31.07.2019 / İhsan Toksöz - Ortaya Karışık Kültür-Sanat Manifestosu


     Mersin Yerel Yönetimleri İçin 2020-2024 Kültür-Sanat Öneri / Projeleri


 

     1- “Şehir Tiyatrosu” ve “Çocuk Tiyatrosu”na ihtiyaç vardır. (İstanbul Şehir Tiyatroları gibi)


 

     2- “Belediye Tiyatro Akademisi” kurulmalıdır. “Ulusal-Uluslararası Tiyatro Festivali” yapılmalıdır.


 

     3- “Evrensel Çoksesli Müzik Belediye Konservatuvarı” kurulmalıdır. (Müzik-Bale-Sahne Sanatları-Koro)


 

     4- “Belediye Güzel Sanatlar Akademisi” kurulmalıdır.


 

     5- Geliştirilebilecek-büyütülebilecek, genç konservatuvar mezunlarının istihdamı ile oluşturulacak bir “Kent Oda Orkestrası” gereklidir. (Evrensel Çoksesli Müzik) (Projesi AKOB’ta hazır)


 

     6- Kentte özel sektör kurum-kuruluşları tarafından da “Oda Müziği Grupları” kurulmalıdır.


 

     7- Profesyonel bir kuratörün yönetiminde bir “Kent Modern Sanatlar Müzesi” oluşturulmalıdır.


 

     8- Resim-Heykel-Seramik vd. “Uluslararası Sanat Bienalleri” yapılmalıdır.


 

     9- “Hüseyin Gezer Heykel Sempozyumu” yeni kurgulama ve yapılandırma ile canlandırılmalıdır. Depolarda bulunan heykeller ile “Heykel Parkları” tesis edilmelidir. Her heykelin altına pirinç tabelalarda sanatçı hakkında bilgi yazılmalıdır. “Heykel Sempozyumu”na katılan ünlü sanatçıların kentte kalış sürelerinin uzatılarak üniversitede akademik work-shoplar yapmaları ve hatta bunun “Uluslararası Mersin Heykel Yaz Akademisi”ne dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Kentimize hediye edilen heykelleri ve yapımcılarını tanıtan Türkçe-İngilizce bir kitap basılarak yabancı ziyaretçilere hediye edilmelidir. Yurt dışından “Yaz Akademisi”ne gelecek öğrencilere kentin tarihi ören yerlerine geziler düzenlenerek kentin ileriye dönük turistik tanıtımına katkı sağlanabilir.


 

     10- “İçel Sanat Kulübü Arkeoloji Günleri” kentin katkısıyla uluslararası boyuta taşınmalıdır. Kazı rapor sunumlarının her yıl kitaplaştırılması için destek sağlanmalıdır.


 

     11- “İçel Sanat Kulübü Sanat Tarihi Günleri” kentin katkısıyla uluslararası boyuta taşınmalıdır.


 

     12- “Uray/Art” etkinliği kentin katkısıyla geliştirilerek her yıl yapılmalıdır.


 

     13- “Uray Caddesi”ndeki eski binalar restore edilmeli ve “eski şehir” hüviyetinde trafiğe kapatılarak bir “Sanat Bölgesi” olarak sivil toplum örgütlerinin kullanımına açılmalıdır.


 

     14- Mersin’in diğer mahallelerinde bulunan eski binalar da restore edilerek uygun işlevsel yapılandırmalarla canlandırılmalıdır.


 

     15- Yeni “Resim-Heykel Sergievleri” açılmalıdır.


 

     16- Büyük bir “Kent Araştırma Kütüphanesi” kurulmalıdır. Kent koleksiyonerlerinin elindeki değerli kitapların kütüphaneye bağışlanması sağlanmalıdır. Kütüphane içinde bir audio-visual bölüm kurularak Mersinli değerli bir koleksiyonerimizin elindeki müzik ve film CD, VCD, DVD’leri ve değerli kitapları ile ayrı bir ünite yaratılabilir.


 

     17- Tüm Belediyeler kültür yayınları hizmetlerini artırmalıdır.


