16.01.2019 / İhsan Toksöz - Belediye Orkestraları Nasıl Oluşturulur? -2-


     
Belediye Başkan Adaylarına Notlar


 

     10 Ocak tarihli “Yakamoz” yazımda yukarıdaki başlıkla, “Karşıyaka Belediyesi” tarafından halen başarı ile uygulanan bir modelden bahsetmiş (KODA-Karşıyaka Oda Orkestrası) ve belediyelerimizi kentimizdeki iş bulamayan genç müzisyenlerimize iş ve kent müzik yaşamına katkı sağlayacak bir “çekirdek” yaylı çalgılar orkestrası ve/veya müzik grupları kurmaya davet etmiştim.


 

     Yazımı okuyanlar arasında, bir küçük orkestra neyi değiştirir ki diye düşünenler olacaktır. Her şeyden önce istihdam edilen müzisyenlerin, onların ailelerinin yaşamını değiştirecektir. Orkestra etkinliklerini izleyen -başta o belediye çalışanları olmak üzere- birçok sanatsever ailenin yaşamlarını zenginleştirecektir. Hele bir de takviye profesyonel eğitmen sanatçılarla çocuklara yönelik bir çoksesli müzik kursu (enstrüman-koro) düzenlenebilirse (bazı belediyelerimizde var) birçok çocuğun ve ailesinin yaşamına da dokunulmuş olacaktır.


 

     Yerel seçimlerden önce belediye başkan adaylarına bir öneri mahiyetindeki bu yazımın altına iki sevgili dostum gazete web sitesinde yorum yazmışlar.


 

     Semihi Vural bu modele benzer bir modelin Güney Kore’de Hyundai tarafından 60 yıl önce uygulamaya konulduğunu; ordu, yüksek okullar ve devlet destekli 1000 (Yazı ile Bin) orkestra kurulması amaçlandığını, 400 konserden sonra Hyundai’nin ihracata başladığını belirterek bunun sihirli, ancak uzun erimli bir model olduğunu, harika sonuçlar yaratabileceğini belirtmiş. Okuyunca yorumunu umutlarım katlandı. Çok ilginçtir, bugün Avrupa müzik okullarında okuyan gençler arasında Güney Koreli öğrenciler en baş sıralarda gelmektedir.


 

     Ben şimdiye kadar dost meclislerinde dile getirilen, kent için yarar sağlayacak konuları köşemde yazıya döküyorum. Söz uçar, yazı kalır. Yerel seçimlerden önce yazdığım bu yazıların belediye başkanları, yeni başkan adayları tarafından ve onların ilgili kültür-sanat bölümü yetkilileri tarafından okunup okunmadığını, not edilip edilmediğini bilemiyorum. “Çukurova Gazetesi” aboneliği olan kurum ve kuruluş görevlileri, ilgilileri okuyorlar mıdır acaba? Ne diyeyim, okuyanlar, okumayanlara önersin.


 

     Bizimkisi bir umut işte, züğürt tesellisi, yazıp çiziyoruz, tarihe not düşüyoruz. Yeni seçilecek yerel yöneticilere tecrübelerimize dayanarak kültür-sanat konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte projeler üretmelerini öneriyoruz.


 

     Çoksesli müzik, opera/bale konusunda ülkemizde Cumhuriyet dönemindeki akademik çalışmaların geçmişi sadece 70-80 yıl olmasına rağmen bugün yurtdışında tanınan onlarca enstrümantalist, şancı ve bale solist sanatçılarımız, bestecilerimiz vardır. Profesyonel eğitim konusunda bir sorunumuz yoktur ama ilkokuldan başlayarak tüm eğitim sistemimizde müzik (ve genelde diğer sanat dalları) eğitimi sorunludur. Bu nedenle halkımızın müzik ve sanat bilgisi ve ilgisi yetersiz kalmıştır. En yüksek dereceye kadar ulaşan yöneticilerimizde de bu eksiklik maalesef bariz bir şekilde görülmektedir. Haydi biraz empati yapalım: Bu yöneticilerin seçimi değil, eğitim sistemindeki yanlışlardan kaynaklanan bir sorundur.


 

     Günümüzde özellikle “Klasik Batı Müziği/Opera-Bale” ile “ilgili yöneticilerimiz” yok denecek kadar azdır. Bu konuda özellikle yerel yöneticilerimiz hakkında, Vahap Kokulu dostumun yazıma yaptığı genel yoruma da burada değinmek isterim.


 

     “Mersin’de belediye başkanları galalarda davetli oldukları klasik batı müziği bağlamındaki konser-opera-bale (etkinliklerine) gelebilseler ve sanatçıların, öğrencilerin başarısına tanık olsalar, İhsan Bey’in ifade ettiği projelere (belediye orkestrası, müzik grupları) başlayabileceklerdir. Ama gelmiyorlar, çiçek gönderiyorlar. Halbuki olaya siyasi olarak baksak, bugün klasik batı müziği konusunda çalışan, eğitim veren ve gören, aileleri ile birlikte en az 10.000 seçmen var. Önemli bir potansiyel. Sayın Başkanlar Mersin’de icra edilen her müziğe eşit mesafede olmalıdırlar...”


 

     Genel eğitim sistemimizdeki yanlışlıklar halen sürdürülmektedir. Umudumuz bu eksikliği görebilen yöneticilerin bulunmasıdır. Sanat eğitimi ilkokuldan itibaren ciddiyetle verilmelidir.


 

     Yerel seçimlerde tüm başkan adaylarına başarılar diliyoruz. Tüm adayların Sayın Kokulu’nun yorumunda belirttiği tahmini seçmen/oy sayısını da -müziksever/sanatseverlerin oylarını da düşünerek-  dikkate almalarını (ne yapalım, maalesef artık her şey matematiksel verilerle değerlendirilir oldu!) ve fakat seçildikten sonra da önerilerimizi değerlendirmelerini diliyoruz.


 

     Bu konudaki gelişmelerin ve verilen/verilecek sözlerin takipçisi olacağız.


 

     Çukurova Gazetesi - 16.01.2019, Çarşamba


     ___________________________________

     http://www.cukurovagazetesi.com/belediye-orkestralari-nasil-olusturulur-2-67138.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767556
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :247

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.