U

UC, U.C. veya U.c. ya da u.c.:

(İt.) Bkz. Una corda.

Uçak Yolculuklarında Kulak Nasıl Korunur?:

Kulağımız uçak yolculuklarında basınç nedeniyle zarar görebilirse de bu risk bazı tedbirlerle ortadan kalkabilir. Kulağın sağlıklı duyabilmesi için, kulak zarının dış kulak yoluna bakan tarafındaki basınç ile kulak zarının arkasında kalan orta kulak boşluğunun basıncının aynı olması gereklidir. Artan veya eksilen basınç nezle, sinüzit gibi hastalıklarda da yeterince dengelenemez ve orta kulakta ciddi sorunlar oluşabilir. Sık sık yutkunma, sakız çiğneme orta kulak basıncının dengelenmesini kolaylaştırır.

\ Uçaner, Murat Zühtü:

1958 yılında Adana’da doğdu. 1982-1987 yılları arasında “Adana Devlet Tiyatrosu”nda aksesuvar memuru, suflör ve oyuncu olarak görev yaptı. 1987 yılında tayin olduğu “İstanbul Devlet Tiyatrosu”nda görevine devam ederken üniversite öğrenimini de sürdürdü. 1994 yılında “İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı”ndan mezun oldu. Üniversite öğrenimi esnasında “Kadıköy Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Koro Şarkıcılığı Bölümü” sınavını kazandı ve küğ eğitimine devam ederken “İstanbul Üniversitesi Çoksesli Korosu”nda koro üyesi olarak görev aldı. İstanbul’da çevirmen olarak çeşitli firmalarda çalıştı. 1997 yılında ingilizce öğretmeni olarak “Milli Eğitim Bakanlığı” bünyesinde çalışmaya başladı. Öğretmenlik görevi sürmekte iken 2001 yılında kurumlararası nakil yoluyla “Kültür Bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu”na geçti. Halen aynı toplulukta ses sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.

\ Uçucu, Ergün:

Tiyatro ve film sanatçısı.22 Mayıs 1940 tarihinde Malatya’da dünyaya gelmiştir. “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü”nden mezun olmuştur. Ergün Uçucu, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı idi. Yıllarca “TRT”de “Tatlı Cadı” gibi dizilerde ve filmlerde seslendirme yapmış, sinema filmleri ve dizilerde rol almıştı.

Ud Yapımcıları:

Saptanabilen kadarı ile Türkiye’de profesyonel anlamda ud yapımcılarının bazıları aşağıdaki listede isimleri soyadlarına göre sıralanmış olan lütiyelerdir:
Biçicioğlu, Mustafa;
Calay, Ramazan;
Göktepe, Sabri & Levent (Çan Müzikevi-Ankara);
Karatekeli, Burak Yekta (İzmir);
Kesici, Metin;
Oter, Tolga (Konya);
Palabıyık, Yıldırım (İzmir);
Türünz, Faruk (Kadıköy-İstanbul);
Sandı,
Sadettin ve Hadi Usta’nın oğlu Engin Usta (Kocamustafapaşa-İstanbul).

Udi Nevres Bey:

Bkz. Orhon, Nevres.

\ Uğurlar, Berna Tülay:

7 Kasım 1983 tarihinde Adana'da doğdu. 1995 yılında "Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı"nın piyano bölümünü kazanarak Boguslaw Wodka ile küğ eğitimine başladı. 1997-1998 mevsiminde "Adana Devlet Tiyatrosu"nun "Ne Gelir Elimizden İnsan Olmaktan Başka" isimli oyununun küğlerini yaptı. 1999*2000 mevsiminde "Kültür Bakanlığı"nın açmış olduğu "Genç Yetenekler Piyano Yarışması"nda "Jüri Özel Ödülü"ne layık görüldü. Aynı yıl Almanya'da Izaac Zetel'in ustalık kursuna katıldı. Ortaokul ve lise eğitimi sırasında çok sayıda dinleti ve resital verdi. 2000-2001 mevsiminde öğretim görevlisi Toyer Yaldız ile bir yıl piyano çalışmalarını sürdürdü. 2001 yılında "Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nın sınavlarını kazanarak lisans eğitimine başladı. 2003-2004 mevsiminde "Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası" ile Gershwin'in "Rhapsody in Blue" isimli yaratısını yalkıcı olarak seslendirdi. Aynı yıl İtalya'da "Siena Akademisi"nin ustalık kursuna katılarak Michael Champanella ile çalıştı. Lisans eğitimi sırasında resitaller verdi. 2005 yılında lisans eğitimini tamamladı ve "Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl piyano eğitimini öğretim görevlisi Can Çoker ile sürdürmeye başladı. 2007 yılında "Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı"nda yüksek lisans eğitimi için açılan sınavları kazandı. 2008 yılında "Adana Devlet Tiyatrosu"nun "Küçük Kara Balık" ve "Ziyaretçi" isimli oyunlarının küğ tasarımlarını yaptı. Halen "Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı"nda yüksek lisans eğitimine devam etmekte ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

\ Uğurlar, Vecih:

1981 yılında “Devlet Tiyatroları” ailesine katıldı. Yirmibeş yıllık “Adana Devlet Tiyatrosu”nun ilk “Sanat-Teknikten Sorumlu Müdür Yardımcılığı” görevini üstlendi. Bazı oyunlarda (“Genç Osman”, “Atçalı Kel Mehmet”, “Pazartesi, Perşembe”) sahne üstünde olmanın büyülü güzelliğini yaşadı. Mersin’de yapılan ve “TOBAV”ın öncülük ettiği “Türkiye Tiyatro Kurultayı”nda ödenekli tiyatroların yeniden yapılandırılması çalışmalarında “Adana Devlet Tiyatrosu”nun temsilcisi olarak katıldı. Vecih Uğurlar “İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizazyon Bölümü” mezunu olup “Adana Devlet Tiyatrosu”nda suflör, kondüvit, sahne amiri, teknik personel temsilcisi, halkla ilişkiler, turne idareciliği gibi birçok görevler üstlendi. Kentte yaşayan insanlardan birisinin aklına tiyatro konusunda bir soru geldiğinde yanıt alabileceği birinin bulunması gerektiği düşüncesinden yola çıkarak tüzel kimlikler, sendikalar, üniversite ve sivil toplum örgütlerinin tiyatro ile sanatsal ilişkiler kurabilmesinin çok önemli olduğu düşüncesiyle “Adana Devlet Tiyatrosu İletişim Bürosu”nu kurdu ve bu büroda yetkili kişi olarak görev yaptı. 2006 yılında “Devlet Tiyatroları”ndan emekli olarak ayrıldı.

Ulama:

Ünsüzle sonlanan bir sözcükten sonra ünlüyle başlayan bir sözcük gelirse ünsüzle ünlünün tek bir kelime gibi bağlanarak okunmasına “ulama” denilir. Ünsüz ile biten bir kelimeyi ünlü ile başlayan bir kelime izlediğinde, birinci sözcüğün ikinci sözcüğe bağlanarak söylenmesi. Bu durum yazımda gösterilmese de, konuşma dilinde sağladığı söyleyiş kolaylığı nedeniyle sözlü ortamda ortaya çıkar. Okuma sırasında veya cümleyi söylerken arka arkaya gelen bu tür sözcükler birbirleri ile bitişikmiş gibi ve hiç kesilmeden söylenirler. Konuşurken söylenen ulamalı sözcükler yazım dilinde kullanılmaz, kısacası ulama yalnızca okuma ve söylemeye has bir durumdur. Örn.: Hemen_ortaya çıktım. Yarın_akşam bizim_eve gelin. Yazımda aralarında noktalama işaretleri bulunan sözcükler ulanarak okunmaz. Örn.: Ahmet, Mehmet, Hakan öğretmenin ve müdürün sevdiği çocuklardı. Ulama Örnekleri: Ard_arda, kardan_adam, geniş_alan, satın_aldım v.b.

Ulaş, Kutlu:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Devlet Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu” tanbur sanatçısı Kağan Ulaş’ın babası olan Kutlu Ulaş geçirdiği bir kalp krizi neticesinde 16 Haziran 2010 günü vefat etti. Cenazesi ise bir gün sonra, yani 17 Haziran 2010 günü ikindi namazından sonra İzmir Balçova mezarlığına defnedildi. Kutlu Ulaş “hanende geleneği”nin son temsilcilerindendi.

