13.02.2019 / İhsan Toksöz - Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi


     31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde partilerin Mersin Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları açıklanmaktadır. Tümüne başarılar diliyoruz.


 

     Bu yazımıza konu olan “Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi”ni kentimize kazandıran Başkan İbrahim Genç’e teşekkürü bir borç biliriz. Belediye başkanlığı süresince bu kültür merkezinin yanı sıra birçok sosyal projeyi gerçekleştirmiş ve kent sosyal belediyecilik yaşamına adını yazdırmıştır.


 

     “Atatürk Kültür Merkezi”, içindeki üç etkinlik salonuyla kentimiz için büyük bir kazanımdır. “Cumhuriyet Salonu” (1462 kişi), “Barış Salonu” (500 kişi) ve “Özgürlük Salonu” (500 kişi) çeşitli etkinlikler için kentin büyük bir ihtiyacını karşılıyor.


 

     Ancak bu kültür merkezinin daha etkin ve yararlı bir şekilde kullanılması için yapılacaklar vardır.


 

     Piyano(lar)


 

     “Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi”nde baştan beri eksikliği hissedilen ve yakından takipçisi olduğumuz “Grand Konser Piyanosu” alımı maalesef bugüne kadar gerçekleştirilemedi. Piyanosuz kültür merkezi olmaz. Kim seçilirse seçilsin, bu konu 31 Mart yerel seçimlerinden sonra da gündemimizde olacaktır. Bir “Grand Konser Piyanosu” alınmasıyla bu işin peşini bırakacağımız da sanılmasın. Ondan sonra da ikinci bir “Grand Konser Piyanosu” alınması için talepkar olacağız! Mersin diğer büyük kentlerimizde olduğu gibi artık düo piyano resitallerinin de yapılabileceği bir kültür merkezi ile ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmalıdır.


 

     Ayrıca, sahne arkasında gayet modern sanatçı odaları var. Bunların birkaçına da çalışmak için kaliteli duvar piyanoları alınması gerekiyor. Koro, bale çalışma salonlarında da piyanolara ihtiyaç vardır. Bu piyanolar satın alındığında Mersin, tam donanımlı “Atatürk Kültür Merkezi” ile ulusal ve uluslararası etkinliklerde aranan bir kent olacaktır.


 

     Etkinlikler


 

     “Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Cumhuriyet Salonu” her türlü opera, tiyatro, bale, konser etkinliği için eşsiz fırsatlar sunuyor. Tamamen akustik salonun ses ve ışık düzenekleri de gayet kaliteli. Sahne genişliği 16 metre (Mersin opera sahnesinin iki katı). “Mersin Opera Binası”nda sergilenemeyecek birçok büyük opera eseri ve geniş orkestralı etkinlikler için biçilmiş kaftan (80 kişilik orkestra çukuru var.)


 

     Bu salonun tek eksiği yurtdışında birçok kültür merkezinde bulunan yeni bir teknolojik donanım. Bu donanımla dekora gerek kalmadan projeksiyonla sahnede dekorlar oluşturulabiliyor. Bu konunun gündeme alınması gerekiyor. 

Tüm özelliklerine karşın bugüne değin burada büyük bir opera prodüksiyonu gerçekleştirilemedi. Bunu büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. “Kültür Bakanlığı”, “Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü” ve “Yenişehir Belediye Başkanlığı”nın koordinasyon içinde çalışarak büyük opera eserlerinin bu salonda sahnelenmesini sağlamalarını bekliyoruz. “Çukurova Senfoni Orkestrası”nı burada zaman zaman misafir etmek istiyoruz. “Adana Devlet Tiyatrosu”nun her ay bu salonlarda oyun sahnelemesini arzu ediyoruz. Tüm bunların gerçekleşmesi için ne gibi engeller varsa aşılmalı, egolar ve politik yaklaşımlar törpülenmelidir.


 

     Kültür merkezi proje aşamasındayken “Kültür Bakanlığı”nın yüklü bir miktar para katkı sözü verdiği ve bunun gerçekleştirilmediği duyumlarımız var. Bu ödeneğin verilmesini, “Bakanlık”, “DOB Genel Müdürlüğü” ve “Yenişehir Belediye Başkanlığı”nın uyum içinde elele çalışmalarını bekliyoruz. “Kültür Merkezi”nde ilk DOB etkinliğinin de -Sayın Mehmet Ergüven’in yazılarında ve her platformda dile getirdiği- kentimizin ünlü bestecisi Nevit Kodallı’nın “Gılgameş” operası ile başlatılması isteğimizi de burada kayda alalım. Bu, müteveffa Mersinli bestecimize yapılacak en güzel anma günü olacaktır.


 

     “Atatürk Kültür Merkezi”nin diğer iki küçük salonu da her türlü sanat etkinliğine uygun. Bu salonlardan birinde de orkestra çukuru var. Özellikle turnedeki tiyatro grupları için biçilmiş kaftan bu salonlar. Oda müziği konserleri yapılıyor (piyano gerekli!).


