24.04.2019 / İhsan Toksöz - Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Sanat Yapılanması Hakkında Tespit ve Öneriler -3-


     Kent Müzesi

 

     “BŞB Kent Müzesi”nin artık bir an önce yaşama geçirilmesi en büyük dileğimiz. Bu müzede nelerin teşhir edileceği/edilmesi gerektiği konularında kent kültür insanlarına danışılması, müzenin içinin de buna göre yapılandırılması gerekiyor. Eldeki malzemeler nedir? Kentlilerin ellerinde, evlerinde, arşivlerinde neler vardır, bunların içinden bu müzede neler teşhir edilebilir tespit edilmelidir. Burada sürekli gündemde olan bir hususa değinmek isterim.


 

     Eski Mersin Fotoğrafları


 

     “Kent Müzesi”nin birkaç salonu kentimizde bulunan değerli koleksiyonerlerin elindeki eski Mersin fotoğraflarına ayrılmalıdır.


 

     * Koleksiyonerlerimiz fotoğrafların orijinallerini dilerlerse kendilerinde tutabilirler ve/veya bunlar kendi isimlerinin belirtildiği bölüm/odalarda sergilenebilir.


 

     * Kentimizdeki fotoğraf dernekleri üyesi olan profesyonel fotoğraf sanatçıları bu fotoğrafların taranarak iyileştirilmesi ve istenen ölçülerde basımı için yardımcı olabilirler.


 

     Mersin Fotoğraf Müzesi / Sergi Evi


 

     “Eski Mersin Fotoğrafları”nın “Kent Müzesi” dışında ayrı bir mekanda değerlendirilmesi söz konusu olursa, amaca uygun projelendirilmiş yeni bir bina inşa edilerek bir “Fotoğraf Müzesi” kurulması düşünülmelidir. Bu müze değişik salonlarıyla Mersin ili ve Çukurova Bölgesi’nde çekilen eski/yeni her tür fotoğrafın sergileneceği bir müze olacaktır.


 

     Mersin’de çok değerli fotoğraf dernekleri vardır. Birçok ödüllü fotoğraf sanatçımız bulunmaktadır. “Eski Mersin Fotoğrafları” özel salonlarda sergilenirken, kentimiz fotoğraf sanatçıları veya ulusal profesyonel fotoğraf sanatçılarının çektiği fotoğraflar aşağıda kısa örneklerini verdiğimiz ve çok daha çeşitlendirilebilecek kategorik başlıklar altında değişik salonlarda sergilenebilir.


 

     * Mersin Ören Yerleri, Arkeolojik ve tarihi yerleşim yerleri kalıntıları, kiliseler, kaleler, camiler, köprüler, kervansaraylar, eski evler vd…


 

     * Toros Dağ Manzaraları, dereler, nehirler, barajlar…


 

     * Çukurova Yörükleri, göçer yaşamı vd…


 

     * Yöresel giysiler, düğünler, sofra kültürü vd…


 

     * Bölge Yaban Yaşamı; Yöremize özgü Endemik Bitkiler, Ağaçlar, Hayvanlar, Kelebekler, Kuşlar, Sürüngenler, Deniz Canlıları, Türü eksilen hayvanlar vd…


 

     “Mersin Fotoğraf Müzesi”nde bir salon güncel fotoğraf sergileri için ayrılmalıdır. Hatta her yıl düzenlenecek “Geleneksel Fotoğraf Ödülleri” tesis edilebilir. Böylece müze sürekli gündemde kalacaktır.


 

     Modern Resim-Heykel Müzesi


 

     “BŞB Modern Resim-Heykel Müzesi”nin kent gündemine alınması için çok geç kalınmıştır. Çalışmaların derhal başlatılması gerekiyor. Bu konuda sevgili Ahmet Yeşil’in sürekli talepleri bugüne kadar maalesef yankı bulmadı. Mersin’in bir kültür-sanat kenti olması konusunda sürekli yazan biri olarak ben bile artık umutlarımı yitirmiş durumdayım.


 

     Mersin, uluslararası ressamları ve heykeltıraşları olan bir kent. Sanatçılarımız dünyanın dört bir köşesinde Mersin’in  ismini duyuruyorlar ve yüceltiyorlar ama maalesef kentimizde  bu ünlü sanatçılarımızın eserlerinin sergilendiği bir müze yok. Yerel yöneticilerimizin bu konuya eğilmeleri ve en kısa sürede “Mersin Modern Resim ve Heykel Müzesi”ni hayata geçirmeleri şarttır.


 

     Hüseyin Gezer Heykel Sempozyumu


 

     Önceki yazılarımda bu konuyu geniş olarak işledim ve bu sempozyumun devam ettirilmesi konusunda (arkamda bu isteği destekleyen büyük bir sanatsever kitlesi olduğunu belirtmeliyim) bir kentli olarak taleplerimi ilettim. Hatta depolarda bekleyen heykeller ile “Heykel Parkı” kurulmasını, bu konuda kentimizde heykelleri sergilenen sanatçıların ve eserlerinin tanıtıldığı yabancı dilde yazılacak bir kitap ile Mersin’in sanat kenti imajının kuvvetlendirilebileceğini yazdım.


 

     “Mersin Büyükşehir Belediye Orkestrası”


 

     Daha önce değindiğimiz bir diğer konu da “BŞB Orkestrası”. Önceki yazılarımda bu orkestranın çekirdeği olacak bir “Belediye Oda Orkestrası”nın nasıl kurulabileceği konusunda öneriler de sundum. “Atatürk Kültür Merkezi”nin çok uygun bir altyapısı olduğunu ve bu projenin “Yenişehir Belediyesi” tarafından yapılandırılmasının daha uygun olabileceğini de belirttim. Ama bu konuda her belediyenin birer oda orkestrası kurmaması için de engelleyici bir durum yoktur. Kentimizde bu orkestranın kadrolarını oluşturacak sanatçıların mevcut olduğunun altını çizdim. Bu konuda çalışmaları olan biri olarak gerektiğinde her tür projelendirme desteğini vermeye hazır olduğumu da ilgililere buradan duyururum.


 

     Yukarıdaki konularda yerel seçimler öncesinde oldukça çok sayıda yazılar yazdım. Bu yazım bir tekrar yazısı gibi görülebilir ama ben yeni seçilen belediye başkanlarının seçim döneminde yazılarımı okuyamamış olduklarını düşünerek konuyu detaylandırıyorum.


 

     Her ne kadar bu yazımın başlığı “Büyükşehir Belediyesi”ne hitap ediyorsa da vurguladığım konular kent sanat yaşamına katkı sunacak her belediye için geçerlidir.


 

     Değindiğimiz her konu gerçekleştirilemeyecek projeler değildir. Tüm belediye başkanlarımızın da seçim döneminde adaylıkları sürecinde irade beyanında bulundukları konuları içermektedir.


 

     Umutla bekliyoruz.


 

     Çukurova Gazetesi - 24.04.2019, Çarşamba

 

     _____________________________________

     http://www.cukurovagazetesi.com/mersin-buyuksehir-belediyesinin-kultur-sanat-yapilanmasi-hakkinda-tespit-ve-oneriler-3-72829.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768122
Online Ziyaretçi Sayısı:12
Bugünlük Ziyaret :565

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.