\ Ulucan, Ayşen:

1985 yılında Bulgaristan’ın Şumen kentinde doğan Ayşen Ulucan, keman çalışmalarına Özcan Ulucan ve Ebru Yunkuş ile başladı. Ailesiyle Türkiye’ye göç etmesinin ardından 1991 yılında “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Bölümü”nde Veniamin Varsavski’nin öğrencisi oldu. 1998-2001 yılları arasında Cihat Aşkın ile çalıştı, 2003 yılında da Genoveva Burova’nın öğrencisi olarak konservatuvardan ve “İstek Özel Acıbadem Lisesi”nden mezun oldu. Bir süre “Nazım Hikmet Vakfı Oyunculuk Atölyesi”ne devam eden ve Güzin Gürel’den ırlayıcılık dersleri alan Ulucan “Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü”nü kazandı, fakat yaşamını küğe adamaya karar vererek yurt dışına çıktı. 2004 yılında Almanya’da “Freiburg Yüksek Küğ Okulu”na Latica Honda-Rosenberg’in öğrencisi olarak kabul edilen Ayşen Ulucan bu okuldaki çalışmalarını Rainer Kussmaul ile sürdürdü. Yurt içinde ve dışında çeşitli ustalık kurslarına katılan Ayşen Ulucan Ayla Erduran, Suna Kan, Viktor Pikaizen, Lukas David, Ida Haendel, Rosa Fain, Zakhar Bron, Michael Frischenschlager gibi önemli küğcülerle çalışma olanağı bulmuştur. Çeşitli yarışmalarda kazandığı ödüller şunlardır: “Rotary Vakfı Müzik Yarışması”nda birincilik ödülü (1995), “Kültür Bakanlığı Ulusal Keman Yarışması”nda “Ayla Erduran Özel Ödülü” (1998), “Eskişehir Ulusal Keman Yarışması”nda birincilik (2000), “Uluslararası Ludwig Spohr Keman Yarışması” (2006) ve “Uluslararası Pantcho Vladigerov Keman Yarışması”nda (2007) jüri özel ödülü ve “I. Uluslararası Nuri İyicil Keman Yarışması”nda “En İyi Türk Bestecisi Eser Yorumu Özel Ödülü”ne layık görüldü ve kendisine lüthiye Ecevit Tunalı tarafından yapılan özel bir keman armağan edildi. Yalkıcı ve oda küğcüsü olarak dinletilerini sürdüren sanatçı 2005 yılında “Baden Baden Gençlik Orkestrası” eşliğinde bir dinleti dolaşısı gerçekleştirdi ve “Baden Baden Filarmoni Orkestrası”ndan dinleti vermesi için davet aldı. “Uluslararası Brahms Vakfı”nın bursunu da kazanan Ayşen Ulucan 1745 Petrus Guarnerius yapımı bir keman çalmaktadır.

\ Ulucan, Birsen:

Bulgaristan’ın Şumen kentinde doğan Birsen Ulucan piyano eğitimine yedi yaşında başladı. 1984 yılında Varna’da bulunan “Dobri Hristov Küğ Okulu”nda Ekaterina Tsetkova’nın piyano sınıfına kabul edildi. 1982 yılında “Svetoslav Obrenetov Küğ Yarışması”nda ikincilik; 1983 yılında yine Bulgaristan’da düzenlenen “Ulusal Radyo Yarışması”nda yorumculuk dalında birincilik, bağdama dalında ikincilik; 1988 yılında Bulgaristan’da katıldığı “Bulgar ve Rus Bağdarları Yorumculuğu Yarışması”nda ikincilik kazandı. Tüm sanat dallarının bir bütün olduğuna inanan bir ailede yetişen Birsen Ulucan bu yıllarda ayrıca kırınma ve viyolonsel dersleri aldı. Orkestra ile ilk dinletisini oniki yaşında iken Mendelssohn’un küçük re’den konçertosu ile “Şumen Filarmoni Orkestrası” eşliğinde gerçekleştirdi. 1989 yılında okulundan mezun olan Birsen Ulucan aynı yıl ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etti. “İstanbul Devlet Konservatuvarı”nda lisans eğitimini Meral Yapalı ile bir yılda tamamlayarak dört yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1992 yılında İtalya’da düzenlenen uluslararası “Rodolfo Lipizer Keman Yarışması”nda kardeşi Özcan Ulucan ile birlikte “En İyi Beethoven Sonat Yorumu Ödülü”nü keman-piyano ikilisi olarak paylaştı. Eğitimini 1993 yılında “Türk Eğitim Vakfı”ndan aldığı burs ve ayrıca “Eczacıbaşı Kültür Sanat Vakfı”ndan kazandığı ek bursla Londra “Guildhall Küğ Okulu”nda Joan Havill’in sınıfında sürdürdü. 1996 yılında bu okuldan lisansüstü “Yalkıcılık Diploması” aldı. Aynı yıl Oxford’da düzenlenen “Smith Kline Beecham Küğ Yarışması”nda birincilik ödülünü kazanan Birsen Ulucan bu kentte dinletiler verdi. 1997-1999 yılları arasında “Londra Kent Üniversitesi”nden yüksek lisans diploması ile mezun oldu ve Londra’nın en beğenilen dinleti salonlarından birisi olan “St. John Smith Square”de Lizst’in piyano konçertosunu seslendirdi. Sanatçı, 2000-2004 yılları arasında Almanya’nın “Saarbrücken Küğ Akademisi”nde dünyaca ünlü keman sanatçısı Maxim Vengerov’un sınıfında piyanist olarak görev alarak keman-piyano dağarının en önemli yaratılarını inceleme ve çalışma olanağı buldu. Vengerov Birsen Ulucan için şunları söylemektedir: “Birsen Ulucan sıradışı yeteneği ve çarpıcı küğsel kişiliği ile en yüce anlam ve duyguların peşinden giden çok duyarlı ve güçlü bir küğcü. Sonsuz bir tutku, merak ve araştırmacılıkla küğde yeni boyutlar keşfetme çabasının yanısıra teknik becerileri de daima küğsel bir amaca hizmet ediyor.” Birsen Ulucan 1989 yılından bu yana Burak Tüzün, İnci Özdil, Erol Erdinç, Ilarion Ionescu Galati, Gürer Aykal gibi orkestra yönetkenleri ile Türkiye’nin önde gelen orkestraları olan “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”, “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”, “Borusan Oda Orkestrası”, “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası” ve “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası” eşliğinde çaldı. Ayrıca “Salzburg Mozarteum” (1996), “Uluslararası İstanbul Festivali” (1992 ve 1993), Fransa “Uluslararası Flain Küğ Festivali” (1996) ve Kıbrıs “Bellapais Küğ Festivali” gibi etkinliklerde dinletiler verdi. Birsen Ulucan 2004 yılının Eylül-Aralık ayları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde bulunan Miami kentinde çeşitli oda küğü etkinliklerine katıldı ve yalkın resitaller verdi. “Miami Üniversitesi”nin “Konçerto Yaroşması”nı kazanması sonucunda “Sinfoni Orkestrası” ile dinletiler vermeye hak kazandı. Bulgaristan, Türkiye, Almanya, İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İtalya, Fransa, Avusturya, İsrail ve Portekiz’de dinletiler veren sanatçı gerek yalkıcı olarak ve gerekse de oda küğü alanlarında dinletilerine devam etmektedir. Birsen Ulucan küğ alanındaki birikimlerini paylaşmak arzusu ve eğitimciliğe olan ilgisi doğrultusunda özel olarak piyano dersleri vermekte, ayrıca “Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (Tevitöl) Güher ve Süher Pekinel Müzik Bölümü”nde eğitmen olarak çalışmaktadır.

\ Ulucan, Özcan:

Viktor Pikayzen’in “renkli bir kişilik, mükemmel bir teknik ve geniş dağara sahip bir yorumcu” olarak tanımladığı Özcan Ulucan 1973 yılında Bulgaristan’ın Şumen kentinde doğdu. Anne ve babasının sanata duydukları sevginin etkisiyle küğ eğitimine altı yaşında iken Zdravka ve Veselin Spirov’dan keman, oda küğü ve orkestra; Margarita Giçkova’dan ise remileme dersleri alarak başladı. İlk yalkın dinletisini dokuz, orkestra eşliğindeki ilk dinletisini ise onüç yaşında “Şumen Filarmoni Orkestrası” ile verdi. Daha sonra Varna’da bulunan “Dobri Hristov Küğ Okulu”nda Genoveva Burova ile çalıştı. 1989 yılında ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etti ve önce “İstanbul Üniversitesi”, daha sonra da “Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı”nda Saim Akçıl ile eğitim gördü. 1993 yılında bu okuldan mezun oldu. Aynı yıl “Türk Eğitim Vakfı” bursunu kazanarak Londra’ya gitti. “Guildhall Küğ Okulu”nda Yfrah Neaman ile iki yıl yalkıcılık eğitimi gördü ve 1995 yılında mezun oldu. Sanatçı, 1995-1998 yılları arasında “Ankara Devlet Konservatuvarı”nda Rus keman öğretmeni Viktor Pikaizen ile çalışarak “yüksek lisans” diploması aldı. 1988 yılında “Eczacıbaşı Vakfı”nın desteği ile Almanya’ya gitti. Burada önce Joshua Epstein ile çalışarak “Dinleti Olgunluk Diploması” aldı. Daha sonra Maxim Vengerov ile keman çalışmalarına viyolayı da ekleyerek “Yalkıcılık Diploma” çalışmalarını 2004 yılında Vengerov ile birlikte verdiği dinleti ile ve üstün başarıyla tamamladı. Aynı dönemde klarinet sanatçısı Eduard Brunner’den oda küğü, caz piyanisti Georg Ruby’den caz doğaçlama dersleri aldı. Bunun yanısıra tangoya duyduğu ilgiden dolayı iki yıl boyunca tango derslerine devam etti. Özcan Ulucan ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödüller kazandı. Bunlar arasında Bulgaristan’da yapılan “Svetoslav Obretenov Yarışması”nda ikincilik ödülü, Çekoslovakya’da yapılan “Jaroslava Kocian Yarışması”nda iki adet birincilik ödülü, İstanbul’da yapılan “Mimar Sinan Üniversitesi Yarışması”nda üçüncülük ödülü, İtalya’da yapılan “Rodolfo Lipizer Yarışması”nda “En İyi Beethoven Sonat Yorumu” ödülü, Almanya’da yapılan “Walter Gieseking Yarışması”nda birincilik ödülü sayılabilir. Sanatçı, kızkardeşi piyanist Birsen Ulucan ile birlikte Türkiye, Bulgaristan, İngiltere, Almanya, Fransa, İsviçre, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nde dinletiler verdi, ayrıca kemancı kardeşi Aysen Ulucan’ın katılımıyla üçlü projeler gerçekleştirdi. Özcan Ulucan 2002 yılından başlayarak kemancı Maxim Vengerov ile beraber Berlin “Konzerthaus”, Londra “Royal Albert Hall”, Almanya “Ludwigsburger Schlossfestspiele Festivali”, Avusturya “Wels Festivali”, İsrail “Tel Aviv Konservatuvarı”, İstanbul “Lütfi Kırdar Salonu” gibi dünyanın ünlü dinleti salonlarında ve etkinliklerinde dinletiler verdi. 2004 yılında ise ünlü çellist ve orkestra yönetkeni Mstislav Rostropovitch ve Maxim Vengerov ile birlikte Amsterdam “Concertgebouw Salonu”nda çaldı. Aynı dönemde piyanist Fazıl Say ile İstanbul “Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Salonu” ve İzmit’te resitaller veren sanatçı 2005 yılının sonbaharında İngiliz oda orkestrası ile “The Music Cruise” Akdeniz gemi dolaşısı çerçevesinde yalkın dinletiler sundu, oda küğü dinletileri yaptı. 2007 yılında Ayla Erduran, İdil Biret ve Cihat Aşkın ile birlikte “İstanbul Müzik Festivali”nin açılış dinletisinde yalkıcı olarak bulundu. Aynı festivalde Rengim Gökmen yönetimindeki “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” ile birlikte Ahmed Adnan Saygun’un keman konçertosunu yorumladı. Yine aynı yıl “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası” tarafından Güney Kore dinleti dolaşısına yalkıcı olarak davet edilen sanatçı, bu dolaşıda Paganini’nin küçük si’den konçertosunu seslendirdi. Özcan Ulucan bugüne kadar Gürer Aykal, Rengim Gökmen, Alexander Rahbari, Cem Mansur, Antonio Pirolli, Naci Özgüç, Burak Tüzün, Emil Tabakov, Mstislav Rostropovitch, Sascha Goetzel, Omri Hadari gibi yönetkenlerle “Borusan Filarmoni Orkestrası”, “Bilkent Senfoni Orkestrası”, “Londra Filarmoni Orkestrası”, “Philharmonia”, “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”, “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”, “Bursa Devlet Bölge Senfoni Orkestrası”, “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”, “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası”, “Viyana Oda Orkestrası”, “Tel Aviv Yalkıcıları”, “Amsterdam Sinfonietta” gibi orkestraların yalkıcısı olmuştur. Sanatçı, yalkıcılık yanısıra keman öğretmenliğini de sürdürmektedir. Sanatçı, ustası bilinmeyen 19. yy.’a ait bir kemanla çalmaktadır.

\ Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni:

Her yıl düzenli olarak yapılan “Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni” Van’ın Erciş ilçesinde bulunan “Ulupamir Kırgız Köyü”nde gerçekleştirilmektedir. 1982 yılında göçmen olarak gelen ve Türk vatandaşı olan Kırgızlar dış dünyaya Türkiye’yi tanıtma konusunda bu yolla büyük katkıda bulunmaktadırlar. Adı geçen köy “Doğu Anadolu Bölgesi”ne gezmeye giden turistlerin adeta uğrak yeri haline gelmiştir. Bu ilgiyi sağlayan ise göçmen olarak gelen Kırgızların kendi kültürlerini hiç bozmadan yaşamaları ve konukseverlikleridir. Konuklar Orta Asya’ya özgü boz üy (beyaz ev)’de konaklamakta, buzkaşi (oğlak oyunu / atla oynanan sert ve seyretmesi zevkli, mertlik ve cesaret timsali bir oyun) izlemekte, göçmen Kırgızların kendi özgün küğlerini dinleme fırsatı yakalamaktadırlar.

Ulusal Müzik Konseyi:

Yaklaşık üç ay süre ile yapılan ön çalışmalar sonucunda “Ulusal Müzik Konseyi” (UMK) 2 Ekim 2010 tarihinde İstanbul’da ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu toplantıya ülkemizin değişik kentlerinden küğ alanında çalışmalar yapan 35 kişi katıldı. Bunlar arasında yorumcular, bağdarlar, küğ eğitimcileri, küğ bilimcileri, küğ yapımcıları, küğ yayıncıları ve kayıt teknisyenleri bulunmaktaydı. Ülkemizin küğ alanındaki çeşitli sorunlarına bir sivil toplum örgütlenmesi anlayışıyla sahip çıkmaya çalışan “UMK”nın ilk toplantısında tüzel bir kimliğe bürünerek hareket etme kararı alındı ve bu konudaki örgütlenme çalışmalarının sürdürülmesi gerekliliğine işaret edildi. Toplantıya katılan 35 üyenin oylarıyla yedi kişilik bir “geçici yürütme kurulu” seçildi ve “UMK” tüzel kişilik kazanıncaya kadar çalışmaların bu kurulca yürütülmesi kararlaştırıldı. “UMK Geçici Yürütme Kurulu” Başkanı Cihat Aşkın (sanatçı / bağdar) oldu. Başkan birinci yardımcılığına Serhan Bali (yayıncı / yazar) getirildi. Başkan ikinci yardımcılığı ise Ersin Antep’e (küğ bilimci) verildi. Genel Sekreterliği Süleyman Tarman’ın (eğitimci / yayıncı) üstlendiği oluşumda planlama ve stratejiden H. Ertuğ Korkmaz (orkestra yönetkeni / bağdar) sorumlu oldu. Üye ilişkileri Kerim Selçuk’a (yapımcı) bırakıldı ve mali işler avukat Ali Eren’e ait oldu. Yedek üyeler ise Nesrin Kalyoncu (eğitimci), Can Ünver (sanatçı) ve Ömer Yöndem (orkestra yönetkeni / sanatçı) olarak belirlendi. Ülkemizin değişik yörelerinden gönüllü olarak gelerek ilk toplantıya katılan üyeler genel küğ ve eğitim sorunları üzerine görüşlerini belirterek “UMK”nın halihazırda var olan küğle ilgili çeşitli sivil toplum örgütlerini de kapsayacak biçimde, geniş bir çatı altında örgütlenmesi yönündeki dileklerini bildirdiler. 2011 yılının ilk aylarında toplanarak çalışmalarına devam edecek olan “Ulusal Müzik Konseyi”nin yakın zamanda bütün yurt çapında örgütlenmesi planlanmaktadır. “Ulusal Müzik Konseyi”nin ilk toplantısına katılan isimler şunlardır: Abdullah Uz (Antalya), Ahmet Serkan Ece (Bolu), Ali Eren (Ankara), Ayhan Sarı (İzmir), Ayşenur Küçüköncü (İstanbul), Cafer Ozan Türkyılmaz (İstanbul), Cansevil Tebiş (Balıkesir), Cihat Aşkın (İstanbul), Coşkun Karademir (İstanbul), Didem Karakaya (İstanbul), Dilek Özkan (İstanbul), Ersin Antep (İstanbul), Ertuğ Korkmaz (Ankara), Gözde Çolakoğlu (İstanbul), Gürsel Yurtseven (İstanbul), Halit Tansu Özyurt (İstanbul), İlhan Özdemirci (İstanbul), Kerim Selçuk (İstanbul), Korhan Doğan (Düzce), Mesut Ulutaş (İstanbul), Nesrin Kalyoncu (Bolu), Ozan Tunca (Eskişehir), Ömer Yöndem (Edirne), Özcan Özbek (İstanbul), Özcan Ulucan (İstanbul), Özge Gençel Ataman (Balıkesir), Pınar Özcan Antep (İstanbul), Rukiye Gelmedi (İstanbul), Serhan Bali (İstanbul), Sevil Ulucan (İstanbul), Sezen Özeke (Bursa), Süleyman Tarman (Samsun), Şerif Can Ünver (Ankara), Ümit Coşkun (Kocaeli), Zehra Tülin Değirmenci (İstanbul).

\ Ulutaş, Zeynep Alnıaçık:

Ankara’da doğan sanatçı 1979 yılında “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”nda Engin Sansa ile viyolonsel çalışmalarına başladı. 1988 yılında İtalya’da Andre Navarra’nın yaz kursuna katıldı. 1989 yılında “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası” eşliğinde Elgar’ın viyolonsel konçertosunu çaldı. Aynı yıl “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan mezun olarak “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”na girdi. 1991 yılında İtalya’da Rocco Filippini’nin yaz kursuna katıldı. 1992 yılında “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” ile, 1996’da “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” ile dinletiler verdi. “Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi”nde Eldar İskenderov’la yüksek lisans yaptı. Hayreddin Hoca ile de iki yıl çalışan sanatçı bugüne kadar bir çok resital, oda küğü dinletileri vermiş ve radyo televizyon kayıtları yapmıştır. Halen “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” üyesidir.

Umorismo:

(İt.) Mizah. Nükte. Mizah yeteneği. Şaka dolu.

Umoristico:

(İt.) Gülünç, komik. Şakacı, esprili. Mizahi. Mizah yanı bulunan. Dalga geçer gibi.

Un poco slentando:

Az miktarda yavaşla, biraz yavaşlayarak. Bkz.: Slentando.

Una:

(İt.) Bir. Tek.

Una Corda:

(İt.) Una corda. Tek telde. Bu terim ilgili pasajın tek bir telde çalınması gerektiğini ifade eder. Yaylı çalgılarda hangi telde çalınacağı küğsel metinde belirtilmiştir. Örneğin “sul G” ya da “sul D” gibi... Çalıcı böyle bir pasajı belirtilen telde icra eder. Piyanoda ise “surdin” görevi yapan sol pedal kullanılarak uygulanır.