 

     Belediye Orkestrası


 

     Bundan önceki yazılarımda Mersin’de neden bir “Belediye Orkestrası” olmadığını sorgulamış, çekirdek bir orkestranın nasıl kurulabileceğinin ipuçlarını vermiştim. Bunu gerçekleştirebilecek belediyelerden bence en başta geleni, mevcut “Atatürk Kültür Merkezi” altyapısıyla “Yenişehir Belediyesi”dir. Bir “Belediye Orkestrası” ile birlikte, çeşitli enstrüman tertipleriyle kurulabilecek oda müziği grupları “Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi”ni çevre il ve ilçelerin sanat etkinlikleri için de bir çekim merkezi yapacaktır.


 

     Kültür Merkezi Koordinasyonu


 

     Konser piyanosunun da alınmasıyla “Atatürk Kültür Merkezi” ulusal ve uluslararası festivallerin yapıldığı, “Çukurova Bölgesi”nin övüneceği bir “Kültür Merkezi” olacaktır. Ancak tüm bunların gerçekleştirilebilmesi için profesyonel bir “Sanat Direktörü”ne ihtiyaç vardır. Yetkin bir “Sanat Direktörü”nün idaresinde “Yenişehir Kültür Merkezi” senede 300 gün etkinliklerin yapıldığı bir kültür yuvası olarak sadece Mersin ve Mersinlilere değil tüm bölgeye hizmet verecektir.


 

     Şehir Tiyatrosu


 

     Mersin’de hatırı sayılır bir tiyatro seyircisi vardır. Turneye çıkan kaliteli tiyatro grupları Mersin’de çoklukla kapalı gişe oynuyorlar. Ancak kentin ismini duyuracak bir “Şehir Tiyatrosu” yapılanması maalesef yoktur. “Mezitli Belediyesi”nin özverili sanatçılar tarafında iyi niyetle ve güçlüklerle yürütmeye çalıştığı bir tiyatro grubu kente mal edilememiştir. “Büyükşehir Belediyesi”nin gayretli tiyatro grubu ise kendi yağıyla kavrulan bir yapıda varlığını sürdürmektedir.


 

     Mersin’de ciddi ve profesyonel bir “Kent Tiyatrosu”nun alt yapısı hızla tamamlanmalıdır. Bunun yapıtaşlarından birisi de eser seçiminde “özgürlük” olmalıdır. Ulusal ve uluslararası nitelikli yazarların eserleri kent tiyatro severlerine sunulmalıdır. İşte yine burada “Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi”nin harika alt yapısı yol gösterici olacaktır.


 

     Resim-Heykel-Enstelasyon Galerisi


 

     “Yenişehir Kültür Merkezi”nde bir “Sergi Salonu” yoktur. Alt kattaki büyük bir salon bunun için ayrılmış ise de bizce uygun değildir. Şu ana kadar burada açılan ses getiren bir sergiye şahit olmadık. Böyle bir kültür merkezinde uygun bir sergi salonu olmaması büyük eksikliktir. “Sergi Salonu”nun yöneticiliğini yapacak, yetkin ve çevresi geniş bir “kuratör”ün istihdam edilmesi yararlı olacaktır. Artık Mersin’de sanat bienallerinin zamanı gelmiştir. Zaman zaman üst fuayenin ulusal ve uluslararası profesyonel resim-heykel sergileri için kullanımı düşünülmelidir.


 

     Kurslar (!)


 

     Yukarıdaki başlığı isteyerek ve beğenerek kullanmıyorum ama genel algılama bu yönde olunca anlaşılır olması için kullandım. “Kurs” kelimesinin içini yapılan işin sanatsal yapısıyla doldurmak gerekiyor. Belediyeler tarafından çocuklara tiyatro, bale, koro, resim eğitimi vd. verecek bu kurslar (!) ailelerin “hadi çocuğum biraz da bale öğrensin, müzik yapsın, sahne tozu yutsun” egosunu tatmin etmeleri için verilmez. Bunu yapan birçok özel kurum, kuruluş vardır. İyi ki vardırlar çünkü en azından çocukların kültürel ve sosyal altyapılarına katkıda bulunurlar.


 

     Belediyelerce verilen sanat kursları, özel yetenekli çocukların sınavla seçildiği okullardır. Yani birer sanat akademisi hüviyetinde olmaları gerekir. Sanat eğitimi ciddi bir iştir. Örneğin müzik, bale, polifonik koro söz konusu ise bir “Akademik Belediye Konservatuvarı”, söz konusu tiyatro ise “Tiyatro Okulu” yapılanması söz konusudur.


 

     Sakın bunlar bir belediyenin yapacağı işler değildir demeyiniz. Bunlar bal gibi sorumlu bir yerel yönetimin yapacağı, yapması gerekli, yapması zorunlu hizmetlerdir.


 

     Kentin yerel yöneticilerden istekleri vardır. Belediye başkan adaylarına duyurulur.


 

     Çukurova Gazetesi - 13.02.2019, Çarşamba


     _____________________________________



     http://www.cukurovagazetesi.com/yenisehir-belediyesi-ataturk-kultur-merkezi-68833.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767989
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :507

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.