03.04.2019 / İhsan Toksöz - Üniversite Gençliği ve Kültür-Sanat


     Mersin’de sanat yaşamı gittikçe çölleşiyor. “İçel Sanat Kulübü” gibi sanat vahaları bilinçli olarak çoraklaştırıldı. Yeni sanat vahaları ortaya çıksa da gelişmekte zorlanıyor. Sanat üreten kişiler desteklenmiyor.


 

     Geçmişte birçok kez denendi ama başarılı olunamadı. “Mersin Sanat Platformu”nun adı var kendi yok. Güç birliği içinde çalışma kültürünün mayası tutmadı kentte.


 

     Gözlemlediğim kadarıyla Mersin, 15-20 yıl öncesine göre sanata duyulan ilgi açısından oldukça gerilere düşmüş durumda. Birçok sergi mekanı kapandı. Ulusal çapta ses getiren sergiler açılamıyor.


 

     Günümüzde Mersinliler genelde kent sanat ortamını özendirecek bir ilgi içinde değiller. Gerçek sanat eserleri olmayınca sunumlarda, küstüler kente sanki. Başları öne eğik kabullendiler çoraklaşmayı. Çareler aramadılar. Talepkar değiller. Seslerini yükseltmediler sanatın günbegün yaşamlarından eksilmesine karşın.


 

     Burada kent sanatseverlerinin gitgide duyarsızlaştığı tanısını koymak ta yanlış olur tabii.


 

     Bunu ekonomik şartların olumsuzluğuna bağlayabiliriz belki ama bence sanata olan ilginin azalmasının salt nedeni ekonomik değil. Zorlaşan yaşam şartlarının yanı sıra, göçler nedeniyle kentin değişen demografik yapısı, gittikçe artan nüfus, eğitimde sıradanlaştırılan, göz ardı edilen sanat dersleri, hepsi birer etken sanata ilginin azalmasında.


 

     Ancak altının kalın çini mürekkebi ile çizilmesi gereken asıl neden -tüm Türkiye genelinde de yansımalarını gördüğümüz gibi- gençlerin sanata olan ilgisizliği.


 

     Mersin bir üniversite kenti. Ancak sanat etkinliklerinde gördüğümüz gençler çok az. Öğrencilerin ilgi alanında sanat yok.


 

     Yeni Nesil Sanata İlgi Duymuyor


 

     Mersinli sanatseverler artık yaşlandılar. Biz sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışan ileri yaş seviyesinde yöneticiler, hemen her platformda Mersin’de gençleri kültür-sanat etkinliklerinde aramıza çekemediğimizden söz ediyoruz. Yeni neslin bu ilgisizliği canımızı sıkıyor.


 

     Bırakınız sivil toplum kuruluşlarında katılımcı olmayı, öğrenciler kendi üniversitelerinin muhtelif sanat bölümlerinin etkinliklerinde, hatta kendi bölümlerinin etkinliklerinde de pek görünmüyorlar!


 

     Bunun ardındaki nedenleri tespit, tartışma ve takipte geri kaldığımızı belirtmek isterim. Bu yazımda -tamamen kişisel gözlem ve saptamalarıma dayanarak- üzerinde çalışılıp çarelerin önerildiği araştırmaların yapılabilmesi dileğiyle konuyu kent gündemine taşımak istiyorum.


 

     Hedef Üniversite Öğrencileri Olmalı


 

     Günümüzün ezici-öğütücü yaşam sürdürme, eğitimi tamamlayarak hayata atılma gayreti içinde üniversiteli gençlerimizin öncelikli ihtiyaç listelerinin içine girmiyor sanat. Mersin özelinde kentimiz üniversitesi öğrencilerinin demografik özelliklerine göz atarsak; genellikle Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu bölgelerinden gelen gençlerimizin büyük çoğunluğunun önceki yaşam alanlarında “sanat” ile tanışma imkanı bulamamış olduklarını görüyoruz.


 

     Üniversite gençliğini çeşitli sanat dallarıyla tanıştırmak için bir şeyler yapılması, bu gençlere sanat zevkinin, şevkinin aşılanması için çalışmak gerekiyor. Bunun nasıl yapılacağı ise üniversite, kent yönetim birimleri ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı bir proje çalışması ile olabilir ancak. Bu konuda biz ilgililere buradan çağrımızı yapmış olalım.


 

     Üniversite gençliğimizin kente indirilmesi, bar ve kafe kültüründen kurtarılarak kentlimizle bütünleşmesi ve gençlerimizin sanat etkinliklerine katılımının sağlanması, kent sanat yaşamını da zenginleştirecektir.


 

     Gençlerimizin sadece izleyici olarak değil katılımcı olarak ta sanatın içinde olmaları için muhtelif dallarda kursların açılarak gençlerimizin eğitilmesi en başta gelen amaçlardan biri olmalıdır.


 

     Gençlere yönelik resim, heykel, tiyatro, enstrüman, koro, edebiyat, felsefe, sanat tarihi, kitap-şiir okuma vd. kursları gelecekteki sanatseverlerin ve hatta sanatçıların yaratılmasına vesile olacaktır. Bunun gerçekleştirilmesi de üniversite, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmalarıyla olur.


 

     İşte yine devamlı yinelediğimiz “imece” kültürünün kente yerleştirilmesi ana fikrine döndük. Bu benim bir takıntım olduğu kadar kent insanının da ortak arzusudur.


 

     Yeni yerel yöneticilerimizi seçtik.


 

     Artık diyalog ve birlikte proje geliştirme ve uygulama kapıları açılsın.


 

     Mersin’i bir kültür ve sanat kenti yapmanın yolu içimize gençleri katmaktan geçiyor.


 

     Çukurova Gazetesi - 03.04.2019, Çarşamba


     _____________________________________



     http://www.cukurovagazetesi.com/universite-gencligi-ve-kultur-sanat-71832.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768234
Online Ziyaretçi Sayısı:12
Bugünlük Ziyaret :608

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.