17.04.2019 / İhsan Toksöz - Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Sanat Yapılanması Hakkında Tespit ve Öneriler -2-


     Belediye Şehir Tiyatrosu


 

     “Büyükşehir Belediye Tiyatrosu” pek ses getiren oyunlar sahnelemiyor ya da biz duyamıyoruz. Özür dileyerek bir itirafta bulunayım. Ben hiçbir oyunlarını görmedim. Bu benim bir eksiğim olduğu kadar, belediyenin tiyatro izleyicilerinin bir kesimine ulaşamadığı veya sahneye konan oyunların seçim ve duyurularında bir eksiklik olduğu anlamına gelebilir mi bilemiyorum. Onun için masa başında ne yazsam yanlış olur. Ancak bir sanat olayı olarak haber yapılan ve kentte konuşulan bir oyunlarını ben duymadım.


 

     “Çocuk Tiyatrosu”nun ilgi çektiğini sanıyorum ama oyunların eğitimsel içeriklerini de merak etmiyor değilim. Fırsat yaratıp izleyemediğim için üzgünüm. Kentli sanatseverler olarak sanatçıların yanında olmamız ve desteklememiz gerekirken yapamadığımız için hayıflanıyorum dersem lütfen inanınız.

 

     Oyun seçiminde özgürler mi, kadroları ve teknik imkanları yeterli midir bilemiyorum. Ama daha ses getiren oyunlar sahneler ve kente iyi duyururlarsa Mersin’in eğitimli tiyatro severlerine ulaşabilirler.


 

     İşte burada tekrar yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimsizlik sorununa parmak basmak gerekiyor. Kültür ve sanat STK’ları ve belediyeler diyalog ve dayanışma içinde olursa yaratılacak sinerji ile etkinliklerin daha geniş bir kesime ulaşması ve çeşitlendirilmesi mümkün olacaktır. Yeni seçilen başkanların bu hayati diyaloğun tesis edilmesi için gerekli altyapıyı oluşturacaklarına inanıyorum.


 

     “BŞB Tiyatrosu”nu teşvik edip ete kemiğe büründüren “BŞB Kültür Dairesi” ve tiyatro sanatçılarına teşekkür ediyorum. Kutsal bir iş yapıyorlar sanatçılar. Biraz daha kentle kaynaşmaları gerektiğine inanıyorum.


 

     Yeni seçilen Başkan Vahap Seçer Bey’in “BŞB Tiyatrosu” sanatçılarına belediye imkanlarını seferber ederek destek vermesini diliyorum. Düzenli olarak ulusal ve evrensel oyunlardan oluşan sezonluk oyun programlarıyla bu oluşumun kente hizmet vermesinin sağlanması kent kültür yaşamını zenginleştirecektir. Böylece biz Mersinlilerin özlediği “Mersin Şehir Tiyatrosu”nun da temelleri atılmış olacaktır.


 

     Sıklıkla kullanılamayan “Atatürk Parkı” içindeki “Kongre Merkezi” elden geçirilerek, kulisi genişletilerek, yıl boyu etkinliklerin düzenlendiği bir “Şehir Tiyatrosu Sahnesi” olarak kullanılabilir. Bu konuda neler yapılabileceğine de değinmek isterim.


 

     “BŞB Kongre Salonu” Çok Yönlü Nasıl Kullanılır?


 

     “BŞB Kongre Salonu”nun bir şehir tiyatrosu sahnesi olarak kullanılmasının yanı sıra yeni bir düzenlemeyle çok amaçlı kullanılmasının çareleri araştırılmalıdır. Mekanın akustik bir etkinlik salonuna dönüştürülmesi mümkün müdür bilemiyorum ama ilgililerin bu konuya eğilmeleri gerektiğine inanıyorum. Bu salonun iyi bir ses sistemine ihtiyacı olduğunu da eklemeliyim.


 

     “Kongre Salonu”na en azından oda müziği konserlerinde kullanılabilecek (ihale şartlarında gerekli özelliklerin titizlikle tanımlandığı) en azından bir çeyrek kuyruklu piyano alınmasını defalarca dile getirdik. Sıradan bir piyano değil tabii istediğimiz. İhaleye çıkıp en ucuz fiyatı verenin önereceği bir piyano olamaz. Piyanonun nem, sıcak, soğuk ve tozdan, kemiricilerden korunması da ayrı bir bilgi ve özen ister. Bu konuda yetkin kişi ve kurumlara danışılması gerekir. Tekrar aynı dileğimizi yazılı olarak yetkililere iletiyorum.


 

     “Atatürk Parkı Açık Hava Tiyatrosu”


 

     “Atatürk Parkı” içinde bir açık hava tiyatrosu (!) var. Boş olarak değerlendirileceği günleri bekliyor.  Oturum ve sahne planı biraz tuhaf. Burasının bir etkinlik-gösteri mekanı olarak değerlendirilmesi için projeler geliştirilmesi gerekiyor. Belki de üstü kapatılarak başka amaçlarla kullanılabilir. Burada belediyenin folklör, satranç, resim vs. kursları verilebilir mi acaba?


 

     “Sahil Parkı”


 

     Sahil bandı park alanları içinde yapılan konstrüktif binaların arasında birkaç sergi salonu var. Diğerleri henüz boş duruyor. Park peyzajı yapılırken bu binaların işlevleri de düşünülmüştür ama bizler bilmiyoruz henüz. Bunların arasında sanatsal ve kültürel açıdan değerlendirilecek olanlar var mı bilemediğimden bir değerlendirme yapamıyorum. Tam teknolojik donanımlı söyleşi-mini konferans mekanları düşünülmüş müdür? Küçük müzeler, akvaryum vd. olabilir mi bazıları?


 

     Önümüz bahar, yaz. Sahil bandı park alanında yeni yapılan bazı açık hava etkinlik mekanlarının (bazılarının trafiğe yakın konumlandırılmaları bence yanlış olmuş) bahar, yaz ve güz aylarında akşamüstü veya gece yapılacak çeşitli etkinliklerle değerlendirilmesi gerekiyor. Buralarda ses düzeni yerleştirlerek “Polifonik Çocuk Koroları”, “Çocuk Folklör Gösterileri”, “Mim” (Pandomim) gösterileri, sihirbazlık numaraları, palyaço gösterileri vd. düzenlenebilir. Yakında bir tuvalet ve su vs. alınabilecek büfeler bulunması şarttır. Belediye bu konuda özendirici, yönlendirici, teşvik edici politikalar geliştirmelidir.


 

     Çukurova Gazetesi - 17.04.2019, Çarşamba

 

     _____________________________________

     http://www.cukurovagazetesi.com/mersin-buyuksehir-belediyesinin-kultur-sanat-yapilanmasi-hakkinda-tespit-ve-oneriler-2-72477.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768860
Online Ziyaretçi Sayısı:19
Bugünlük Ziyaret :762

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.