12.10.2017 / Ercan Dolapçı - Savaşçı ve Örgütlü Sanatın Güçlü Örneği: Levent Kırca

Kırca, Levent


     2013 Haziran’ında Silivri’de barikatların önündeydi. 15 Şubat 2015 günü “Merkez Yürütme Kurulu” üyesi olarak “Vatan Partisi”nin kurucuları arasında görev yapıyordu.

 

     Türk tiyatrosunun sevilen ve renkli ismi Levent Kırca’nın vasiyet niteliğindeki son sözlerini hiç unutmuyoruz: “Dik durun. Adil olun, sabırlı olun, enerjinizin sirayet etmesine müsaade edin. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle… Atatürk’le kalın, Cumhuriyet’le kalın, hoşça kalın!”

 

     12 Ekim 2015 günü “Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi”nde hayatını kaybeden Kırca, güçlü bir sanatçı oluşunun yanı sıra mücadele adamıydı. Ölümünden bir süre önce “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne layık görülen Levent Kırca, yaşamı boyunca hem direndi hem de “Cumhuriyet”in sanatçısı olduğunu gösterdi.

 

     “Vatan Partisi” Kurucusu

 

     ABD güdümlü “FETÖ”nün “Cumhuriyet”e yönelik saldırıları karşısında sessizce köşesine çekilmek yerine mücadelesini siyasi zeminlere taşımak üzere “İşçi Partisi” saflarına katıldı. 1 Mart 2011’de “Aydınlık”ta köşe yazarlığına başlayan Kırca, yeri geldi Belediye başkan adayı oldu; yeri geldi “Ulusal Kanal”da yönetici oldu. “Ergenekon Tertibi”nde sanatçıların bir adım önünde durarak hem “Silivri” zindanı duvarlarını sarstı, sanatının tüm gücünü içselleştiren oyunlarında tertipçilerle alay etti. Kırca, 2013 yılı başında “Ulusal Kanal”ın Genel Müdürlüğü’ne getirildi; “Kanal”ın “Yönetim Kurulu Başkanlığı” görevini ölünceye kadar yürüttü. 2013 Haziran’ında ise barikatların önündeydi. 15 Şubat 2015 günü ismini “Vatan Partisi” olarak değiştiren “Parti”nin “Merkez Yürütme Kurulu” üyesi olarak görev yapıyordu.

 

     Sanat Dolu Yaşam

 

     Zeki Levent Kırca, 28 Eylül 1948 günü Samsun’da dünyaya geldi. İlk kez 1964 yılında “Ankara Devlet Tiyatrosu”nda sahneye çıktı. “Ankara Birlik Tiyatrosu” ve “Halk Oyuncuları”nda çalıştı. “Nasreddin Hoca Oyun Treni”, “Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?”, “Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?”, “Sağlık Olsun!”, “Ne Olur Ne Olmaz” gibi TV dizilerinin yapımcılığını üstlendi. 1978’de “Altınşehir” adlı filmle sinemaya geçti. “Ne Olacak Şimdi?” ve “Mavi Muammer” adlı filmlerde oynadı. “Hodri Meydan Topluluğu” adlı “Tiyatro Grubu”nu kurdu. Eski eşi Oya Başar ile birlikte “Güzel ve Çirkin” ve “Sefiller” adlı oyunları sergiledi. “Üç Baba Hasan”, “Kadıncıklar” adlı oyunları sergiledi.

 

     “Devlet Sanatçısı”ydı

 

     1988’de başlayıp 22 yıl süren, TV’lerde en sevilen ve izlenen “Olacak O Kadar” adlı programı hazırladı. İlk sinema yönetmenlik denemesini “Son” adlı filmle yaptı. Daha sonra “Şeytan Bunun Neresinde” adlı filmi yönetti.

 

     1998 yılında “Kültür Bakanlığı”nca verilen “Devlet Sanatçısı” ünvanı 2015 Nisan’ında elinden geri alındı. Kırca, “Saint Petersburg Balmumu Heykelleri Müzesi”nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardandır.


     Aydınlık Gazetesi - 12.10.2017, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5785363
Online Ziyaretçi Sayısı:20
Bugünlük Ziyaret :955

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.