19.06.2019 / İhsan Toksöz - Mersin Kültür Sanat Sivil Toplum Örgütleri


     Önceki yazımda kent kültür-sanat aktörlerini dört başlık altında toplayarak tanımlamıştım. Bunların arasında oluşturulacak güçlü bir koordinasyon ile kentimizin Akdeniz’in “Kültür ve Sanat Başkentleri”nden birisi olması için çalışılmasını önermiştim. Bu yazımda Mersin özelinde kültür-sanat sivil toplum örgütlerinden bahsedeceğim.


 

     1950’li yıllarda “Akkahve” müdavimi edebiyat ve sanat insanları kent yaşamına sanatı sokmayı başarmışlar, yol gösterici olmuşlardır. Sonraki sivil toplum kuruluşları için ilk işaret fişeğini atan Akkahveli kültür-sanat ve edebiyat insanlarına teşekkürü bir borç biliriz. (Okurlarım bu konuda sevgili Semihi Vural’ın yazdığı ve “Mersin Büyükşehir Belediyesi” tarafından yayınlanan “Akkahve” kitabını “Belediye Kültür ve Sanat Birimi”nden edinebilirler.)


 

     * Kentin ilk örgütlü sanat derneği olan ve 1989 yılında kurulan “İçel Sanat Kulübü”, bu yıl 30. yılını kutluyor. Dernek geniş bir yelpazede yılda 300’den fazla etkinlik gerçekleştiriyor. Bu güne kadar gerçekleşen etkinliklerin sayısı 7000’i aşmış durumda.


 

     * Devlet Sanatçısı, Mersinli ünlü bestecimiz Nevid Kodallı’nın teşvikleri ve onursal başkanlığında 1994 yılında kurulan “Polifonik Korolar Derneği”, yurt içi ve yurt dışı etkinlikleriyle kentin gururu olmaya devam ediyor.


 

     * “Sanat Etkinlikleri Derneği” bu yıl “18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali”ni gerçekleştirdi.


 

     * 2009 yılında kurulan “Akdeniz Opera ve Bale Kulübü” bu yıl on yaşında ve kentin ciddi kültür-sanat aktörlerinden biri olarak etkinlikleri, eğitim çalışmaları, uzmanlık kursları (masterclass), “Ulusal Oda Müziği Yarışması”, kitap yayınları ve düzenli yayınlanan “AKOB Dergisi” ile ulusal ve uluslararası müzik camiasında Mersin’in ismini bir kültür ve sanat limanı olarak duyurmak için çabalarını sürdürüyor.


 

     Mersin’de yukarıdaki saydığımız kuruluşlar kentin hemen akla gelen, kültür ve sanatta öne çıkan “sivil alan” aktörleri. Daha nicelerini sayabiliriz. Hepsi de konularında değerli kimlikleri içinde barındıran “Kültürhane”, “Fotoğraf Dernekleri”, “Sinema Dernekleri”, “Tiyatro Dernekleri”, sanatsal etkinliklere kucak açan “Soroptimist Kulübü”, “Alzheimer Derneği”, “Rotary Kulüpleri”, “Türk Sanat Müziği ve Halk Müziği Koroları”, “Felsefeciler Derneği”, “Şair ve Yazarlar Derneği” vd., kültür ve sanat yaşamına damga vuran etkinliklerle kent yaşamını zenginleştiriyorlar.


 

     “Sivil alan” kültür-sanat aktörleri her zaman çekici güç olarak Mersin’de kent kültür politikalarının belirlenmesi ve geliştirilmesinde yön gösterici olmuşlardır. Yukarıda yazılanların yanı sıra isimlerini burada anamadığımız benzeri kuruluşların bir koordinasyon çatısı altında zaman zaman bir araya gelerek proje değerlendirmeleri yapmaları durumunda kent kültür ve sanat etkinliklerinin en azından daha fazla sanatsevere ulaştırılabilmesi mümkün olabilecektir.


 

     Bu konuda 2012 yılında kurulan ve fakat çalışmalarını tam anlamıyla aktif olarak sürdüremeyen “Mersin Sanat Platformu”na (MERSAP)’a büyük görev düşmektedir. Bu derneğin (katiyen bir üst kurum hüviyetinde olduğu algılamasına düşülmeden) tekrar canlandırılarak kent kültür-sanat yaşamının nasıl zenginleştirileceği konusunda projeler geliştirilmesi yararlı olacaktır.


 

     Çukurova Gazetesi - 19.06.2019, Çarşamba


     _____________________________________



     http://www.cukurovagazetesi.com/mersin-kultur-sanat-sivil-toplum-orgutleri-75907.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767887
Online Ziyaretçi Sayısı:12
Bugünlük Ziyaret :457

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.