24.06.2013 / Celil Hakan Çuhadar - Akortsuz Orkestra


     Bilirsiniz, orkestralar birlikte çalabilmek için bir sesi ortak olarak kullanıp çalgıları buna göre akortlar. Böylece çaldıkları ezgiler birbirleriyle uyumlu bir şekilde tınlar. Bir orkestra ne kadar profesyonel olursa olsun, çaldıkları parça ne kadar güzel olursa olsun, bozuk bir akort ile icra edildikleri zaman sonuç, müzik sanatı için bir felaket olacaktır.


     Şu günlerde ülkemizde, bırakınız bozuk akortlu bir orkestrayı, orkestra içindeki farklı her çalgı gruplarındaki her bir çalgının bile akordu bozulmuş durumdadır. Orkestradaki 12 birinci kemanın bile 12 farklı akordu olmuş durumda. Siz böyle bir orkestradan ne dinleyebilirsiniz ki? Beethoven çalsanız olmuyor, Bach çalsanız hiç olmuyor. Peki, o zaman sadece türkü çalalım desek o da olmuyor. Ne horon, ne zeybek, ne halay ne de bozlak bir başlarına tat veriyor. Çünkü akort çok bozuk çook... Birileri bozdu bizim akordumuzu. Ne amaçla? derseniz yanıtını bulmak kolay. Sadece kendi bestecilerinin müziklerini, kendi orkestralarıyla bize dinletmeye çalışıyorlar.


     Durum böyleyken, bir bakıyorsunuz, orkestra şefinin garip tutumları sonucu orkestra tümden birbirine girmiş ve herkes birbirine karşı hasmane tutum duygular beslemeye başlamış. Kemanlar viyolacılara karşı. Çellolar kontrbaslara karşı. Bakır üflemeli çalgılar tahta üflemeli çalgılardan nefret ediyor. Perküsyondakiler desen, onlar da timpaniye gıcık...


     Aslında şef ise hiçbirini sevmiyor. Hatta orkestrayı birbirine düşürmek için de elinden ne gelirse yapıyor. Kah kemanları beğenmiyor, kah obuvaları azarlıyor. Size güneşli günler vaat ediyor fakat kendisi sadece hamakta gününü gün ediyor. Orkestra sadece tasavvuf musikisi yapsın istiyor. Tüm bunlar olurken, orkestra müdürü de durumu idare etmeye çalışıyor.


     Tam bir evlere şenlik orkestra var karşınızda. Ne çalsanız kakafonik bir müzik oluyor.


     Bu durumu içlerine sindiremeyen seyirciler de orkestranın bu gidişatını protesto etmek için ellerine ne geçirdilerse sokaklara dökülüp, tencere-tava-düdük vb. çalgılarla durumu protesto etmeye başladılar. Durum içler acısı.


     Birbirini seven, seyircisiyle kaynaşmış, idaresiyle, orkestra şefiyle, birbirini seven tüm çalgı gruplarıyla muhteşem bir orkestra dinlemek istemez misiniz? Eğer böyle bir istek gerçekten içimizde varsa mutlaka gelecektir vaat ettiği günler Hakk’ın, belki yarın belki yarından da yakın.


     http://cukurovaturk.com sitesinden alınmıştır - 24.06.2013, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5782741
Online Ziyaretçi Sayısı:22
Bugünlük Ziyaret :364

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.