Kasım 1994 / Tuğrul Göğüş - Hikmet Şimşek'in 40. Sanat Yıldönümü Kitabını Sunuş (*)

     Ulusal ve uluslararası boyutlarda yaratılacak “Çoksesli Türk Müziği”nin oluşumuna, yorumlanmasına ve öğretilerek yaşatılmasına katkıda bulunan sanatçılarımızın yaşambetimlerinin kağıda aktarılmasının Türk müzik tarihine büyük katkılarda bulunacağı açık bir gerçektir. Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi, müzik alanında da başvuru değeri taşıyan yazılı kaynakların sayıca azlığı herkes tarafından bilinmektedir.

     1988 yılında, “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü Lisans Bitirme Tezi” olarak ele aldığım ve incelediğim, yaklaşık iki yılımı verdiğim “Hikmet Şimşek” konusunu, bugün gene sayın hocamızın “40. Sanat Yılı” dolayısıyla ele almış bulunuyorum. Gerçekten bir lisans tezinin boyutlarını olağanüstü çapta aşmış olan bu çalışmanın güncelleştirilmesi, eksiklerinin tamamlanması ve kitapta yer alması gerekmeyen bazı bölümlerinin çıkartılması ile sizlere sunduğum bu kitap hacmi, işleniş biçimi ve sayın Şimşek’in ülkemiz sanat ve kültürüne yaptığı katkıların geniş boyutluluğu nedeniyle basılmayı çoktan haketmiş bulunuyordu. Tüm bu nedenlerden ötürü, önüme böyle bir olanak çıkınca yıllar önce yaptığım bir çalışmayı tekrar ve dikkatle gözden geçirmek yolu ile aradan geçen o yıllık süreyi de tamamlayarak Türkiye müzik tarihine ve sanatçılarına sunmayı bir görev saydım.

     Lisans tezi çalışmalarım sırasında tez danışmanım olan sayın Necati Gedikli’nin yapmış bulunduğu değerli katkıları burada belirtmeden geçemeyeceğim; kendisine en içten teşekkürlerimi sunmayı borç biliyorum.

     Sayın Hikmet Şimşek gerek bu kitabın ve gerekse tezimin oluşum aşamalarına eylemsel olarak katılmış, gerekli belgelerin olabildiğince eksiksiz sağlanması ve Türkiye müzik yaşamının kendisi ile ilgili bölümünün sağlıklı bir şekilde kaleme alınabilmesi için elinden gelen gayreti göstermiştir. Ülkemiz müzik tarihinde tartışılmaz ağırlıkta bir konuma ulaşmış bulunan Sayın Şimşek’e hazırlık, yazım ve değerlendirme aşamalarına aktif olarak katılması nedeniyle, bu satırlarda teşekkür etmek istiyorum.

     Ayrıca, ilgili belgelerin derlenmesinde gösterdiği yakınlıktan ötürü “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Arşiv ve Program Bölümü” sorumlusu sayın Faruk Kaner’e ve “İstanbul Radyosu” müzik prodüktörü sayın Üstün Duruel’e de teşekkür ederim.

     Yıllarca çalışmalarıma katlanan ve bu sonucun alınmasında büyük özveride bulunmuş olan sevgili eşim Havva Göğüş’ün de katkılarını anmak boynumun borcudur.

     Uzun ve yorucu bir çalışma sonucu tamamlayabildiğim “Hikmet Şimşek: Yaşamı, Sanatçılığı ve Türk Müzik Tarihindeki Yeri” konulu bitirme tezimin ve bunun bir uzantısı olan “40. Sanat Yılında Hikmet Şimşek ve Türk Müzik Yaşamındaki Yeri” başlıklı kitabımın başvuru değeri taşıyan yazılı bir kaynak olduğuna içtenlikle inanıyorum ve yaşambetimsel çalışmaların bir halkasını oluşturan bu çalışmamın ülkemiz müzik hayatına yararlı olmasını diliyorum.

     Bu kitabın basılmasında maddi ve manevi büyük katkıları olan “Ege Kültür Vakfı” ile sayın Mehmet Ali Molay’a teşekkürü ise Türk müzik tarihine bırakıyorum.

     ____________________________

     (*) Kitap, önümüzdeki aylarda yayınlanacaktır.

     (Tuğrul Göğüş’ün notu: Bu kitap şu ana dek yayınlanamadı. “Mopak” fabrikalarının sahibi sayın Mehmet Ali Molay’ın eşi sayın Bijen Molay tarafıma cep telefonu ile ulaşarak Hikmet Şimşek’e ait olarak hazırladığım yaklaşık 490 sayfalık lisans bitirme tezimi inceleme ve fotokopi çekme izni ile istedi. İzmir’e gittiğim bir tarihte meslekdaşım olmasına da güvenerek bu tezin elimde bulunan tek nüshasını verdim. Daha sonra çeşitli kereler geri istememe karşın bu çalışmam sayın Bijen Molay tarafından bana iade edilmedi. Gerekçesini ise bir telefon konuşmamızda açıkladı. Bu açıklamaya göre bana bu kitabın basımı için önemli bir miktar para ödendiğini ve bu kitabın asıl sahibinin kendileri olduklarını bildirdi. Kitabın yazarı olarak, Tuğrul Göğüş böyle bir para almamıştır. Zaten kendisi küğ davamızda bir nefer olarak çalışmakta ve bu davadan maddi bir kazanç beklememektedir. Şu ana kadar küğ sanatını herhangi bir şekilde kullanarak da parasal bir beklenti içine girmemiştir. Eğer çok sade bir şekilde bu kitap ve belgeler kendisinden istenseydi derhal ve karşılık beklemeksizin bunları kamunun hizmetine sunardı. Hikmet Şimşek’e ait bu çalışma şu ana kadar yapılmış en kapsamlı araştırma olup çok sayıda evrak, doküman, belge ve dinleti izlencelerinin taranması ile ve oldukça büyük zaman ayrılarak binbir emekle ortaya çıkarılmıştır. Küğ tarihimize ilişkin belge, çalışma ve ürünleri kimsenin kendi özel arşivinde tutmaya hakkı olmadığı inancındayım.)

     Aylık olarak yayınlanan “Orkestra Dergisi”nin 33. Yıl, 251. Sayı ile Kasım 1994 tarihinde basılan nüshasından alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5769409
Online Ziyaretçi Sayısı:48
Bugünlük Ziyaret :924

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.