\ UniFrance:

“UniFrance”, Fransa dışında Fransız filmlerinin tanıtımını yapan bir kuruluştur. “Centre National du Cinéma et de l’Image Animée - Ulusal Sinema ve Hareketli Görüntü Merkezi” tarafından yönetilmektedir. Bünyesinde film yapımcıları, yönetmenler, senaristler ve dağıtımcılardan oluşan yüzlerce üyesi bulunmaktadır. 1949 yılında kurulan “UniFrance”, yılda yaklaşık 50 film festivaline katılmaktadır. “Avrupa Film Tanıtımı” isimli kuruluşun on kurucu üyesinden birisidir. “UniFrance”, 70 yılı aşkın süredir uluslararası pazardaki deneyimini dünya çapında Fransız sinemasını desteklemek için kullanmaktadır. “UniFrance” Paris merkezlidir ve ayrıca ABD, Çin, Hong Kong, Tayvan, Japonya, Kore ve Güneydoğu Asya’da temsilciliklere sahiptir. “UniFrance” Cannes, Berlin, Toronto, Locarno, Los Angeles, Busan, San Sebastián, Hong Kong, Venedik gibi büyük uluslararası festivallerde ve pazarlarda düzenli olarak yer alarak Fransız filmlerinin dış pazarlara ihracatını kolaylaştırmakta, dağıtımını desteklemekte ve yurt dışında Fransız filmlerinin gösterimine eşlik etmektedir. Bu konuda işlevselliği daha da artırmak için “UniFrance” 1999 yılında dünyanın önde gelen Fransız film pazarı ve basın gösterimi haline gelen Paris’te her yıl “Fransız Sineması ile Rendez-Vous”u başlattı. “UniFrance”, yurtdışında da en iyi fırsatları sunan stratejik bölgeleri hedefleyerek Fransız sinemasının pazarlara erişimini düzenlemekte ve kolaylaştırmaktadır.

\ Universal Music Group:

“Universal Music Group” (UMG) dünyanın en büyük küğ yapım ve çizitleme şirketlerinden biridir. Amerika merkezli çok uluslu bir küğ şirketi olan “UMG”, Paris merkezli medya kuruluşu “Vivendi”nin bir işletmesidir. Çinli teknoloji şirketi “Tencent”in azınlık hissesine sahip olduğu “UMG”, dünyanın en büyük ikinci küğ yayıncılık şirketi “Universal Music Publishing Group”un yanı sıra çok sayıda küğ yapım şirketini de bünyesinde bulundurmaktadır. “Universal Music Group”un yüzde onu 2020 yılı Mart ayında “Tencent” tarafından 3 milyar dolara satın alınmıştır. “Universal Music Group”un merkezi Kaliforniya Santa Monica’da bulunmaktadır. Dünyada “Üç Büyükler” diye anılan küğ kaydı ve dağıtımı yapan şirketler içerisinde en büyük olanı “Universal Music Group”tur. Diğer iki marka ise “Sony Music” ile “Warner Music Group”tur. 2019 yılında bu şirket en yenilikçi ve yaratıcı küğ şirketi olarak tanımlandı ve dünyanın yaratıcı-yenilikçi 50 şirketi arasında gösterildi. Küğ endüstrisinin dijital başkalaşımında önderlik yapan şirket dünya üzerinde 400 platform ile lisanslama anlaşmaları yapmış bulunmaktadır. Şirketin kökeni 1934 yılı Eylül ayında “Decca Records”un ABD şubesinin kuruluşuna dek uzanmaktadır. Ancak, “The Decca Record Co. Ltd. of England”, 1939 yılında Amerika şubesini kapattı. Bunun üzerine “MCA Inc.” (Music Corporation of America - Amerika Küğ Şirketi) 1962 yılında Amerikan “Decca” ile birleşme yoluna gitti. 1990 yılı Kasım ayında Japon çokuluslu şirketler grubu “Matsushita Electric”, “MCA”yı 6.59 milyar dolara satın aldı. 9 Aralık 1996 tarihinde şirketin adı “Universal Studios, Inc.” olarak değiştirildi ve küğ bölümü “Universal Music Group” olarak yeniden adlandırıldı; “MCA Records”, “Universal Music Group” bünyesinde bir plak şirketi olarak devam etti. 1998 yılı Mayıs ayında “Seagram”, “PolyGram”ı satın aldı ve 1999 yılının başlarında “Universal Music Group” ile birleştirdi. 2004 yılının Mayıs ayında “Universal Music Group”, Fransız medya şirketi “Vivendi”nin % 80’ini “General Electric”e sattığında “Universal Studios”dan ayrı bir yönetim altına alındı ve daha sonra “NBC Universal”ı oluşturmak için “NBC” ile birleştirildi. Bu, “Warner Music Group”un “Time Warner”dan ayrılmasından iki ay sonra meydana geldi. 2006 yılının Şubat ayında “Vivendi”, “UMG”nin kalan yüzde 20’sini “Matsushita Electric”ten satın aldı. 6 Eylül 2006 tarihinde “Vivendi”, 1.63 milyar euro bedelle (2.4 milyar dolar yapar) “BMG Music Publishing”i satın aldığını duyurdu ve “Avrupa Birliği” bu satın almayı yasal olarak onayladıktan sonra, satın alma 25 Haziran 2007 tarihinde tamamlandı. 15 Haziran 2007 tarihinde “UMG”, “Sanctuary Records” şirketini satın aldı, bu marka daha sonra “UMG”nin eğlence ürünleri satışı yapan kolu olan “Bravado” ismini aldı. Bu yeni yapılanma Justin Bieber, Lady Gaga ve Kanye West gibi isimlerin temsilcisi oldu ve “Barneys”, “Bloomingdale’s” ve “Selfridges” gibi perakendeciler ile işbirliği yaptı. 2008 yılında “Universal Music Group”, kataloğunu Spotifya açma kararını verdi. 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Lucian Grainge “UMG”nin “CEO”su “Chief Executive Officer - Yürütme Kurulu Başkanı” oldu. Max Hole ise “UMGI” (Universal Music Group International) “COO”su (Chief Operating Officer - Operasyon Direktörü) olarak atandı. Şirket içerisinde zamanın gelişimine uygun olarak birçok yeni atamalar ya da pozisyon değişiklikleri yapıldı. Ancak “EMI”, 2011 yılında kayıtlı küğ operasyonlarını “Universal Music Group”a 1.2 milyar euro bedelle (1.9 milyar dolar) ve küğ yayınlama operasyonlarını ise 2.2 milyar dolar karşılığında “Sony” liderliğindeki bir konsorsiyuma satmayı kabul etti. 21 Eylül 2012 tarihinde “EMI”nin “UMG”ye satışı “Avrupa Komisyonu” ve Amerika Birleşik Devletleri’nde “Federal Ticaret Komisyonu” tarafından onaylandı. “Universal Music Group”, 2014 yılında “Eagle Rock Entertainment”ı satın alarak film ve TV prodüksiyonuna girdi. 2017 yılının Nisan ayında “UMG”, “Spotifyile yeni bir lisans anlaşması imzalayarak uzun süreli işbirliğine gitti. 2017 yılının Mayıs ayında ise Çin’in en büyük oyun ve sosyal medya şirketi olan “Tencent” ile bir araya geldi. 2018 yılının Haziran ayında ise “Disney Music Group” ile özel bir lisans anlaşması gerçekleştirildi. 2019 yılının Haziran ayında “YouTube” ve “UMG”, binden fazla popüler küğ videosunu yüksek çözünürlüklü olarak izleyiciye sunacaklarını ve 2020 yılı sonuna varana dek bunları yayına alacaklarını duyurdular. 16 Haziran 2020 tarihinde “Universal”, “Virgin EMI Records”u “EMI Records” olarak tekrar tanıttı ve “UMG”nin “Decca” markasının eski başkanı Rebecca Allen’ı plak şirketinin başkanı olarak atayarak “EMI” markasını geri getirdi.

Uraufführung:

(Alm.) Bkz.Prömiyer.

\ Urushadze, Ana:

 

Gürcü yazar ve direktör. Ana Urushadze 11 Eylül 1990 tarihinde Tiflis’te dünyaya geldi. 2013 yılında “Shota Rustaveli Tiyatro ve Film Devlet Üniversitesi”nden mezun oldu. Aralarında “Bir Erkek Beni Sevmişti” (One Man Loved Me - 2012), “Fikirler” (Ideas - 2010) de bulunan kısa filmler yazdı ve yönetti. “Korkunç Anne” (Scary Mother), “23. Saraybosna Film Festivali”nde “En İyi Film Dalı”nda “Heart of Sarajevo” ödülüne layık görülen ilk uzun metrajlı filmidir. Film ayrıca 2017 yılında yapılan “Saraybosna Film Festivali”nde “Cineuropa Ödülü” kazandı. 2017 yılı “Asya Pasifik Ekran Ödülleri”nde “Korkunç Anne” (Scary Mother), “En İyi Kadın Oyuncu” (Nato Murvanidze) ve “Jüri Büyük Ödülü”nü kazandı. Aynı film yine 2017 yılında “Gijon Uluslararası Film Festivali”nde “En İyi Görüntü Yönetmeni” (Konstantin Esadze) ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini aldı. Yine 2017 yılında “Locarno Uluslararası Film Festivali”nde Urushadze, “En İyi İlk Film” ve “Gençlik Jüri Ödülü” (Birincilik Ödülü) kazandı. Adı geçen yıl “Mumbai Film Festivali”nde “Uluslararası Yarışma Özel Mansiyon Ödülü” elde etti. 2018 yılında Urushadze’ye “San Francisco Uluslararası Film Festivali”nde, “Yeni Yönetmen” dalında “Altın Kapı” (Golden Gate) ödülü verildi.