 

     18- Belediye dergilerinin sadece belediye hizmetlerini yazmak-duyurmak amacıyla basılan, propagandadan başka amacı olmayan, başkanı ve kadrolarını pohpohlayan yayınlar olmaması gerekir. Bu dergiler belediye haberlerinin yanında kültür-sanat dergisi hüviyetinde yeni bir editoryal anlayışla çıkartılmalıdır. Yöreye ait arkeolojik ören yerleri, tarihi yapılar, Toroslarda yaşam, yaylalar, doğa harikaları, gastronomi, şiirler, öyküler, gezi notları, fotoğraf derneklerinden tematik fotoğraflar vd. içeriği zenginleştirir. (İngilizce tercümeler berbat oluyor! Dikkat.) Bu söylediklerim meslek kuruluşları vd. dergileri için de geçerlidir.


 

     19- Mersin’in ulusal bazda yayınlanacak bir “Kültür-Sanat-Edebiyat Dergisi”ne ihtiyacı vardır. Şiir, öykü, roman, tiyatro oyunu-senaryo yarışmaları yapılmalıdır.


 

     20- “Belediye Halk Oyunları Ekipleri” ulusal-uluslararası festivallere gönderilmelidir.


 

     21- “Narenciye Festivali” yeni bir yapılandırma ile kültür-sanat etkinlikleri ile donatılarak bir “Kent Festivali”ne dönüştürülmelidir. “Festival” adı olur olmaz etkinlikler için kullanılmamalıdır. İçi doldurulmalıdır. “Uluslararası” kelimesi kullanılırken de dikkatli olunmalıdır. Yabancı bazı katılımcıların olması bir etkinliği uluslararası yapmaz.


 

     22- “Belediye Orkestrası” kaliteli bir hafif müzik orkestrası olarak (“Enbe” gibi) yeniden profesyonelce yapılandırılmalıdır (Not: Yukarıda önerilen “Kent Oda Orkestrası” evrensel klasik müzik orkestrasının nüvesini oluşturacaktır).


 

     23- Kentin uygun yerlerine, parklara kentimizde yaşamış-yaşayan değerli kimselerin heykelleri, büstleri yerleştirilmelidir. Kimin heykeli yapılacaksa kentlinin önerileri alınmalıdır. Antik devirden bu yana kentte yaşayanların arasından isimler seçilebilir. Politik, etnik, dinsel seçimlerden kaçınılmalıdır. Bu konuda kentte yaşayanlardan bir liste istenebilir. (Sahi Mersinli Ahmet’in heykeli günümüzde nerede bilen var mı? Silifke’de kaldırılan (!) Barbarosa heykeline ne oldu mesela???).


 

     24- Kentte butik müzelerin yapılması istendi çalıştayda. “Yörük Müzesi” mesela… Bence bölge yaşamını, değerlerini, gelenek göreneklerini, yemek kültürünü, düğün-cenaze-sünnet törenlerini, mübadillerin yaşamını vd. içinde barındıran geleneksel yöre kültür değerlerini yansıtan kapsamlı bir “Etnoğrafya Müzesi” Mersin’e yakışır.


 

     25- Arkeolojik ve tarihi ören yerlerinin alan temizliği yapılmalı, turistik altyapıları geliştirilmelidir. Hediyelik eşya-kitap/ satışı için küçük kafe tarzı konstruktif “kiosk”lar açılmalı, temiz tuvaletler yapılmalı ve temizliği sağlanmalıdır.


 

     26- Kapadokya örneğinde olduğu gibi bölgemiz için uluslararası turizm platformlarında “Kilikya” isminin ön plana çıkartılması, bölge arkeolojik, tarihi ve doğal güzelliklerinin yetkin kalemler tarafından yazılacak Türkçe-İngilizce-Almanca-Fransızca-İtalyanca-Japonca kitaplarla tanıtılması gerekir. Bunun için “İl Kültür Müdürlüğü”nden destek alınabilir.


 

     27- “Aya Tekla”, “Saint Paulus”, “Yedi Uyurlar”, “Danyal Peygamber” vd. ön plana çıkartılmalı, “İnanç Turizmi”ne önem verilmelidir. Bu konuda “Alahan” bir mücevherdir.


 

     28-  “Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi”ne acilen bir “Grand Konser Piyanosu” alınmalıdır. “MDOB”tan alınan piyano esaslı bir bakım istiyor ve büyük salon için yeterli değildir.


 

     29- “Yenişehir Kültür Merkezi”ne profesyonel bir Sanat Direktörü atanmalıdır.


 

     30- “Yenişehir Kültür Merkezi”nde projeksiyonlu dekor teknolojisi kurulmalı, Opera Bale temsilleri gerçekleştirilmelidir.


