\ Süleymaniye Camii:

“Süleymaniye Camii” Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini göstermek adına inşa ettirilmişti. Bu görev tarihin en büyük ustası Mimarbaşı Sinan’a verilmişti. Camii ve külliyesi yedi senede bitirilmiş, ancak yedi yıllık bu uzun süre Kanuni’nin canını sıkmış, Sinan’ın yapıyı neden bir türlü açmadığını anlamamıştı. O sırada Sultan’a her taraftan dedikodular yağmaya başlamıştı. Kanuni durumu kendi gözleriyle görmek için bir ikindi vakti Süleymaniye’ye gitmişti. Muhteşem yapının içine girdiğinde Sinan tam da söylendiği gibi caminin ortasında oturmuş, nargilesini tüttürmekteydi. Sultan gözlerine inanamamış, tok sesiyle ve bütün haşmetiyle “Mimarbaşı, camide nargile içilir mi, sen bu işi yapmazdın, nedir bunun hikmeti?” diye haykırmıştı. Oysa Mimar Sinan’ın içtiği nargilede tömbeki yoktu. İçtiği sadece suydu. Usta mimar nargilenin fokurtularını dinleyerek caminin akustiğini ölçmeye çalışıyor, mihraptaki imamın sesini aynı oranda bütün camiye nasıl ulaştıracağını hesaplıyordu. Bunun için Anadolu’nun değişik köşelerinden 65 tane dev turşu küpü getirtmişti. Bu küpleri içleri boş, ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirmişti. Mimarbaşı amacına ulaşmıştı. Sesi, yüzlerce metrekarelik mekanın her köşesine en iyi şekilde yaymayı başarmıştı. Kanuni de Sinan’ın niyetini anlamış, ustasını hemen bağışlamıştı. Süleymaniye Camii 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan’ın kalfalık devri eseri olarak medrese, kütüphane, hastahane, hamam, imaret, hazire ve dükkanlardan oluşan “Süleymaniye Külliyesi”nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

Sülofon:

Bkz. Xylophon, ksilofon, silofon.

Sülü, Sezai:

1963 yılında Malatya'nın "Doğanşehir" ilçesine bağlı "Sürgü" kasabasında doğdu. 1981 yılında "Urfa Viranşehir Lisesi"ni bitirdi. 1984 yılında "Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü"ne girdi. Bu okulu 1988 yılında bitirdi ve aynı yıl İstanbul Beykoz Paşabahçe'de "Ferit İnal Lisesi"nde küğ öğretmeni olarak göreve başladı. Sezai Sülü'nün tayini 1995 yılında Adana'ya çıktı ve "19 Mayıs Lisesi"nde göreve başladı. 1996 yılında "Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi"nde "Müziksel İşitme Okuma Yazma" ve keman dersleri vermeye başladı. Sülü'nün bu görevi 2004 yılına dek devam etti. 2004 yılından sonra "İbrahim Atalı Lisesi"ne geçti. 2010 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Sezai Sülü 2010-2011 öğretim yılından başlayarak "Nigahi Soykan İlköğretim Okulu"nda çalışmaya devam etmekte olan Sezai Sülü evli ve bir erkek çocuk sahibidir.

\ Sümbül, Muzaffer:

1963 yılında Osmaniye’de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini İstanbul ''Haydarpaşa Lisesi''nde tamamladı. 1990 yılında "Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi"nden mezun oldu.1991-1993 yılları arasında "Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Halk Oyunları Bölümü"nde ve 1993-1996 yılları arasında "Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Halk Bilimi Bölümü"nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. "Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkbilim Anabilim Dalı"nda yüksek lisans ve doktora yaptı. 1994 yılında hazırladığı "Adana Halk Oyunlarının Sistematik Analizi" adlı yüksek lisans tezi ile halkbilim uzmanı ünvanı aldı. 2004 yılında hazırladığı "Adana-Gaziantep-Hatay-Kahramanmaraş Halk Oyunlarının Yapısal Özellikleri ve Karşılaştırmalı Analizi" adlı doktora tezi ile edebiyat doktoru ünvanı aldı. Halk biliminin konularına ilişkin çok sayıda alan araştırmaları yaptı. Çeşitli dergilere makaleler yazdı. Ulusal ve uluslarası olmak üzere bilimsel toplantılara katıldı, kongrelerde bildiriler sundu. Halk oyunları çalışmalarına 1980 yılında İstanbul’da başladı. Oyuncu, eğitmen ve öğretim görevlisi olarak çok sayıda halk oyunları sunusu hazırladı. Ulusal düzeyde çeşitli halk oyunları yarışmalarına katıldı ve ödüller aldı. 1986 yılından bu yana çeşitli kurumların halk oyunları yarışmalarında hakem (jüri üyesi) olarak görev yapmaktadır. Halk oyunları ve tiyatro sanatının tekniğini kullanarak oluşturulan (2004)  "Bir Anadolu Masalı" adlı yapıtın genel koordinatörlüğünü yaptı. "Adana Büyükşehir Belediye Tiyatrosu"nca oynanan(2004)  "Gözlerimi Kapar, Vazifemi Yaparım" adlı oyunun dans düzenlemelerini yaptı. Çukurova üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro-Oyunculuk Anasanat Dalı öğrencileriyle "The Gift From Anatolia"  adlı halk oyunları sunusunu hazırlayarak, (2006) Bulgaristan'da sundu. TRT AnkaraTelevizyonu, Eğitim ve Kültür Proğramları Müdürlüğünce Hazırlanan "Derin Kökler"adlı belgeselde danışmanlık yaptı (2004). Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimince, Bireysel Araştırma Projesi olarak desteklenen ''Türk Halk Oyunları Yarışmalarının Bilgisayar Ortamında Değerlendirilmesi ve Değerlendirme Sonuçlarının İnternet Aracılığıyla Paylaşımına Yönelik Yazılım Projesi''ni yürütmektedir (2006-....). 1998 yılında başladığı "Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Tiyatro(Oyunculuk) Anasanat Dalı"nda öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