\ USA for Africa:

1985 yılında Lionel Richie ve Michael Jackson’un ortaklaşa bağdadıkları ezgi. “USA for Africa” adıyla oluşturulan topluluğu oluşturan isimler soyadlarına göre şunlardı: Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Kim Carnes, Ray Charles, Bob Dylan, Sheila E., Bob Geldof, Hall and Oates, James Ingram, Jackie Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Michael Jackson, Randy Jackson, Al Jarreau, Waylon Jennings, Billy Joel, Cyndi Lauper, Huey Lewis and the News, Kenny Loggins, Bette Midler, Willie Nelson, Jeffrey Osborne, Steve Perry, The Pointer Sisters, Lionel Richie, Smokey Robinson, Kenny Rogers, Diana Ross, Paul Simon, Bruce Springsteen, Tina Turner, Dionne Warwick, Steve Wonder...

\ Usanmaz, Murat:

1976 yılında İstanbul’da doğdu. 1994’te profesyonel olarak gitar çalmaya başladı. 2001 yılında “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gitar Bölümü”ne girdi ve 2005 yılında Cem Küçümen’in sınıfından mezun oldu. Yunanistan’da Costas Cotsiolis ve “Yıldız Teknik Üniversitesi”nde Jorge Orozco’nun ustalık sınıflarına, İspanya’da Emilio Maya ve Miguel Angel Cortes’in flamenco yaz okullarına katıldı. “Flarmonia İstanbul” ve “Milli Reasürans” orkestraları ile Joaquin Rodrigo’nun “Aranjuez” gitar konçertosunu ve İ.F.D. ile Antonio Vivaldi’nin “Büyük Re’den Konçertosu” ile Ferdinando Carulli’nin “Büyük La’dan Konçertosu”nu seslendirdi. Yurt içi ve yurt dışında katılmış olduğu festivallerde küğ yetkilileri tarafından övgüyle karşılandı. Son çalışmalarını “Cemal Reşid Rey”, “Atatürk Kültür Merkezi”, “Milli Reasürans”, “Darphane-i Amire”, İtalya (Bolonya), Cezayir, Almanya ve “Harbiye Açıkhava Tiyatrosu” sahnelerinde gerçekleştirdi.

\ Uslu, Recep:

1994 yılında Yalçın Tura’nın daveti üzerine “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü”nde öğretim elemanı oldu. Fikret Kutluğ, Haydar Sanal, Selahattin İçli’nin teşvikleriyle ulusal küğ bilimine yöneldi. 1999’da ilk kitabı yayınlandı. “Türk Küğ Bilimi Metodolojisi”ndeki eksikleri görerek güfte mecmuaları ve Türk küğü yaratılarının sistematik küğ bilim yöntemleriyle incelenmesi gerektiğini ortaya koydu. “Müzikoloji ve Kaynakları” (2006) adlı eseri halen birçok konservatuvarda ders kitabı olarak okutulmaktadır. Cihat Aşkın’la “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzik Kütüphanesi”ni hizmete açtı. İsmail Hakkı Bey’in küğ arşivinin önemine dikkat çeken yazısıyla (2008) “TRT”de bulunan arşivin online projelendirilmesini sağladı (2012). Gülçin Yahya Kaçar’ın davetiyle “Gaziantep Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü”nü kurdu (2011) ve bir süre başkanlığını yaptı. “Yeniden-inşa” küğ bilimsel yöntemiyle geliştirdiği “Selçuklu Topraklarında Müzik” projesi “Cumhurbaşkanlığı Köşkü”nde konserle temsil edildi (2013). Aynı yıl “Kültür Bakanlığı” ve “Türk Musikisi Vakfı” tarafından “Yılın Müzik Yazarı” ödülüne layık görüldü. Ulusal ve uluslararası küğ bilim simpozyumlarında bildiriler, konferanslar ve seminerler verdi (Makedonya, Arnavutluk, Azerbaycan, Çin gibi). Lisans ve lisansüstü tezler yönetti. Yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerinden birçok teşekkür ve taltif sahibidir. Türk müziği tarihine kazandırdığı ilklerden bazıları: Küğ kuramcısı Mehmed Ladiki'nin ilk Türkçe yazılmış mantık eserini; Şems-i Rumi, Hasan Sezayi, Halil Sünbüli, Yusuf Dede’nin küğ yaratılarını saptadı. İlk defa yapılan “Uluslararası Müzik ve Dans Sempozyumu” bilim kurulunda yer aldı (2015). Mustafa Itri Buhurizade hakkında en geniş biyografiyi yayınladı. Çalışmaları Doğan Hızlan, Eugene Popescu-Judetz, Cem Behar ve İhsan Özgen’in övgülerine neden oldu. Özgen Gürbüz’le “Tarihsel Akışı İçinde Türk Musikisi” “Ankara TRT Nağme Radyosu” izlencelerine katıldı (2015-2016). www.academia.edu üyesi olup makale yayınları ve ders notları çeşitli ülke bilim adamları tarafından takip edilmektedir. www.musikidergisi.com’da köşe yazarıdır. Bazı yayınları: Hafid Efendi ve Musiki (1999), Müzikoloji ve Kaynakları (2006; 2. Bs. 2014), Fatih Döneminde Musiki (2007), Mecmua-i Güfte: NO 3135 (2010), Saraydaki Kemancı Hızır Ağa (2010), Selçuklu Topraklarında Müzik (2010; 2. Bs. 2015); Abdülbaki Nasır Dede’nin Müzik Yazısı: Tahririyye (2009, Prof. Nilgün D. Dişiaçık ile), Ruhperver: Leiden 1175 (2008, Prof. Sureyya Agayeva ile), Yusuf Dede’nin Risale-i Edvarı (2015), Mustafa Itri Buhurizade Panoraması (2015), Atrab Çevirisi (2015). Meragi’den II. Murad’a Müziğin Maksatları (2015).

\ Uşak Akademik Dördülü ve Uşak Belediyesi Klasik Müzik Beşlisi:

Uşak ili merkezinde, bir grup “Merkez Güzel Sanatlar Lisesi” öğretmeninin çeşitli etkinliklerde yer almak, klasıl küğü tanıtmak ve bunun yanında tangolar ile Türk ezgilerini uluslararası çalgılarla sergilemek amacıyla 2013 yılında kurulmuştur. “Uşak Akademik Dördülü Grubu”nda kemanda Serhat Çırak, viyolada Zehra Çırak, yan flütte Özlem Yılmaz ve viyolonselde Nevzat Özkan yer almışlardır. “Akademik Dördül” başta Milli Bayramlar ve resepsiyonlar olmak üzere pek çok etkinlikte sahneye çıkmışlardır. “Akademik Dördül” 2015 yılından itibaren “Uşak Merkez Güzel Sanatlar Lisesi” öğretmeni Başak Türkbileği’ni gruba dahil etmiştir. Artık yeni grup, “Uşak Belediyesi” bünyesinde yer almıştır. Çalışmalarını “Atatürk Kültür Merkezi”nde sürdürmeye başlayan bu grup ismini “Uşak Belediyesi Klasik Müzik Beşlisi” olarak değiştirmiştir. “Uşak Belediyesi Klasik Müzik Beşlisi” günümüzde  aralıksız olarak çalışmalarına ve etkinliklerine devam etmektedir.

\ Uşak Belediyesi Çocuk Korosu:

2010 yılının Aralık ayında “Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı”ndan başarıyla mezun olan Münevver Zengin’in “Uşak Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi” keman öğretmeni Serhat Çırak’ın desteğini alarak hazırladığı “Çocuk Korosu Projesi” sonucu “Uşak Belediyesi” ile işbirliği yaparak kurduğu “Uşak Belediyesi Çocuk Korosu” 8 Aralık 2010 tarihinde çalışmalarına başlamıştır. Bu koro 8-13 yaş arası çocuklardan oluşmaktadır.

Uvertür:

Bkz. Ouverture, üvertür. Açımlık.

\ Uyaroğlu, Altan:

8 Haziran 1957 tarihinde İzmir’de doğan Altan Uyaroğlu 1982 yılının Haziran ayında “Ankara Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Yapım ve Onarım Bölümü”nden mezun olmuştur. Aynı yılın Aralık ayında “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”na yaylı çalgılar lüthiyesi olarak atanmıştır. Sanatçı bu görevinin yanısıra sesi çok güzel olduğu için “İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu”nda da yer almış ve bu koro ile 1983-1997 yılları arasında konuk sanatçı olarak çalışmıştır. 1997 yılında kendi isteği ile “Mersin Devlet Opera ve Balesi”ne tayin edilmiştir. Altan Uyaroğlu halen aynı kurumda yaylı çalgılar lüthiyesi olarak çalışmaktadır.

\ Uyaroğlu, Bülent:

TRT Ankara Radyosu kanun sanatçılarından ve Türk musikisi eğitimi konusunda büyük emekler vermiş, değerli öğretmen Bülent Uyaroğlu 14 Mayıs 2007 tarihinde 42 yaşında vefat etti.

