05.12.2018 / İhsan Toksöz - Mersin Narenciye Festivali


     17-18 Kasım’da Mersin’de “Narenciye Festivali” yapıldı. Tam bir şenlikti. Büyük kalabalıklar tarafından izlendi. Bazı arterlerde trafik iki gün boyunca tıkandı. Etkinlikten haberi olmayıp trafikte sıkıntı çekenler dışında, halk tarafından beğenildi. Stant açanların, yiyecek satanların ekonomik kazanımları oldu. Kente bir hareket kazandırıldı. Bu vesile ile Mersin’e turistik geziler düzenlendi, değişik illerden ziyaretçiler geldi.


 

     16 Kasım günü katılımcıların kortej yürüyüşü ile başlayan “şenlik”te yerli ve çeşitli ülkelerden gelen folklor ve müzik grupları gösteriler sundular. İlginç defile, flyboard gösterileri, yelken yarışları, palyaçolar, tahta bacak üzerinde yürüyenler, büyük ilgi ile izlendi. “Narenciyeli Lezzetler” ve “Gastro Şovlar” ile değişik kurum ve sivil toplum örgütlerinin stantları ilgi odağı oldu.


 

     “Yürüyen Resim Sergisi”, “Akdeniz Bölge Komutanlığı Bandosu”, “Mersin Devlet Opera ve Balesi” (MDOB) ve “Pollifonik Korolar” konserleri festivale renk kattı. 17 Kasım günü etkinlikler tekrarlandı. Hafta sonu olması nedeniyle katılımcı sayısı oldukça yüksekti.


 

     30 ülkeden gelen 700 kişilik gösteri ekipleri folklorik danslar sergilediler, müziklerini, şarkılarını sundular.


 

     Özellikle çocuklar için tam bir bayram yeri gibiydi festival alanı. Torunlarımızın mutluğunu gördük, sevindik.  Bizlere de eski günlerimizi anımsattı. Eksik olanlar eski bayramlardaki kayık salıncaklar, dönme dolaplar, tel cambazları ve çadır tiyatrolarıydı. Biz yaşlılar, tehlikelerini bildiğimizden “iyi ki çatapat ve mantar tabancaları yok!” dedik.


 

     Narenciye festivalinin bir amacı da çocukları sevindirmekse, bu konuda festival komitesini kutlamak gerek. Ben şahsen torunlarımın yüzündeki gülümsemeleri görünce çok mutlu oldum. Yani bizleri de memnun etti bu “şenlik.”


 

     “Mersin Valiliği” himayelerinde gerçekleştirilen festivalin koordinatörü “Mersin Ticaret Borsası” idi. “Büyükşehir Belediyesi” ile “Mezitli”, “Akdeniz”, “Yenişehir” ve “Toroslar” ilçe belediyeleri ve birçok kent kurum ve kuruluşunun katkı sunduğu festival başarılı bir organizasyondu. Festival ilgililerini, yürütücüleri tebrik ediyorum.


 

     Festivalin esas amaçlarına gelince tabii en başta yurt içinde ve dışında narenciye tüketiminin artırılması gelmektedir. Mersin Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezlerinden biridir. Limanı yanı başındadır. Bu bakımdan ihracat için harika bir konumdadır. Ürünün Mersin ekonomisi içinde özel bir yeri vardır. Yılda bir milyar lirayı aşan bir katma değer yarattığı ifade edilmektedir. Onbinlerce ailenin iş ve geçim kaynağıdır.


 

     İnternet haberlerinden okuduğum kadarıyla, “Mersin Narenciye Festivali” Türkiye’nin ilk ve tek meyveyle sabit ve mobil süsleme yapılan festivali olma özelliğini taşımaktaymış. Festival alanı 500 bin adet limon, portakal ve greyfurt ile süslenmiş. Ne güzel. Ben de beğendim, torunlarım da. Övünülesi bir uygulama. En azından yurt dışına giden ihracatçı ve ticaret erbabı böyle uygulamaları görmüşler ve Mersin’e taşımışlar. Ürünün tanıtımını yaparken eğlence boyutunu da renklendiriyor. İzleyicilerin aklında güzel imgeler kalıyor.


 

     Tekrar altını çizerek belirtiyorum. Katılımcı sayısı ve halk memnuniyeti açısından başarılı bir organizasyondu. Çok kıvandım. Festival Mersin narenciyesinin daha fazla yurtdışına satılmasını sağlayacaksa, esas amacı olan ticari ve ekonomik kazanım açısından da başarılı olacaktır.


 

     Festivalin Mersin halkına sunulan “eğlence” boyutunun ötesinde ticari açıdan ne gibi getirileri olmuştur-olacaktır bilmiyorum. İzleyiciler değişik ülkelerden gelen göstericilerin giyim-kuşamları, şarkıları, dansları hakkında bilgi sahibi oldular ama bunun dışında belleklerine ne gibi katkıları olmuştur diye düşünmeden de edemedim doğrusu.


 

     Şenlik eğlenceleri sürerken yurtdışından ticaret odalarından, ticaret bakanlıklarından elçiliklerden yetkililer, ticari ataşeler ve narenciye alımcıları gelmiş midir, görüşmeler yapılmış mıdır? Yurtdışından gelen gösteri ekiplerinin ülkeleri ihracat hedef ülkeleri midir? Bu konuda pek haber okumadım. Kente ekonomik katkısı olacağı düşünülen bir ürün tanıtım şenliğinde yukarıdaki sorularımızın yanıtları verilerek (her ne kadar bunun neticeleri ileride görülecekse de) kamuoyu bilgilendirilseydi iyi olurdu. Festival haberleri içinde kamuoyuna bu bilgilerin de verilmesi gerekirdi. Neyse, “Böyüklerimiz ilgileniyorlardır!” Festivalin ticari kazanımları hakkında ilerideki aylarda gelecek iyi haberleri bekliyoruz.


 

     Bu arada festivalin hemen bitiminde yazılı ve görsel medyada Rusya’ya gönderilen narenciyelerin kimyasal ilaç kalıntıları yüzünden iade edildiği (ve bunların yurt içindeki tüketicilere satılacağı) haberleri canımızı sıkmıştır. Bu kendi topuğuna silah sıkmakla eşdeğerdedir. Bu konuda daha etkin önlemler alınması dileğimizdir.


 

     Bakınız, yukarıda da belirttiğim gibi “Narenciye Festivali” organizasyon olarak başarılıdır ve sınıfı geçmiştir.


 

     Öyleyse, “Be adam ne diye lafı dolandırıyorsun” diye soranları duyar gibiyim.


 

     Yarın yazıma bazı saptamalarımla devam edeceğim.


 

     Çukurova Gazetesi - 05.12.2018, Çarşamba

 

     _____________________________________


     http://www.cukurovagazetesi.com/mersin-narenciye-festivali-64976.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768803
Online Ziyaretçi Sayısı:18
Bugünlük Ziyaret :747

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.