13.06.2015 / İhsan Toksöz - AKOB Dergi 30. Sayısı Çıktı: AKOB 5 Yaşında


    
Bir Masal Gibi - Geçmişten Geleceğe AKOB


     Bir varmış, bir yokmuş. Akdeniz’de bir liman kenti olan Mersin halkının sanata ilgisi çokmuş. Kentte müzik ile ilgili bir sivil toplum kuruluşu varmış. Bu kuruluşun adı “Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Derneği”, baş harfleriyle kısaca, “AKOB”muş.


     “AKOB”un işi çokmuş. Dernek yöneticileri kenti bir müzik kenti yapmak için yola çıkmışlar. 6 yıl boyunca az gitmiş, uz gitmişler, bir de geriye dönüp bakmışlar ki ne görsünler; boylu boyunca uzanan porte yol üzerinde onbinlerce nota boyu yol gitmişler! Notalar yoldan taşmış, çevredeki akarsulara, göllere, yamaçlara, dağlara, ormanlara serpilmiş, gökyüzü nota bulutlarıyla dolmuş. İşte bu bulutlardan, özellikle Ekim-Mayıs ayları arasında, her yıl verimli, keyifli müzik yağmurları yağmaktaymış.


     Yöneticiler saymışlar, dökmüşler ne yapmış “AKOB” kurulduğundan bu yana diye, rakamlardan başları dönmüş.


     * “AKOB” kurulduğundan bu yana 40 konser, sokak şenliği, söyleşi gerçekleştirmiş.


     * 5 yıldır çıkan “AKOB Dergisi” 30. sayıya ulaşmış, 2 özel ek çıkartılmış.


     * Dergide bugüne kadar tam 77 yazar yer almış.


     * İlk “AKOB” kitabı yayınlanmış: “Atatürk ve Köy Enstitülerinde Müzik, Prof. Dr. Ali Uçan”


     * Derneğin üye sayısı 150’yi aşmış...


     * Büyük bir özel kurumun çalışanlarının 50 kadar çocuğuna enstrüman ve koro dersleri verilmeye başlanmış.


     * “Mersin Devlet Opera ve Balesi” ve “Mersin Devlet Konservatuvarı” ile ortak etkinlikler düzenlenmiş, “İçel Sanat Kulübü” ile butik konserler yapılmış.


     * Mart 2015’te “AKOB Dergisi”ne bir kardeş gelmiş: “Opera Bale Sanat Dergisi”...


     Yöneticiler sevinmişler geriye bakınca. Oturmuşlar bir ağacın gölgesine, çıkarmışlar çıkınlarını, mutluluk içine yemişler kuru ekmek ve sudan oluşan tayınlarını. Karınları doyup tekrar ileriye bakınca daha gidilecek çok yol, yapılacak çok iş olduğunu anlamışlar. Torosların eteğindeki çiçekler, kelebekler, böcekler, kuşlar ile dolu Kilikya ovasında daha notalarla doldurulacak o kadar çok yer varmış ki, almış kendilerini bir tasa. Daha kat edilecek o kadar uzun, sonu görünmez bir yol varmış ki önlerinde...


     Gittikleri yere bir kilometre taşı koyup kente geri dönmüşler. İlerideki yıllarda daha neler yapabiliriz diye projeler üretmeye koyulmuşlar.


     “Bu her yıl böyle olacak, devamlı kilometre taşları konularak ilerlenecek, gerekirse daireler çizilerek tüm Kilikya bir gergef gibi işlenecek” diyorlarmış. Daha da sonrasında Kilikya’nın kapılarından diğer bölgelere de gidilecekmiş. Bu öykünün sonu yokmuş çünkü...


     Onlar erecek muradına, Mersinliler çıkacak kerevetine...


     Gökten 3 elma düşmüş; biri bunu yazanın başına, biri okuyana, biri de bu masalı yayana...


AKOB Kültür ve Sanat Dergisi 30. Sayı

     Bu Sayımızda


     Bu sayımızın kapağını “MDOB” tarafından sahnelenmeye başlayan, orkestra şefi ve besteci Leonard Bernstein’in “Oscar” ve “Grammy” ödüllü ünlü müzikali “West Side Story-Batı Yakasının Hikayesi”ne ayırdık. Eseri Fazıl Tütüner sizin için izledi.


     “Mersin Uluslararası Müzik Festivali”nin bu yıl on üçüncüsü yapılıyor. Dırahşan Bulut dergimiz basıma girmeden hemen önce izlediği festival programında yer alan Pagagnini’nin kemancısı Ara Malikian ile yaptığı kısa bir söyleşi ile sayfalarımızda.


     Bu sayımızda yine yeni bir yazarımız var; Cengiz Kara’nın söyleşisi ile tanıdığımız “Bale Kitabı” yazarı Pınar Aydın O’Dwyer. “Çarlık Rusyası’nın Karizmasını Çizen Doğum Günü Partisi” yazısı ile aramıza katıldı. Kendisine “aramıza hoş geldiniz” diyoruz. Bu arada yazarın “Opera Kitabı” adlı yeni kitabının da çıktığını okurlarımıza duyuralım.


     Araştırmacı yazarımız Ömer Eğecioğlu ise “Çikolata ile Ölüm” yazısında ülkemizde pek tanınmayan bir besteci olan Leonardo Vinci’nin 36 operasını anlatıyor bizlere.


     Aytaç Yalman bu yıl yapılan “Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı Etkinlikleri” çerçevesinde yazdığı “Çanakkale Kahramanları Müzikali” hakkında bilgi veriyor. Yalman Paşa, beste aşamasında olan eserin bu yıl içinde sahnelenmesi temennisini dile getiriyor.


     Sayın Yalçın Tura Cemal Reşid Rey’in operalarını tanıttığı yazı dizisinin üçüncüsünde bu sayımızda “Köyde Bir Facia ve Zeybek ve Çelebi” operalarını yazıyor.


     Semihi Vural Yalçın Tura’nın 81. yaş gününün kutlandığı “Mersin Akademik Orkestrası”nın konserinde anıların girdabında kayboluyor ve kendisi ile 52 yıl önce nasıl tanıştığını anlatıyor.


     Meral Güneyman “Music Trancends all Boundaries-Müzik Tüm Sınırları Aşar” köşe yazısında öğrencisi olan otistik bir çocuğu anlatıyor.


     Demet Tarlakazan “AKOB”un son etkinliği Iris Mavraki konserini yazdı.


     Ogün Kaymak, “Caza Değinmek” dizi yazısını bitiriyor bu sayımızda.


     Cengiz Kara, Patrick Süskind’in “Kontrbas” kitabını tanıtıyor.


     http://www.akob.org sitesinden alınmıştır. - 13.06.2015, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767035
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :1474

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.