07.05.2007 / Ahmet Altan - Üçüncü Dünya Savaşı, Türkiye’den Çıkabilir...


    
Türkiye, son ve büyük bir hesaplaşmaya doğru gidiyor. Bu ülke korkulduğu gibi ırka ya da dine dayalı bir bölünme yaşamadı.

 

     Daha korkunç ve daha temel bir bölünmeyle sakatlandı.

 

     “Cumhuriyet” boyunca süren “kültürel bölünme” artık iyice keskinleşti.

 

     Şimdi bir yanda, ayakkabılarını sokak kapısının önünde çıkaran, kadınlarının başını örttüğü, erkeklerinin sokağa pijamayla da çıkabildiği, erkek çocuklarının kahveye gittiği, kızlarının tam bir baskı altında yaşadığı, türküyle arabesk arası bir müzikten hoşlanan, belki de hiç kitap okumamış, hiç dansetmemiş, hiç karı koca birlikte lokantaya gitmemiş, hiç tiyatro seyretmemiş, evlerinde floresan lamba yakan, iyi eğitim alamamış, dini inançları kuvvetli kalabalık bir kitle var.

 

     Diğer yanda ise kız lisesiyle “Robert Kolej” yelpazesinde eğitim görmüş, bir düğün salonunda ya da kolej partisinde dansetmiş, sinemaya giden, çok fazla olmasa da kitap okumuş, müzik zevki pop şarkılarla klasik müzik arasında dolaşan, evi nispeten daha zevkli döşenmiş, kızların flörtüne izin verilmese bile göz yumulan, Allah’a inanan ama ibadete pek aldırmayan, kadınlarının başını örtmediği, şarabın kalitesinden pek anlamasa da kadın erkek bir arada gidilen bir gezmede içki de içmiş, gazetelere bakan, magazin haberlerini izleyen, kendini birinci gruba kıyasla çok gelişmiş hisseden, entelektüel düzeyi çok yüksek olmasa da okumuş yazmış, Batı standartlarına yakın bir grup var.

 

     Bu iki grubun yaşam tarzı birbirinden kopuk.

 

     Onları, Batı’daki sınıflar arasında ortak bir zevk yaratan kilise müziği, dini resimler, “İncil”in sinemalara bile yansımış hikayeleri gibi birleştirecek kültürel bir zemin yok.

 

     Hayatları, zevkleri, inanışları birbirinden farklı.

 

     Hatta birbirine düşmanca.

 

     …………………………………………………………………

 

     Kişisel Blogu’ndan - 07.05.2007, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5772001
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1083

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.