Uygu (Akor, Düzen):

Uyum (armoni) oluşturacak şekilde muhtelif seslerin birlikte çıkarılışı. Uyum (akor, düzen) oluşturan bu ses kümelerine “uygu” denilir. En temel durumları herhangi bir ses ile bu sesin üçlüsü ve beşlisinden oluşan ses kümelerinden oluşur. Üzerine uygu kurulan ses “kök ses” (temel ses, ana ses) olarak isimlendirilir. Bu sese göre (yani temel ses’e -kök ses, ana ses-) üçlüsü büyük, beşlisi tam olan uygulara “Büyüklü Uygu” (Majör Akor) ve yine bu sese göre (yani temel ses’e -kök ses, ana ses-) üçlüsü küçük, beşlisi tam olan uygulara “küçüklü uygu” (minör akor), kök sese (temel ses, ana ses) göre üçlüsü küçük, beşlisi eksik olan uygulara “eksik uygu”, kök sese (temel ses, ana ses) göre üçlüsü büyük, beşlisi artık olan uygulara “Artık Uygu” denilir. Bkz. Akor, düzen. Temel ses, ana ses. Büyüklü Uygu, Majör Akor, küçüklü uygu, minör akor, eksik uygu, Artık Uygu. Aşağıdaki örnekte temel konumlanışları görüyorsunuz:

Uygular

Uygusal Aralıklar:

Aralıkları oluşturan sesler aynı anda tınlıyorsa (duyuluyorsa) bu tür aralıklar "uygusal" (armonik) aralıklar olarak isimlendirilir. İki, üç ya da daha çok sesin aynı anda çalınması (tınlatılması) yolu ile elde edilen aralıklar bu türdendir. Bkz. Armonik aralıklar. Örnek:

Uygusal Aralıklar

Uyum:

Seslerin uyumu. Ahenk. Seslerin biri diğerine uyması. Bkz. Armoni, armonia, harmonie, uyum bilgisi.

Uyum Bilgisi:

Küğ seslerinin nasıl kullanılacağı bilgisi. Musıki sesleri bilimi, ahenk bilgisi. Ahenge ait, ahenkli. Seslerin birbiriyle uyuşumunun ilmi. Bkz. Armoni, armonik.

Uyum Bilgisi (Armoni) Öğrenmenin Amaçları:

1. Çeşitli uyguların (akorların) düzenlenişleri hakkında bilgi edinmek,
2. Durgular (kadanslar) hakkında bilgi edinmek,
3. Motif, cümle, dönem (periyod) yapılarının kavranması ve çalarken ya da söylerken bu kavramların kullanılması,
4. Farklı uyguların (akorların) birbirlerine nasıl bağlanması gerektiğinin öğrenilmesi,
5. Uyguya yabancı olan seslerin ayırt edilmesi,
6. Yatay ve dikey (çoksesli) duyuşun geliştirilmesi,
7. Bir küğcünün yukarıda sayılan tüm bu maddelerde yer alan bilgileri kazanması sonucunda seslendirdiği yaratıyı biçimsel olarak analiz etme yeteneği elde etmesini ve ayrıca uygusal (armonik, yani dikey) analizini de yapabilecek düzeye gelmesini sağlamak; sonuçta çalıcının yorum düzeyini artırarak daha doğru, daha bilinçli ve daha anlamlı bir yoruma ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Uyumlama:

Armonize etmek, uyumlamak. Ahenkli kılmak. Uyum bilgisi verilerini kullanarak yaratıları oluştururken sesleri bir diğerine uygun kılmak. Bkz. Armonizasyon.

Uyuşumsuz Aralıklar:

Küğ sanatında kullandığımız aralıkların bir bölümü uyuşumlu (konsonans), bir bölümü de uyuşumsuz aralıklardır. Öncelikle uyuşumlu aralıkları listeleyecek olursak aşağıdaki tablo karşımıza çıkar:

 

Aralığın adı

Perde

Uyuşum

Birsesliler (Unison)

0

Tüm

Küçük Üçlü

1 1/2

Yalın

Büyük Üçlü

2

Yalın

Küçük Altılı

4

Yalın

Büyük Altılı

4 1/2

Yalın

Tam Beşli

3 1/2

Tüm

Tam Sekizli

6

Tüm

 












 



Dörtlü aralıkları ayrı bir başlık altında inceleyeceğiz. Bkz.: Dörtlü Aralığının Özellikleri.


 

Yukarıdaki listede yer alan aralıkların dışında kalan aralıklarda uyuşum niteliği yoktur. Uyuşum niteliği taşımayan aralıklar birkaç grupta yer alırlar:


 

1. Alt beşlinin çekim niteliğini artıranlar,



2. Üst beşlinin .ekim niteliğini artıranlar,


 

3. Başka bir düzene ait olanlar,


 

4. Düzene tamamıyla yabancı olanlar.


 

Bu tür seslerin oluşturduğu aralıklar uyuşumsuz (disonans) aralıklardır. Alt veya üst beşlinin çekim güçlerini artıran ya da içinde bulunulan düzene tamamen yabancı olan seslerin meydana getirdiği gerginlik haline “uyuşumsuzluk”, bu seslerden doğan aralığa “uyuşumsuz aralık”, böyle bir düzene de “uyuşumsuz düzen” adı verilir.


 

Uyuşumsuz aralıklara örnekler:


Uyuşumsuz Aralıklara Örnekler

 

Uyuşumsuz düzenlere örnekler:


Uyuşumsuz Düzenlere Örnekler

Uyuşumsuzluk:

Uyuşum içinde olmama hali. Bkz. Disonans. Uyuşumsuz Aralıklar.

\ Uz, Abdullah:

