumdan ayrılarak “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”na geçti. Sanatçı halen bu kurumda keman, oda küğü, temel küğ bilgileri ve biçim bilgisi derslerini vermiş ya da vermektedir.

     Göğüş, Adana kentinde ve Çukurova yöresinde çoksesli ulusal ve uluslararası sanat küğü alanında faaliyetler gösteren “Çukurova Müzik Dostları Derneği”nin kurucusu olup ilk dönem yönetim kurulu başkanı olmuştur. Sanatçı ayrıca http://www.muziklopedi.org adresinde yer alan “Müziklopedi” linkinde ise Türkiye’nin internette yer alan en kapsamlı küğ ansiklopedisini kurma çalışmalarını sürdürmektedir.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5776089
Online Ziyaretçi Sayısı:63
Bugünlük Ziyaret :760

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.