26.06.2019 / İhsan Toksöz - Mersin’de Önde Gelen ‘Sivil Alan’ Kültür Sanat Destekçileri ve Bazı Saptama/Öneriler


     Mersin’de kültür ve sanat yaşamına katkı veren önde gelen bazı kurum ve kuruluşlardan bahsetmemiz gerekir.


 

     “Mersin Deniz Ticaret Odası” (MTDO) her ay çıkardığı “Mersin Deniz Ticareti Dergisi”nde (27 yıldır yayınlanıyor) kent geçmişi ile ilgili makalelere yer vermekte, ayrıca özellikle deniz ve denizcilikle ilgili yayınladığı kitaplar ile kent kültür dağarcığına büyük ve değerli katkılar sunmaktadır.


 

     “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Resim Galerisi” seçkin sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapmaktadır. “MTSO” ayrıca değerli kent araştırmacılarının yazdığı kitapları da yayınlayarak kent kültür belleğini zenginleştirmektedir. “Mersin Uluslararası Müzik Festivali” ve “Soloi Pompeiopolis” kazılarının da sponsorları arasındadır.


 

     “MTSO” tarafından Celal Soycan öncülüğünde ulusal bazda 12 yıldır verilen, artık kurumsallaşan, kıskanılası “Mersin Kenti Edebiyat Ödülü” yazın ustalarına bir ahde vefa hizmeti olmasının dışında, kentin isminin duyurulması açısından takdire değer bir kültür katkısıdır.

 

 

     Kentin bir “Edebiyat Ödülü” vardır ama yazın insanlarının eserlerinin duyurulmasında eksiklikler vardır. Mersin çok değerli yazın insanlarına ev sahipliği yapan bir kenttir. Şairlerimiz, roman/ öykü/oyun yazarlarımız, araştırmacı yazarlarımız tarafından her yıl onlarca kitap yayınlanmaktadır. Yayınlanamayanların sayısı ise bilinmemektedir.


 

     Celal Soycan’ın “Sokak Kitabevi”ndeki edebiyat-sanat söyleşi ve konferansları ile “İçel Sanat Kulübü” ve “Kültürhane”deki benzeri etkinlikler ve kitap tanıtım ve imza günleri yazın insanlarımızın tanıtımı için büyük bir boşluğu doldurmakta ise de ulusal tanıtım eksik kalmaktadır.


 

     Mersin’in ülkemizdeki belli başlı kitabevi raflarında yer alacak bir “Kültür ve Edebiyat Dergisi”ne ihtiyacı vardır. Günümüz koşullarında bu meşakkatli bir iştir ama gerçekleştirilebilirse ulusal açılım imkanı bulamayan Mersin yazın insanlarının da sesi olacaktır.


 

     “Mersin Ticaret Borsası” da kentte yapılan muhtelif etkinliklerin sponsorları arasındadır.


 

     Yukarıda listelediklerimin dışında Mersin’de yıllardır süregelen bazı kültür ve sanat etkinlikleri ve projelerine -burada hepsini sayamayacağımız- Mersin’in iş insanları, iş insanı dernekleri/kurumları, büyük şirketleri de destek vermektedirler. “Mersin Uluslararası Müzik Festivali” ve “Arkeoloji kazıları”, bir süredir kesintiye uğrayan “Heykel Sempozyumu” ilk akla gelen örneklerdir. Katılımcı sayısı ile övünülen “Uluslararası (?) Narenciye Festivali” mevcut yapısıyla bir kültür ve sanat etkinliği olmaktan uzaktır. Bu etkinliğin nasıl bir “Kent Festivali”ne dönüştürüleceği konusuna önceki yazılarımda somut örneklemelerle değinmiştim.


 

     Burada yine bir not düşeyim: “İçel Sanat Kulübü” tarafından 22 yıldır gerçekleştirilen “Arkeoloji Günleri”nin maalesef kentten yeterli ilgiyi ve desteği görmediğini belirtmeliyim. Geçmiş dönemde bazı yerel yönetimler tarafından verilen destek sözlerinin gerçekleşmemesi acı bir anı olarak zihinlerimizden silinmeyecektir. Kent sivil alan kültür-sanat destekçilerinin de bu eşsiz projenin sürdürülmesi ve hatta uluslararası boyuta taşınması için desteklerini esirgememelerini dilerim.


 

     Kentte tüm ilgisizlik-desteksizlik ve engellemelere rağmen (birinci elden tecrübemle konuşuyorum) kültür-sanat için gönüllü olarak çalışan, bu konuda kafa yoran insanlarımız ve derneklerimiz vardır. Onların yalnız bırakılmaması gerekir.


 

     Bu köşede sadece kültür-sanat ile ilgili yazılar yazıyorum. Dönüp dolaşıp aynı konuları tekrar tekrar yazdığımın farkındayım. Belki kimileri için tatsız bir tekrar ama bir gazete yazısı okunup, altı çizilip, üzerinde tartışılıp, düşünülüp gereği yapılmak üzere masanın üzerinde tutulmaz, okunur (veya okunmadan) arşive veya sümen altına ve hatta çöp kutusuna giderse (Şu ana kadar sadece iki değerli geri dönüş aldım!) işe yaramaz.


 

     Buradan takım çalışmasının yararına inanan, bu konuda yazılarında sürekli işbirliği önerileri yapan biri olarak ve tekrar, tekrar, tekrar bir çağrı yapıyorum.


 

     Mersin’deki kamu/yerel yönetim/sivil alan kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine ve kültür dairelerine sesleniyorum:


 

     En kısa sürede Mersin’de kültür-sanat ile ilgili sivil toplum kuruluşlarını çağırıp geniş çaplı bir toplantı yapılması yararlı olacaktır.


 

     “Mersin Nasıl bir Kültür-Sanat-Edebiyat Marka Kenti Olur” tartışalım.


 

     Sonsöz


 

     İş aleminin yeni kültür-sanat projelerine destek vermek için ayırdıkları bütçe paylarını artırmaları dileğimizdir. Bu, iş insanlarının sorumlulukları ve yaşadıkları kentte borçlarıdır.


 

     Mersin’de kültür-sanata destek yeterli midir değil midir? Gelecek yazımın konusu bu olacaktır.


 

     Çukurova Gazetesi - 26.06.2019, Çarşamba


     _____________________________________


     http://www.cukurovagazetesi.com/mersinde-onde-gelen-sivil-alan-kultur-sanat-destekcileri-ve-bazi-saptama-oneriler-76349.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767715
Online Ziyaretçi Sayısı:14
Bugünlük Ziyaret :358

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.