1950 yılında dünyaya gelen Abdullah Uz “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü 1971 yılında bitirmiş ve 1978 yılında aynı kurumda asistan olarak çalışmaya başlamıştır. Aynı yıl “Hacettepe Üniversitesi”nde lisans tamamlama eğitimi almış, 1986 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi”nde bir lisans tamamlama eğitimi daha bitirmiştir. 1980 yılında “Hacettepe Üniversitesi”nde “Eğitim Yönetimi” alanında yüksek lisans yapan Uz, 1982 yılında “Ankara Üniversitesi”nde “Kamu Yönetimi” alanında ve 1985 yılında “Türkiye ve Ortadoğu Amme İdare Enstitüsü”nde birer yüksek lisans daha yapmıştır. 1987 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Bilimleri Bölümü”nde sanatta yeterlilik alan Uz tez aşamasında bıraktığı bir doktora eğitimini de “Siyaset Bilimi” alanında “Ankara Üniversitesi”nde almıştır. 1997 yılında ABD’nin “Arizona Devlet Üniversitesi”nde “Grup Piyano” eğitimi alanında kısa dönem eğitim olarak görmüştür. 2004 yılında “Akdeniz Üniversitesi”nde “Toplam Kalite Yönetimi” alanında bir de sertifikası bulunmaktadır. Abdullah Uz 1989 yılında “Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü”nde yardımcı doçent olmuş, yine aynı bölümde 1994 yılında doçentlik almış ve 2000 yılında “Akdeniz Üniversitesi Müzikoloji Bölümü”nde profesörlük elde etmiştir. Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleleri arasında şunlar bulunmaktadır: “Müzik Eğitimi Bölümlerinin Öğrenci Yapısı”, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, VII, 1 (1992), s. 129-140., “Program Tekniği ve İçerik Açısından İlköğretim Kurumları Müzik Dersi Öğretim Programı”, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XI, 1(1996-1997-1998), s. 99-120., “Yeni Yapılanmanın Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlara Etkisi”, (Gülay Göğüş ve İsmail Göğüş ile birlikte hazırlanmıştır). Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 1, Sayı 1 (Nisan 2000), s.1-15., Müzik, Dil ve Türkçe”, Bilge Yayın Tanıtım Tahlil Eleştiri Dergisi, 35 (Yaz 2003), (Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Yayını), s.30-41., “Müzik Seminerleri Deneyi ile Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Karşılaştırması ve Çok Programlı Okul Yaklaşımı”, Akdeniz Sanat Dergisi, Sayı1 (2008), s.143-154. Abdullah Uz’un uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitaplarında basılan bildirileri ise şunlardır: “The Change in the Process of Musical Socialisation in Turkey”, Proceedings. Kanada Regina: International Society for Music Education, Music of the Spheres 24. Biennial World Conference, Impact Printers, 2000, s. 384-399., “Ethnocentrism Our Minds Border One of The Big Obstructions to Samspel”, Norveç Bergen: International Society for Music Education, 25. Biennial World Conference, 2002 (CD kaydı çoğaltılmıştır.), The Rhythm Of Anatolia”, Tenerife Kanarya Adaları İspanya: International Society for Music Education (ISME), 26. Biennial World Conference, 2004 (CD kaydı olarak çoğaltılmıştır.), “Türkiye’de Siyasal Değişmeler ve Genel Müzik Eğitimi Öğretim Programları”, (Music and Music Education Within the Context of Socio-Sultural Chances). EAS (European Association for Music in Schools), Proceedingis of the Congress. 26-29 April 2010 Bolu-Turkey. S. 581-590. Sanatçının uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan diğer bildirileri: “Toplumsal Değişim ve Müzik Eğitimi Binaları-Türkiye Örneği”. 27. Bienal, ISME (International Society for Music Education), 16-21 Temmuz 2006, Kuala Lumpur (Malezya)., “The Right To Education And Private Instrument Tuitions In Turkey” (Türkiye’de Eğitim Hakkı ve Özel Çalgı Dersleri), ISME (International Society for Music Education) Dünya Konferansı, 20-25 Temmuz 2008, Bologna, İtalya., “The Right To Education And Private Instrument Tuitions In Turkey”, (Kültürler Kavşağı Anadolu ve Müzik Eğitimi), 29. ISME (International Society for Music Education) Dünya Konferansı, 1-6 Ağustos 2010, Çin-Pekin., “The Evolution in the Musical Socialization of the Youngsters Who Enter the University (Example: Mediterranean Region of Turkey)” [Üniversiteye Giren Gençlerin Müziksel Toplumsallaşmalarında Değişim (Türkiye Akdeniz Bölgesi Örneği)], 30. Dünya Konferansı, ISME (International Society for Music Education, 15-20 Temmuz 2012, Selanik, Yunanistan., 20-25 Temmuz 2014, “Utilization Problem of the Talent Pool in Music Educatio (A Model Suggestion from Turkey)”,  31. ISME Müzik Eğitimi Dünya Konferansı 2014, Porto Alegre (Brezilya), poster bildiri. 26-28 Haziran 2015, Uluslararası 4. Dünya Tasarım ve Sanat Konferansı, “Utilization of the Musical Talent Pool in Terms of Musical Socialization Process in Turkey”, Rusya Petersburg, bildiri. Uz’un ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildirileri: Müzik Türlerinin Eğitimdeki Yerine Genel Bakış", I. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu "Müzik Türlerinin Eğitimdeki Yeri" Bildiriler, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü, 26-28.7.1993. “Müziksel Toplumsallaşmada Okulun Etkisi”, III. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Program ve Bildiri Özetleri. Bursa: Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayını, 5-7 Eylül 1996, s. 75-76., “Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Öğrencilerinin (Ağırlıklı Olarak) Toplumsal Özellikleri Sorunları Beklentileri” 1.Ulusal Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Sempozyumu, Bursa: U.Ü.E.F. Müzik Eğitimi Bölümü Yayını, 1997, s.277-288., “Dört Müzik Öğretmenliği Lisans Programının Genel Karşılaştırmalı İncelemesi”,  1. Ulusal Sanat Eğitimi ve Sorunları Sempozyumu Bildiriler. Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayını, 1999, s. 249-255., “Müzik Öğretmenliği Lisans Programları Alan Dersleriyle İlgili Karşılaştırmalı Bir İnceleme”, 1. Ulusal Sanat Eğitimi ve Sorunları Sempozyumu Bildiriler. Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitimi Fakültesi Yayını, 1999, s. 255-263., “Müzik Öğretmenliğinin Meslekleşme Sorunu”, 6. İstanbul Türk Müziği Günleri Müzik Eğitimi ve Onun Temel Öğesi Müzik Öğretmeni, 13-14 Mayıs 1999. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayını, 1999, s.12-22., “Müzik Eğitimi Anabilim Dallarındaki Koşulların Grup Piyano Öğretiminin Uygulanabilirliği Açısından İrdelenmesi”, bildiri özeti, VIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi 01-03 Eylül 1999 Program ve Bildiri Özetleri Kitabı, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, 1999, s.184., “Türkiye’de Çalgı Eğitimciliği-Piyano Eğitimciliği Sorunu”,  21.yy. Başında Türkiye’de Müzik Sempozyumu, 15-16 Mart 2002 (Bildiriler), Sevda Cenap And Müzik Vakfı, Ankara., “Bildirilere Yönelik Görüşler”, V. Türk Kültürü Kongresi-Cumhuriyetten Günümüze Türk Kültürünün Dünü, Bugünü ve Geleceği (17-21Aralık 2002). Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, 2005, Cilt X, s. 127-149., “Müzik Öğretmenliği Programlarına Öğretim Elemanı Alımı”, Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyum. Bildiriler. 30, 31 Ekim 2003. Malatya: İnönü ÜniversitesiEğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği A.B.D., s. 43-55., “Sınıf Öğretmenliği Programı Öğrencilerinin Bazı Özelliklerine İlişkin Yıllara Göre Değişen Eğilimler”, XII. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiriler, Cilt II Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2004, S. 1329-1342., “Bildirilere Yönelik Görüşler”, V. Türk Kültürü Kongresi-Cumhuriyetten Günümüze Türk Kültürünün Dünü, Bugünü ve Geleceği (17-21Aralık 2002). Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, 2005, Cilt X, s. 127-149., “Öğretmen Eğitimi - Müzik Eğitimi Sistemi ve Sosyo-Ekonomik Durum”, Yoksulluk ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu (9-11 Ekim 2003), Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Yayını, 2006, Cilt I, s.221-235., “Yükseköğretim Müzik Kurumlarımız ve Avrupa Birliği Süreci”, Müzik Sanatımız ve AB Süreci-Sempozyum, 17-18 Mart 2006, Ankara: Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Yayını, 2006, s.205-216., “Burdur İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Özellikleri”, 1. Burdur Sempozyumu, 16-19 Kasım 2005 Bildiriler, C. 2, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 2007, s. 928-939., “Müzikte Kadınlar”, Çağdaş Yaşamda Kadın (Panel), Antalya: Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Antalya Şubesi Yayını, 2008, s. 25-38., “Türkiye’de 1988-1999 Arası Toplumsal Değişimin Üniversite Öğrencilerinin Müziksel Toplumsallaşmalarına Yansıma Eğilimleri”, II. Hisarlı Ahmet Sempozyumu, Değişen Toplumda Kültürlenme ve Kültürleşme, 26-28 Mayıs 2011, Kütahya., “1988’den 2011’e Üniversiteye Giren Öğrencilerin Müziksel Toplumsallaşma Eğilimlerine Göre Türkiye’de Müzik Nereye? (Akdeniz Bölgesi Örneği)”, IV. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu, Müzik Nereye Gidiyor, Kütahya: 6-8 Haziran 2013, s. 20-29., “Cumhuriyet Dönemi Müzik Eğitiminde Yetenek Havuzunun Değerlendirilmesi”, 90. Yıl Müzik Kongresi, Kuruluşunun 90. Yılında Musiki Muallim Mektebi, Cumhuriyetin Müzik Serüveni, 5-8 Kasım 2014, Afyonkarahisar, Kongre Tam Metin Kitabı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, s. 37-54. Diğer ulusal toplantılarda sunulan bildiriler ve yapılan konuşmalar: “Müzik Eğitimi Bölümlerinin Öğrenci Yapısı”, Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Bölümleri Programları Paneli, 16-17 Nisan 1992 İnönü Üniversitesi, Malatya., “Eğitimde Müzik Türü ve Geleceği”, Türkiye’de Müzik Türleri ve Geleceği Sempozyumu, 11-13 Mayıs 1992, Çukurova Üniversitesi, Adana., “Müziğin İşlevi”, Konferans ve Söyleşi, 5.4.1994, Ankara Üniversitesi Tömer Dil Öğretim Merkezi Bursa Şubesi, Bursa., “Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Semineri Açış Konuşması”, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Semineri, 1 Aralık 1995, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü, Bursa., “Müziksel Toplumsallaşmada Okulun Etkisi”, III. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 5-7 Eylül 1996, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bursa., “Bireyin Müziksel Toplumsallaşmasında Ailenin Etkisi”, II. Ulusal Eğitim Sempozyumu, 18-20 Eylül 1996, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, İstanbul., “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Müzik Dersi Öğretim Programları”, İlköğretim-Ortaöğretim Kurumları Müzik Dersi Öğretim Programları ve Ders Kitapları Semineri, 17 Nisan 1998, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü, Bursa., “Müzik Öğretmenliği Programları ve Çağdaş Bir Program İçin Öneriler”, Öğretmen Eğitiminde Çağdaş Yaklaşımlar Sempozyumu, 18-20 Mart 1999, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi, İzmir., “Dört Müzik Öğretmenliği Lisans Programının Genel Karşılaştırmalı İncelemesi”, 1. Ulusal Sanat Eğitimi ve Sorunları Sempozyumu, 28-30 Nisan 1999, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi., “Müzik Öğretmenliği Lisans Programları Alan Dersleriyle İlgili Karşılaştırmalı Bir İnceleme”, 1. Ulusal Sanat Eğitimi ve Sorunları Sempozyumu, 28-30 Nisan 1999, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi., “Müzik Seminerleri Deneyi İle Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Karşılaştırması ve Çok Programlı Okul Yaklaşımı”, X.Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 7-9 Haziran 2001, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu., “Müzik Eğitimi Anabilim Dallarındaki Öğretim Elemanlarının Eğitim/Akademik Geçmişleri”, X. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 7-9 Haziran 2001, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu., “Müziksel Toplumsallaşma ve Müziksel İletişim”, III. Uluslararası Müzikoloji Sempozyumu, 26-28 Ekim 2001, İstanbul Teknik Üniversitesi., “Çalıştırdıkları Parçalara Göre Piyano Eğitimcileri: Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü Örneği”, XI. Eğitim Bilimleri Kongresi, 23-26 Haziran 2002, Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi., “Bildirilere Yönelik Görüşler”, V. Türk Kültürü Kongresi-Cumhuriyetten Günümüze Türk Kültürünün Dünü, Bugünü ve Geleceği (17-21Aralık 2002), Atatürk Kültür Merkezi, Ankara., “Müzik, Dil ve Türkçe”, Dil Bayramı, 12 Mayıs 2003 Karaman Valiliği ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Karaman., “Avrupa Birliği Süreci ve Güzel Sanatlar Fakülteleri”, Avrupa Birliği Sürecinde Güzel Sanatlar Fakültelerinin Durumu Paneli, 10-11 Nisan 2006, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi., “Üniversiteye Giren Öğrencilerin Müziksel Toplumsallaşma Eğilimlerine Göre Türkiye’de Müzik Nereye? (Akdeniz Bölgesi Örneği)”, Değişen Dünya Değişen Müzik Lisansüstü Eğitim Çalıştayı, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Müzik Anasanat Dalı, 11-12 Mayıs 2015, Antalya. Diğer yayınlar: “Eğitimde Müzik Türü Sorunu”, Orkestra. Müzik Dergisi, 188 (Nisan 1989), s. 34.49. “Ezan Eşliğinde Çaykovski” Orkestra. Müzik Dergisi, 203 (Temmuz 1990). “İlkokulda Müzik Gerekli mi”, Orkestra. Müzik Dergisi, 206 (Ekim 1990), s. 38-46., “Müzik Savaşçısı Halk Çocuğu, Genç Besteci Hayrettin Akdemir’i Kaybettik” Orkestra. Müzik Dergisi, 224 (Nisan 1992), s. 6-9. “Kaçırılan Fırsat”, Bursa Hakimiyet Gazetesi, 30.6.1990., “Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”, Bursa Hakimiyet Gazetesi, 6.7.1990. (Henüz Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi kurulmamışken yazılmıştır.), “Bursa Festivali, İlk Adım”, Bursa Hakimiyet Gazetesi, 19.7.1990., “Müziğe Katkıda Bulunmak”, Ekspres Sanat Dergisi, 4(15.3.1992), s.14., “Konser İzleyicileri ve Eleştirmen(ler) Aranıyor”, Bursa Hakimiyet Gazetesi, 25.4.1992., “Bursa Yalnızca Yeşil mi?”, Bursa Hakimiyet Gazetesi, 19.6.1992., “U.Ü.E.F. Müzik Eğitimi Bölümü Başkanı Doç. Abdullah Uz’un Konuşması”, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Semineri, 1 Aralık 1995 Bursa: U.Ü.E.F. Müzik Eğitimi Bölümü Yayını, s.4-6., “Müziksel Toplumsallaşmada Okulun Etkisi”, III. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Program ve Bildiri Özetleri. Bursa: Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayını, 5-7 Eylül 1996, s. 75-76., “Bireyin Müziksel Toplumsallaşmasında Ailenin Etkisi”, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi II. Ulusal Eğitim Sempozyumu, bildiri metni, 19.9.1996., “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”, Mavi Nota, 21 (Ekim 1996), s. 44-21., “Birinci Ulusal Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Sempozyumu” , Mavi Nota, 24 (Nisan 1997), s. 3-4., “ABD Arizona State University YÖK-Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Kısa Dönem Eğitim Raporu”, Orkestra. Müzik Dergisi, 284 (Ağustos-Eylül 1997), s.14-22., “İstiklal Marşı’nı Kim Doğru Söyleyebiliyor”, Orkestra. Müzik Dergisi, 295 (Eylül 1998), s. 8-10., “Müzik Öğretmenliği Programları ve Çağdaş Bir Program İçin Öneriler”, Öğretmen Eğitiminde Çağdaş Yaklaşımlar Sempozyumu, 18-20 Mart 1999, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi., “Uludağ Üniversitesi Oda Orkestrası'ndan Bursa Bölgesi Senfoni Orkestrası’na”, Orkestra. Müzik Dergisi, 301 (Nisan 1999), s. 14-22., “Öğretmen Yetiştirme Politikaları Üzerine”, Cumhuriyet Bilim ve Teknik dergisi, 19 Haziran 1999, Sayı 639, s.15., “Müzik Eğitiminden Bir Yıldız Kaydı, Doçent Ramazan Akkuş’u Kaybettik”, Orkestra. Müzik Dergisi, 316 (Aralık 2000), s. 23-30., “Antalya 7. Piyano Şenliği”, Orkestra. Müzik Dergisi, 320 (Nisan-Mayıs 2001), s. 23-30., “Bozkırda Açan Çiçek”, Orkestra. Müzik Dergisi, 322 (Ağustos 2001), s. 39-43., “Havucun Peşinden Koşan Adam”, Orkestra. Müzik Dergisi, 325 (Kasım 2001), s. 2-8. Antalya Yeni İleri gazetesinde haftalık köşe yazıları. Abdullah Uz’un Sempozyum ve kongrelerde bilim ve danışma kurulu üyelikleri; dergi yayın hakemlikleri bulunmaktadır. 2009-2011 Üniversiteler Arası Kurul, Müzik ve Sahne Sanatları, Görüntü Sanatları Doçentlik Komisyonu Üyesi olmuştur. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, Doçentlik Eser İnceleme ve Sınav komisyonu üyelikleri bulunmaktadır. Uz’un Projeleri ise “Group Piano Education”, Proje Çalışması, Arizona State University School of Music, Haziran 1997. (YÖK/Dünya Bankası, Milli Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında). Aldığı idari görevler: 1978-1980 Müdür Yardımcısı, Gazi Eğitim Enstitüsü, Ankara. 1989-1993 Müzik Eğitimi Bölümü Başkanı, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bursa. 1989-1993 Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Kurulu Üyesi, Uludağ Üniversitesi, Bursa. 1989-1993 Fakülte Kurulu Üyesi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bursa. 1990-1991 “Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Eğitimi Geliştirme Komisyonu” ve “Müzik Eğitimi Özel İhtisas Komisyonu” toplantıları, Ankara. (Toplantılar bildiriyle ve Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Program Taslağı’nın hazırlanmasıyla sonuçlanmıştır.) 1990-1993 Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Danışma Kurulu Üyesi. 1993-1994 Çalgı Eğitimi Ana Sanat Dalı Başkanı, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü, Bursa. 1994-1997 Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi, Uludağ Üniversitesi  Eğitim Fakültesi, Bursa. 1994-1996 Müzik Eğitimi Bölümü Başkanı, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bursa. 1994-1996 Fakülte Kurulu Üyesi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bursa. 1996-1998 Çalgı Eğitimi Anasanat Dalı Başkanı, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü, Bursa. 1997 Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Fakültelerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili olarak Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Taslağı Hazırlama Çalışması, (komisyon üyesi olarak). 1997-1998 Bursa Senfoni Orkestrası Müdürü, Bursa. 1998-1999 Bursa Bölge Senfoni Orkestrası Müdürü, Bursa. 2001- Fakülte Kurulu Üyesi, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Antalya (Devam ediyor). 2001-2008 Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Antalya. 2004-2005 Müzik Bilimleri Bölümü Başkanı, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Antalya. 2008- Müzik Bilimleri Bölümü Başkanı, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Antalya. (Devam ediyor). 2004-2008 Güzel Sanatlar Eşgüdüm Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi, Antalya. 2005-2008 Senatör, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Antalya. 2005-2008 Dekan, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Antalya. Abdullah Uz’un Bilimsel / Sanatsal / Mesleksel Kuruluşlara Üyelikleri: 1995- İstanbul Filarmoni Derneği Üyeliği (devam ediyor), 1995-1997 Bursa Filarmoni Derneği İkinci Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği, 1997-1998 Bursa Filarmoni Derneği Başkanlığı, 1998- The International Society for Music Education Üyeliği (devam ediyor), 2000- Antalya Filarmoni Derneği Üyeliği (devam ediyor), 2001-2002 Antalya Filarmoni Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, 2003-2007 Antalya Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, 2005-2007 Antalya Sanat Derneği Başkanlığı, 2002- Yerel Gündem 21 Kültür Sanat Komisyonu Üyeliği (devam ediyor), 2013- Antalya Filarmoni Derneği Başkanlığı (devam ediyor).