\ Süner, Alican:

Keman sanatçısı. Mersin’de 1992 yılında dünyaya geldi. İlk keman derslerini “Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda Lili Chumburidze’den alan Alican Süner, konservatuvardan 2009 yılında mezun oldu ve 2011’e kadar “Detmold Küğ Akademisi”nde Prof. Thomas Christian ile lisans eğitimi gördü. 2015 yılında yapılan “Max Rostal Yarışması” ve “XXII. Postacchini Yarışması”nda iki uluslararası birinciliğe layık görüldü. “Max Rostal Yarışması”nda “Berlin Konzerthaus Orkestrası” eşliğindeki Çaykovski’nin keman konçertosu yorumu, “Almanya Kültür Radyosu”nda yayınlanan Süner, yarışmada dinleyici ödülünü de kazandı. Ayrıca “2018 George Enescu Yarışması”nda özel ödül aldı. 2008 yılında Mersin’de gerçekleştirilen “Gülden Turalı Keman Yarışması” birincisi oldu ve 2010 yılında “Nevid Kodallı Genç Yetenekler Ödülü”nü kazandı. Süner, yalkıcılık çalışmalarını “Berlin Sanat Üniversitesi”nde Prof. Nora Chastain ile sürdürmektedir.

Süre:

Bir sesi istediğimiz kadar uzatabilir ya da kısa kesebiliriz. Bu durum “ses ile zaman” arasında sıkı bir ilişki olduğunu ortaya koyar. Yani, sesi ancak zamanla birlikte ve zaman içinde düşünmek zorundayız. Bir sesin zaman içindeki uzayış miktarına “süre” denilir. Unutmayınız ki, zaman kavramı soyut bir kavramdır ve yaradılmışlar içerisinde bir tek “insan” dediğimiz canlı türü bu soyut kavramı kullanabilmektedir. Soyut düşünce ve kavramlar ise düşünme eyleminin en üst basamağıdır.

\ Sürmeli, Ali:

7 Nisan 1959 tarihinde dünyaya gelen tiyatro ve sinema oyuncusu. Bir kaynağa göre Bingöl Solhan, diğer bir kaynağa göre Muş-Varto Omeriyan köyü doğumlu olan sanatçı Zaza asıllıdır. Babası bir posta görevlisi olduğu için Anadolu’da Solhan, Karlıova, Elazığ, Palu, Doğancılar, Diyarbakır ve Bursa dahil birçok kent dolaşmıştır. “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tiyatro Bölümü”nden 1985 yılında mezun olmuştur. “Sokak Tiyatrosu”, “Dostlar Tiyatrosu” ve “Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü”nde görev yapmıştır. Ayrıca sinema filmleri ve dizilerde oynamıştır. İlk başrolü 1995 yılında oynadığı ve yönetmenliğini Tülay Eratalay’ın yaptığı “Düş, Gerçek, Bir de Sinema” adlı filmdir. “Deli Yürek” isimli diziyle tanınmıştır. “Kurtlar Vadisi Pusu” dizisinde can verdiği “Zaza Dayı” karakteriyle izleyicinin belleğinde yer etmiştir. Son olarak “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinde “Doğan Baba” karakterini üstlenmiştir. Sanatçı 28 Eylül 2020 tarihinde yüksek tansiyon nedeniyle beyin kanaması geçirmiş ve hastaneye kaldırılmış, fakat tekrar sağlığına kavuşmuştur. Rol aldığı bazı tiyatro oyunları: Galile Galileo (Dostlar Tiyatrosu-1983), Deli İbrahim (Adana Devlet Tiyatrosu), Akvaryum (Adana Devlet Tiyatrosu), Kurban (Adana Devlet Tiyatrosu), Asiye Nasıl Kurtulur? (Dostlar Tiyatrosu-1985), Mustafa (Adana Devlet Tiyatrosu-1985), Akvaryum (Ankara Devlet Tiyatrosu-1986), Tohum ve Toprak (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1986), Deli İbrahim (Adana Devlet Tiyatrosu-1987), Yedi Kocalı Hürmüz (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1987), Palyaçolar (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1988), Üç Kuruşluk Opera (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1988), Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1989), Abdülcanbaz (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1993), Yeşil Papağan Limited (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1994), IV. Murat (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1995), Kadı (İstanbul Devlet Tiyatrosu-1996), Kahvede Şenlik Var (Misafir Oyuncular-2000), Ayak Takımı Arasında (İstanbul Devlet Tiyatrosu-2002), Antigone (İstanbul Devlet Tiyatrosu-2011). Sanatçının yönettiği tiyatro oyunları: Kahvede Şenlik Var (Misafir Oyuncular-2000), Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Diyarbakır Devlet Tiyatrosu-2005), Resimli Osmanlı Tarihi )İzmit Şehir Tiyatrosu-2009). Sanatçı çok sayıda filmde ve dizide de rol almıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:6188391
Online Ziyaretçi Sayısı:13
Bugünlük Ziyaret :232

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.