30.11.2016 / Burçak Evren - Bir Sinema Sevdalısının Ardından ya da Mithat Alam


    
Yine zor bir yazı... Hele hele yazılacak kişi geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz müstesna insan Mithat Alam olunca... Başlığı “ardından” olan tüm yazılarda olduğu gibi zor bir yazı...

 

     Mithat Alam ile tanışmamız ne zaman olmuştu acaba? Sanıyorum onun adını ilk kez “Milliyet Gazetesi”nin bünyesinde çıkan, Canan Barlas’ın yönettiği ve benim de yazı işleri müdürlüğünü yaptığım haftalık “Pazar Postası Gazetesi”nde duymuştum. O sıralar Canan Hanım bir sinema sevdalısı dostu olduğundan söz edip O’nun yazılarının gazetenin sanat sayfasında yayınlanmasını istemişti. Doğrusunu söylemek gerekirse bu dostun İbrahim Betil olduğunu sanmış, O’nun gibi tanınmış bir kişinin sinemaya gerektiği gibi zaman ayıramayacağı düşüncesiyle bunu pek olumlu karşılamayıp itiraz etmiştim.

 

     Servet Koydu Ömürden Sonrasını Kazandı

 

     Karşı çıksam da bir süre sonra yazılar yayınlamaya başladık. Sonunda Canan Hanım’a, İbrahim (Betil) Bey’in niye kendi adıyla değil de, Mithat Alam takma adıyla bu yazıları yazdığını sorduğumda ise gerçeği biraz geç de olsa öğrendim.

 

     Mithat Alam, İbrahim Bey’in takma adı değil, aksine çok yakın bir arkadaşının adıydı. Yıllar sonra Alam’a bunu anlattığımda uzun uzun gülmüş, o dönem kimi yazılarının neden düzenli yayınlanmadığına ilişkin yanıtsız kalan sorularına da yanıt bulduğunu söylemişti.

 

     Sonrası bilinen şeyler... Bu sinema sevdalısı, iş yaşamında kazandığı hatırı sayılır bir meblağı “Boğaziçi Üniversitesi”ne bağışlamış, kendi adını taşıyan merkezin açılmasını sağlayarak yalnızca sinemaya değil, onun da ötesinde insana yatırım yapmıştı. Çoğu kişi sinemadan servet kazanmayı umarken, oysa kazanılan serveti, sinemaya armağan etmişti. Dergiler, kitaplar, büyük bir arşiv, sinemacılarla yapılan sayısız söyleşi, sözlü-görüntülü tarih ve diğerleri. Yani, hiçbir servetin satın alamayacağı bir sürü kültür hizmeti. O, dünyanın en karlı ticaretini yapmıştı. Armağan karşılığında bu alana birçok sinemacı kazandırmıştı. Bundan daha karlı, üstelik bir ömür değil, onlarca ömür adıyla anılıp devam edecek hangi iş olabilir ki?

 

     Ödülü O’nu Bekliyor

 

     Mithat Alam bir önerim üzerine kendi kurduğu merkezin yanına -ya da yakınına- benim de “Türk Sinema Bilgi - Belge Merkezi” açmam için çok çabaladı. Bir değil birkaç rektörle bu konuyu görüştü. Kimi senato toplantılarında bizzat bunu dile getirdi. Ama okul bahçesindeki imar konumu yüzünden bu isteği bir türlü gerçekleşmedi. Yaşasaydı, inanıyordum ki, bunun da üstesinden gelebilirdi. Bu konuda hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadı, her görüştüğümüzde bundan hep olacakmış gibi söz etti.

 

     Mithat Alam, duruşuyla, kişiliğiyle, birikimiyle, kelimenin tam anlamıyla bir İstanbul efendiliğinin tüm özelliklerini içeren centilmenliği ve de inceliğiyle örnek alınacak bir insandı. Kısacası bizim kuşak için O’nu tanımak, O’nunla az da olsa bir şeyleri paylaşabilmek bile bir ayrıcalıktı.

 

     Biz yine “Mithat Alam Film Merkezi”nde filmleri, söyleşileri ve diğer etkinlikleri izlemeyi sürdüreceğiz. Sanırım O da bizleri izleyecek. Ve de hiç kimsenin ummadığı şekilde, aslında, çok ama çok geç kalınmış ödülünü almaya gelecek.

 

     Aydınlık Gazetesi - 30.11.2016, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768695
Online Ziyaretçi Sayısı:19
Bugünlük Ziyaret :722

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.