23.04.2008 / Durmuş Sığırcı - Dershaneler


     Matematik, Fen Kadar Müzik de Önemli!

     İnsanlar duygu, düşünce ve heyecanlarını çeşitli şekillerde ifade ederler.

     Duygu ve düşüncelerin ses ile yaşama geçirilmesiyle müzik sanatı meydana gelmiştir. İnsan sesi, doğa sesi, enstrümanların sesi... Bu sesler ki; insanların ruhundan yükselen yaşam öykülerinin güzellikleri, acıları, iniltileri, gönül dolusu sevgi mesajları, ayrılık hüzünleridir...

     Ulu önder Atatürk "Hayat musikidir. Musiki ile alakası olmayan mahlukat insan değildir" demiştir. Gerçekten musiki ile ilgisi olmayan insan var mıdır? Kalbimiz, nabzımız ritmiktir. Doktor nabız ölçümüyle sağlığımızı kontrol eder. Bebekler ninni ile susar, yaşama tutunur. Ağaçlar uğultusuyla, kuşlar cıvıltısıyla renk katar müzik yaşamımıza. Ağıtlar yakar analarımız yitik acılar için. Halaylar çekilir gelin duvaklarını süslercesine. Hiç olmazsa "hey!" naraları atılır mutlulukları yaşatırcasına. Koyunları suya indirir, yanık kaval sesiyle coşarız. Traktör üstünde çiftçimiz, tarlada ırgatlarımız, direksiyondaki şoförlerimiz, eşlik eder şarkı sözlerine. Her insanımız yaşamından bir şeyle bütünleşir, şarkı türkü sözleriyle. Kimi acıdan hüzünlü, kimi neşeden mutlu...

     Yine, ulu önder "Müzik yaşamın sevinci, kıvancı her şeyidir", Konfüçyüs "Hayat ızdırap ve keder verirse, sükuneti müzikte arayınız" diyerek müziğin insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır. Langel W. ise "Müzik, insanların evrensel dilidir" diyerek tüm insanları müzik diliyle anlaşır hale getirmiştir.

     "Erzurum Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü" araştırma görevlisi Cahit Aksu "Son günlerde okullarda artan şiddet olaylarının nedeni, müzik eğitimindeki eksikliktir" diyerek çok önemli bir olaya parmak basmıştır. Yine bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada müziğin stresi azaltıp acıya karşı dayanıklılığı artırdığı belirlenmiştir.

     Şimdi böylesine yaşamımızda önemi olan müziğin eğitim politikasındaki yerini irdeleyelim.

     İlk öğretimde kaçıncı sınıftan sonra müzik eğitimi başlıyor? Haftada kaç saat, hangi koşullarda müzik dersi yapılıyor? Müzik odası var mı? Hangi enstrüman eşliğinde bu etkinlik yerine getiriliyor?

     Gelelim en stresli eğitim çağı olan liseye... Müzik dersi var mı? Kaç saat? Düşününüz ki yaşamımızın bir parçası olan müzikle bilinçli olarak ne kadar karşı karşıyasınız?

     Müzik, yalnızca güzel sanatlar lisesi, konservatuvar ve eğitim fakültesi müzik bölümü öğrencileri için mi? Bu okullardan mezun olanlar neler yapıyor, gelecek güvenceleri ne kadar? Kaç sanatçı kadroya alınıyor?

     Ne yazık ki çok acı...

     Oysa müzik eğitimine ana sınıfından başlayarak ilköğretim ve diğer kademedeki okullarda düzenli olarak yer verilmeli; çocukların, gençlerin müzik eğitimi ile ruhlarını zenginleştirip güzelleştirmeli, estetik duygularının güzelleştirilerek toplumsal yaşama yansımasını sağlamak esas olmalıdır.

     Okullarımızda bu eğitim olmadığı gibi, özel müzik eğitimi veren kuruluşlara da olumlu gözle bakılmamaktadır. Öğretmen ve velilerimiz çocukların ilgilerinin başka alana kaymaması için "Aman müziğe-resme yönelmeyin, istikbal matematik-fendedir" demektedir. Oysa çocuğun kendini tanıması, kişiliğinin gelişmesi için çok önemlidir. Öğretmenlerin kaygısı ÖSS ve OKS... Şüphesiz onların da haklı yanları vardır. Bu sınavlarda müzik yoktur. Öyleyse eğitim sisteminin hatası ve eksikliğidir bu. Bu eksikliği düzeltmek gerekir. Sınavlara giren öğrencilerin de müziğe gereksinimi vardır. İç dünyalarını aydınlatacak güzel sesleri duymaları, algılamaları gerekir. Bugün her meslekten insanımızın; doktor, avukat, mühendis ve iş adamlarımızın müziğe, değişik enstrümanlara gereksinimi vardır. Ud çalanımız, bağlamaya eşlik edenimiz, klarineti coşturan, neyle kavalla yürek dağlayıcı sesler çıkaran meslekten insanlarımız vardır.

     Unutmayalım ki, erken yaşta başlanan her dal eğitiminde sonuç alınır, başarı kazanılır.

     Anne ve babalar bu gerçeği bilerek hareket etmeli, çocukları müzik dünyasından soyutlamadan yaşam zenginliğine kavuşturmalı, mutlu insanların kervanına katmalıdır. Yalnızca ders çalışarak başarılı olunmaz. Çocuk ve gençlerin de sığınacağı güzel sanatlar limanı olmalıdır ki dinlenip hamle yapsınlar. Müzikle iç içe olan insanın duygu zenginliği, ruh güzelliği vardır. Elinde silah-bıçak değil, güzel ve hoş sesler sergileyen enstrümanı vardır.

     Güzel sanatlar insanların yaşam zenginliğidir.

     Milliyet Gazetesi Güney Eki - 23.04.2008, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767215
Online Ziyaretçi Sayısı:16
Bugünlük Ziyaret :1557

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.