Venezuela'da Çocukların Yaşamı Müzikle Değişti


     
Güney Amerika kıtasının çalkantılı ülkelerinden Venezuela'da 30 yılda 400 bin sokak çocuğuna müzik eğitimi verildi. Bu sayede sokak çocukları şiddetten uzak tutuluyor. Ülkede şimdilerde 57 çocuk, 125 gençlik orkestrası, 30 profesyonel orkestra var. Ülkenin dünya çapında müzisyenleri oldu.

     Bunları sizlere 5 yıldır yayınlanan müzik dergisi "Andante"nin 23'üncü sayısında yer alan Serhan Bali'nin yazısından aktarıyorum.

     Serhan Bali'nin yazısından öğrendiğime göre, Venezuela'da, 1975 yılında hem iktisatçı hem politikacı olan José Antonio Abreu, fakirlikle boğuşan, ilgisizlikten kanunsuz eylemlere yönelen 11 sokak çocuğuyla işe başlamış. Bir gün sonra müzik dersine 25 çocuk gelmiş. Ertesi gün 46, sonra 750. O günden bu güne müzik eğitimine ülkenin her yerinde yüzde 90'ı olumsuz sosyoekonomik koşullardaki, kimi özürlü 400 bin çocuk katılmış.

     Başka ülkeler de uyguluyor

     Bu projeyi şimdilerde 15 bin müzik öğretmeni yürütüyormuş. "Devlet Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı" bütçesinden bu çabaları 25–30 milyon dolarla destekliyormuş. Venezuela örneğinin başarısı üzerine Güney Amerika'da 22 ülke benzer projeleri başlatmış.

     Uyuşturucu satmak, silahlı soygun suçlarından 15 yaşına gelene kadar dokuz defa tutuklanan Lennar Acosta, sekiz yıllık müzik eğitiminden sonra şimdilerde "Caracas Gençlik Orkestrası"nda çalıyormuş. "Klarinet tutmak, silah tutmaktan daha iyi" diyormuş.

     Projenin amacı her çocuğu müzisyen yapmak değil. Çocukları sokaktan kurtarmak. Sonra istedikleri alana yönelmelerine yardımcı olmak.

     Sayın okuyucularım, "Bizde neden olmasın?" diyeceğim ama, biz müziğe önem vermiyoruz ki? Okullarımızda bile müzik eğitimi baştan savma bir eğitim.

     Gençler Müziğe İlgi Duyuyor

     Gençlere müzik eğitimi veremediğimiz için müziğe ilgi artmıyor. Benim de müziğe ilgim sınırlı. Ama ilk sayısından bu yana "Andante" isimli müzik dergisini izliyorum. Dergideki yazılardan çok şey öğrendim. Öğreniyorum. Türkiye gibi müziğe ilginin az olduğu bir ülkede böyle bir dergiyi yayınlamak, yaşatmak herhalde güç olmalı.

     Dergide doktora öğrencisi olarak Işıl Güneş Modiri'nin bir yazısı yayınlandı. Modiri, hocasının verdiği bir araştırma ödevi çerçevesinde daha önce hiçbir klasik müzik konserine gitmeyen 15–16 yaş grubunda 22 lise öğrencisini konsere götürüyor. Sonuç çok ilginç. Çocukların biri hariç diğerleri klasik müziğe, bestecilere ilgi duymaya başlıyor. Bestecilerin, çalınan parçaların, müzik aletlerinin isimlerini öğreniyor.

     Bir başka yazıda, Almanya'daki Türk besteci Yiğit Aydın ve piyanist Yeşim Gökalp ile İtalya'daki bariton Cüneyt Ünsal'ın Avrupa'da verdikleri konserleri ve başarıları okudum.

     Bunlar "Andante"nin geçmiş sayılarında yayınlanan yazılardan aktardıklarım. Bu hafta 26'ncı sayısı yayınlanacak. "Andante Müzik Dergisi" kitabevlerinde satılıyor.

     Güngör Uras / Olayların İçinden Köşesi / Milliyet Gazetesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5777245
Online Ziyaretçi Sayısı:53
Bugünlük Ziyaret :829

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.