Uzatkı:

Bkz. Point d’orgue. Puandorg. Puandork. Duraklı nota. Üzerinde kalınarak çalınması gereken nota. “Org noktası” anlamına gelir. Üzerine konulduğu notanın uzatılması gerektiğini belirtir. Bu işaret ilgili notanın genellikle saptanmış süresinin iki katı kadar uzatılması gerektiğini gösterir. Ancak bu kesin bir kural değildir. Çalıcının içinde bulunduğu ruhsal durum, eserin dönemi, yaratının formu, çalıcının dinleti verdiği ortam, çalgısının rengi ve kalitesi v.b. birçok unsur bu şekilde işaretlenmiş olan bir notayı farklı tarihlerde ve değişik yerlerde gerçekleme anında farklı sürelerde uzatması sonucunu doğurur. Bir uzatkının her çalınışta farklı uzunluklarda yapılması tam da bu nedenle ortaya çıkar. Ayrıca aynı yaratıda aynı nota üzerinde yer alan uzatkı, değişik çalıcı ve söyleyiciler tarafından farklı yorumlanır. Uzatkı işareti üzerine konulduğu notanın istenildiği kadar uzatılacağını gösterir. Simgesi:

U     u

 

 

Uzatma Noktası:

Herhangi bir notanın sağ yanına konulan nokta, o notayı kendi değerinin yarısı kadar daha uzatır. Bazı örnekler: Dört vuruş değeri olan birlik notanın sağ yanına nokta konulması halinde bu notanın değeri altı vuruşa çıkar. İki vuruş değeri olan ikilik notanın sağ yanına nokta konulması halinde bu notanın değeri üç vuruşa çıkar. Bir vuruş değeri olan dörtlük notanın sağ yanına nokta konulması halinde bu notanın değeri birbuçuk vuruşa çıkar... v.d.

Uzatma Noktası Örnekleri

\ Uzun, Mustafa Öner:

1965 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1990 yılında “Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı”ndan mezun oldu. 1990-1991 öğretim yılında “Milli Eğitim Bakanlığı”nın açmış olduğu sınavı kazanarak İzmir’in Seferihisar İlçesine küğ öğretmeni olarak atandı. 1993 yılında “Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel Bilimler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı”ndan mezun oldu. 2005 yılında “Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Doktora Programı”nı tamamladı. 2007-2008 eğitim-öğretim yılında “Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü”ne öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak atandı. Ulusal ve uluslararası pek çok  bilimsel/sanatsal etkinliği koordine etti. Ulusal ve uluslararası düzeyde kitapları, makaleleri ve bildirileri yayımlandı. 2014 yılında doçent doktor ünvanını kazandı. 2015 yılında “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müzikleri Anasanat Dalı”na doçent doktor olarak atandı. Halen bu üniversitede öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5761276
Online Ziyaretçi Sayısı:16
Bugünlük Ziyaret :1182

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.