 

     31- “Yenişehir Kültür Merkezi”nde “Çukurova Devlet Tiyatrosu” aylık temsilleri yapılmalıdır.


 

     32- “Yenişehir Kültür Merkezi”nde “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası” aylık konserler vermelidir.


 

     33- Deniz Feneri ve çevresi mümkünse özel konstrüktif yapılarla bir kültür-sanat alanına dönüştürülmelidir.


 

     34- Bölgemizdeki arkeolojik kazılara daha fazla fon ayrılmalıdır. Sit alanları korunmalı, yeni yapılaşmalara izin verilmemelidir.


 

     35- Bugüne kadar yitirilen kent iskele ve binalarının yerlerine yerleştirilecek fotoğraflarla anı-bilinçlendirme köşeleri kurulmalıdır.


 

     36- “Yumuktepe Arkeoloji Parkı” yapılmalıdır.


 

     37- “Akdeniz İhracatçılar Birliği”nin  (AKİB) akustik güzel bir salonu vardır. Bu salon kültür-sanat etkinlikleri için kullanılabilir. Burada oda müziği konserleri, temsiller vd. verilmesinin imkanları araştırılmalıdır.


 

     38- “Toroslar Belediyesi Kültür Merkezi”nin gerçek kültür-sanat faaliyetleri için kullanılması yöre insanına en büyük hizmet olacaktır. Bunun için gerekli revizyonlar-iyileştirmeler yapılmalıdır.


 

     39- Mersin’de büyük etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir “Açık Hava Tiyatrosu” (amfitiyatro) yapılmalıdır.


 

     40- Akvaryum kurulmalıdır.


 

     41- Planetaryum kurulmalıdır.


 

     42- Arboretum’un (Botanik Park) yeri tespit edilmeli, yetiştirilecek bitkiler tespit edilerek dikimlere başlanmalıdır.


 

     43- “AKOB projesi Uluslararası Gençler Opera Yarışması ve Festivali” kentin katkısı ile hayata geçirilmelidir. (Projesi hazır) (Hedef: Mayıs-Haziran 2021)


 

     44- AKOB’un bu yıl 4.sünü gerçekleştirdiği “Ulusal Oda Müziği Yarışması” kentin katkısı ile uluslararası boyuta taşınmalıdır. (Hedef: Nisan 2020)


 

     45- “AKOB projesi Uluslararası Mersin Yaz Müzik Akademisi” kentin katkısı ile hayata geçirilmelidir. (Projesi hazır). (Hedef: Temmuz, 2020) Yurt dışından gelecek katılımcılara turlar düzenlenerek yöremiz tanıtılmalıdır.


 

     46- Butik müze konseptine uygun olarak bir “Endemik Bitkiler ve Kelebek Müzesi” kurulabilir.


 

     47- “Eski Mersin Fotoğrafları Müzesi” kurulabilir.


 

     48- “Opera Müzesi” kurulmalıdır.


 

     49- Mersin’de hediyelik eşya üretimi teşvik edilmelidir.


 

     Burada kesiyorum.


 

     Ehh, bu da bir pazarlama tekniği…


 

     Listeyi 50’ye tamamlamayalım ki insanların gözü korkmasın!


 

     Seçmece bunlar… Beğen beğen al!


 

     Belediyelere bir yol haritası…


 

     Bazı öneriler mevcut şartlar içinde ütopik görünüyor değil mi?


 

     Uçuk-kaçık öneriler… Neyin-nasıl yapılacağını ben bilemem. Şehir planlamacıları bilir.


 

     Ama yapan yapıyor! Çıtayı yükseltmek gerekiyor.


 

     Ben bir “Düş Gezgini”yim.


 

     Dost meclislerinde tartışılanları, konuşulanları derliyorum.


 

     Mersin için düşlerimi sizlerle paylaşıyorum.


 

     Gerisi kent insanına ve yöneticilerine kalmış!


 

     Bu işler yapılan çalıştay dosyalarında kalacaksa olmaz.


 

     Lafla peynir gemisi yürümez!


 

     Hodri meydan!


 

     Çukurova Gazetesi - 31.07.2019, Çarşamba


     _____________________________________



     http://www.cukurovagazetesi.com/ortaya-karisik-kultur-sanat-manifestosu-78385.html




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768015
Online Ziyaretçi Sayısı:13
Bugünlük Ziyaret :518

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.