Doğan Hızlan - Gerçek Türk Müziği Dinlemek İçin

     Bugün size tavsiye edeceğim bazı Türk müziği CD’leri, gerçek Türk müziğini dinleyebileceğiniz çalışmalardır.

     CD’lerin sanat yönetmeni Dr. Murat Salim Tokaç.

     Bu adı gördüğünüzde zaten CD’yi almalısınız. O’nun televizyon programlarını da seyrettim/ dinledim, CD’leri benim diskoteğimde var.

     Kimdir Dr. Murat Salim Tokaç.

     1969 yılında Kırıkkale’de doğan Tokaç, 1992 yılında “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi”nden mezun oldu ve aynı fakültede mikrobiyoloji doktorası yaptı. Kendisi de neyzen olan babası Dr. Turgut Tokaç tarafından beş yaşında ut ve neye başlatıldı. 11 yaşındayken Selçuk Sipahioğlu’ndan kısa bir süre tambur dersleri aldı. Ut sanatkarı, bestekar Çinuçen Tanrıkorur’dan Türk müziği ile ilgili her konuda feyz aldı. 1991 yılında Kültür Bakanlığı “Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu”na ney ve tambur sanatçısı olarak atandı. 2004 yılında aynı koronun şefliğine getirildi. 2007 yılında İstanbul’da kurulmuş olan “İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu”na atandı. Yurtiçinde koroyla katıldığı konserlerin yanı sıra solo resitaller verdi ve TV programlarına katıldı. Değişik topluluklarla ve ferdi olarak Avrupa’nın bütün ülkeleri, ABD, Japonya, Güney Kore, Malezya, Azerbaycan, Ermenistan, Avustralya ve Rusya’da konserler, ney ve tambur seminerleri verdi. 1998’de Samsun ilinde “KASİAD” öncülüğünde yapılan değerlendirmede yılın müzik adamı seçildi ve ödül aldı.

     “Kültür ve Turizm Bakanlığı” bu CD’leri yayınlamakla Türk müziğine önemli bir hizmette bulunuyor.

     Sürdürmesini bekliyorum.

     Her albüm kitapçığının başında Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşenur İslam’ın bir giriş yazısı var. Yayınların felsefesini şöyle özetliyor:

     “1 Haziran 1933 tarihinde kurulan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü etkinlik ve üretimlerinde, toplum hafızasının önemli unsurlarını içinde taşıyan sanat ürünlerini hassas bir araştırma anlayışı ile şimdiki zamana aktarırken, estetik açıdan tutarlı bir dönüşüm süreci ile de geleceğe taşımayı hedeflemektedir. (...) Bu kültür hazinesinin araştırma ve icra tabanlı çalışmalarla kayıt altına alınıp, geleceğe taşınması Genel Müdürlüğümüzün hedefleri gereği üzerine düşen önemli sorumluluklardan biridir.”

     * * *

     CD’lerden birkaçının adını veriyorum, bugün bulup alırsanız, gerçek Türk müziği dinleyerek bir gün geçirebilirsiniz.

     “Türk Müziğinde Formlar ve Üsluplar - 1. Lale Devrinde Türk Müziği.”

     “Türk Müziğinde Formlar ve Üsluplar - 2. Saz Müziği Örnekleri.”

     “Meşk Zincirinin Devamında Önemli Bir Durak - Zeki Arif Ataergin.”

     Besteleri seslendiren “Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu”. Sanat yönetmeni Dr. Murat Salim Tokaç.

     CD kitapçığında CD’nin içeriği hakkında bilgi, güfteler, bestecilerin hayatları üzerine kısa bilgiler veriliyor.

     * * *

     Bir müzik mağazasına girdiğinizde, standda Türk müziği CD’lerinin çokluğu sizi şaşırtabilir.

     Bu müziği sevenler artıyor, ilgilenenlerin sayısı çoğalıyor diye sevinmeyin.

     Garip ve yanlış Farsça Türkçe tamlamalı, anlı şanlı bir adla sunulan bir CD’yi alın, Türk müziği sazlarının sesini ne yazık ki çıstak-çıstak dijital sesler yüzünden duyamazsınız. Kendinizi bir düğün salonunda zannedersiniz. Bunlar Türk müziği değildir.

     * * *

     Türk müziğini bu CD’lerle severseniz, değerini anlarsınız.

     Hürriyet Gazetesi – 25.07.2010, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5802129
Online Ziyaretçi Sayısı:44
Bugünlük Ziyaret :1017

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.