14.04.2020 / Emel Seçen - İtalya’dan Duomo’dan Yükseldi

Notalara Dokunmak


     Andrea Bocelli, çok sevilen bir sanatçı. Performansına “Ave Maria” gibi ilahi formunda, genelde birlikte icra edilen “Panis Angelicus” ile başladı.


 

     “Melek, fakir adama ekmek verir. Gökten ekmek koyar ve bütün insanlık ekmek yapar.”


 

     Mekan, İtalya, Milano’da yer alan Gotik mimari tarzı ile 600 yılı aşkın süredir, dünyanın sayılı katedrallerinden “Duomo.” Sadece mimarisi bile görkemli, içinde 3 bin 400 heykel, 700 figür ve135 gargoyle bulunmakta. Gargoyle nedir? Bir tür gotik mimari öğedir. Asıl amaçları oluklarda biriken suyu tahliye etmek olan heykelciklerdir.


 

     Müzik Taşıyıcıdır


 

     İlk eser takdimi, “Bergamo Brescia” görüntüsü ile açıldı. Neden? Çünkü hem komün bir yaşam hem de sanayi yeri olan Brescia, İtalya’nın kuzeyinde bu salgından en çok etkilenen bölge. Onlar kutsanıp, dualar ile iyi dilekler sunulduktan sonra ise herkesin bildiği “Ave Maria” eserine geçildi. Opera çok izledim ama bu akşamki kadar kıymetli, özenli bir konser ve sunum izlemedim. Bu bir açık davetti. Zaten o gece “Paskalya Gecesi”ne girilmesi de ayrı bir kutsiyetti. Kimsenin göremediğini, görmeyen uzuvları ile bize sunan ve adeta gören gözleriniz ile görmez, yağmaladığınız sanat, sağlık ve yok saydığınız her şey için bir görebilme çağrısıydı.


 

     Eğer görebiliyorsanız, bunu iyi değerlendirin! Gördüğünüz, hissettiğiniz, yaşam; algınızda sezginizin bütünselliğinde pekişsin... der, gibi.


 

     Müziğin Evrensel Taşıyıcılığı


 

     Üçüncü yorumu “Domine Deus”, Gioacchino Rossini’nin (1792-1868) eseri. “Sevil Berberi” desem, hiç opera bilmeyene bile aşinadır. İşte o yorum esnasında bizler, dünyanın tüm vatandaşları ki “YouTube” üzerinden yayının başlamasına,17 dakika varken sayı, 240.351 sadece 1 dakika kala (geçen süreç iki dakikada on bin artarak) 996.132 kişi ve bağlandığında ise 1 milyon 340 bin 088 kişiydi. (Bu yazının yazıldığı sırada 4.5 milyonu geçmişti.) Bu insanlar hep birlikte din, dil, ırk gözetmeksizin dua ettik aslında. Müzik ile. Sevgimiz ile. İnsanlığımız ile… Ve asırlık katedralin kapısı dışarı açıldı. O görmeyen gözler, kimse olmadan mikrofona doğru yürüdü. Her yer sessizdi. Dünya sessizdi. “Yalnız değilsiniz” dedi. İngiliz şair John Newton’un, 1799 yılında yazdığı, “Amazing Grace” yorumu ve ilk görüntü Paris’ti. Ardından Londra  ve New York geldi. Dünya kutsanmak ve arınmak için müzikte buluştu. Tadı damağımızda kalan, dinginlik ve huzur içinde tüm dünyamız, yaşayan her varlık için umut! Müzikle umut!



     Cumhuriyet Gazetesi - 14.04.2020, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767311
Online Ziyaretçi Sayısı:9
Bugünlük Ziyaret :36

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.