10.01.2019 / İhsan Toksöz - Belediye Orkestraları Nasıl Oluşturulabilir? -1-


     Geçen yazımda Mersin’in kültür-sanat rezervlerinin zenginliğinden ve gereğince değerlendirilemediğinden bahsederek kentimizde neden belediye orkestramız olmadığını, neden özel sektör kurumlarının birer oda müziği grubu (Trio, Kuvartet, Kentet vd.) kurmadıklarını sorgulamıştım. Yerel yönetim ve kent kurum ve kuruluşlarının devreye girmesi ile kentimizin bir müzik ve sanat limanı olması yönünde önemli bir adım daha atılacağını belirtmiştim.

 

     Bu yazımda bu konuyu biraz açarak yol göstermeye çalışacağım.


 

     Özel orkestraların oluşumunda iki yöntem vardır:


 

     1. Konser başına toplanan orkestralar,


 

     2. Sanatçılara sabit bir iş sağlayan sürekli orkestralar.


 

     Birinci örnekte sanatçılar belirli günlerde toplanarak belirlenen repertuvar üzerinde prova yaparlar ve konser verirler. Ücretlendirilmeleri (kaşeleri) çalıştıkları gün-konser başına tahakkuk ettirilir.


 

     İkinci örnekte ise sanatçılar ilgili kurum/kuruluşun kadrolu elemanlarıdır. Bu örnek süreklilik arz eden bir yapı olarak kalıcı bir etki yaratacak ve genç sanatçılara istihdam sağlayacak bir yapılanma olduğundan tercih edilmelidir.



     “MEÜ Devlet Konservatuvarı”ndan (ve ‘Çukurova Devlet Konservatuvarı’ndan) mezun olan onlarca değerli genç müzisyenimiz vardır. İş bulamamaktadırlar. Özel sektör kurumları bunlara sahip çıkabilir; kendi isimlerini taşıyacak Trio, Kuvartet, Kentet, Şan-Piyano Düo vd. müzik grupları kurabilirler.


 

     Bir sürekli “Belediye Orkestrası” kurulursa gençlerimize iş sahası yaratılacak, güvenli bir çalışma ortamında sanatlarını değerlendirme imkanı sağlanacaktır. Bundan da kentimiz kazanacaktır.


 

     Bu model “Karşıyaka Belediyesi” tarafından (KODA) başarı ile uygulanmaktadır.


 

     İlk olarak çekirdek bir “Yaylı Çalgılar Orkestrası” kurulacaktır. Çalgılar ve minimum istihdam edilecek sanatçı sayısı aşağıdaki gibi olabilir:


 

     7 Keman

     2-3 Viyola

     2-3 Viyolonsel

     1 Kontrabas


 

     Bu çekirdek orkestra ihtiyaca göre dışarıdan değişik enstrüman-sanatçı (üflemeli, vurmalı vd.) takviyesi ile genişletilebilir. Ancak zaman içinde bir konser piyanosu gereksinimi de olacaktır.


 

     Orkestra vizyon sahibi, uluslararası kariyeri olan bir müzik direktörü, bir müzik danışmanı ve sanat koordinatörü denetiminde çalışacaktır. Davet edilecek Türk ve yabancı orkestra şefleri, solist sanatçılar ile kente hizmet eden orkestra, ulusal ve uluslararası turneler gerçekleştirebilir, festivallere katılarak Mersin’in adını yüceltebilir.


 

     Kent müzik yaşamına yeni bir soluk getirecek bu oluşumun bir an önce hayata geçirilmesi, bu konuya sıcak bakan belediyelerin sanat aktiviteleri arasına sürekli müzik etkinliklerini eklemeleri arzu edilir. İşte o zaman o belediye sanatsal bir sosyal sorumluluk projesinin altına imzasını atmış, gençlere iş kapıları açmış, kent sanat yaşamına katkılar yapmış olmakla haklı olarak övünebilir.


 

     Bakalım bu konuda hangi belediye(ler) ön alacak?


 

     Birkaç belediyemiz bu projeye el atarsa, birden fazla orkestramız/müzik grubumuz olursa daha iyi olmaz mı? Hemen belirteyim, kentimizde ve bölgemizde yeterli sayıda değerli genç sanatçımız vardır.


 

     Haydi geleceğe dair umutlarımızı birlikte yeşertelim.


 

     Çukurova Gazetesi - 10.01.2019, Perşembe

 

     _____________________________________


     http://www.cukurovagazetesi.com/66793-66793.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767404
Online Ziyaretçi Sayısı:12
Bugünlük Ziyaret :124

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.