29.01.2019 / Üyesi Değiliz Ama Koromuzu Kabul Ettirdik

Devlet Çoksesli Korosu


     “Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu”, geçen hafta “Avrupa Profesyonel Korolar Birliği” (TENSO)’ne kabul edildi.


 

     Geçen hafta “Avrupa Profesyonel Korolar Birliği” (TENSO)’ne kabul edilen, Avrupalı müzik eleştirmenleri tarafından “Cennetten Gelen Sesler” diye nitelendirilen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu”nun müdürü Savaş Sakarya, “TENSO” başarısını ve koro çalışmalarını “Aydınlık”a anlattı.


 

     “Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu”, geçen hafta “Avrupa Profesyonel Korolar Birliği” (TENSO)’ne kabul edildi. Birliğin 19’uncu üyesi olan koro, çekirdek repertuvarı senfonik eserlerden ve a capella koro edebiyatından oluşuyor. 1988 yılında Hikmet Şimşek tarafından kurulan koro Walter Strauss, Ahter Destan, İbrahim Yazıcı ve Cemi’i Can Deliorman’la çalıştı, birçok değerli orkestra şefiyle konserler verdi. Koro, bugüne kadar Carl Orff-Carmina Burana, Mozart-Requiem, Ahmed Adnan Saygun-Yunus Emre Oratoryosu, Fazıl Say-Nazım Oratoryosu, Muammer Sun-Kurtuluş Film Müzikleri gibi birçok albüm kaydına imza attı. Ahmed Adnan Saygun’a ve Muammer Sun’a ait halk şarkılarını da kaydeden koro, konserler dışında eğitim çalışmaları da yürütüyor. Korunun müdürü Savaş Sakarya’yla TENSO başarısını ve hangi çalışmaları yaptıklarını konuştuk.


 

     - “Avrupa Profesyonel Korolar Birliği” (TENSO) neler yapıyor? Ülkemiz ve koromuz için bu birliğe dahil olmanız neler getirecek?

     - Bu birlik her yıl belirli tarihlerde bir araya gelir. Festivaller ve konserler, çalıştaylar düzenlenir. Yeni projeler değerlendirilir, yeni üretimler sağlanır. Bu bağlamda da bütün üye ülkeler katkı sunar. Kimisi kendisi organizasyonu sahiplenir. Yeni şefler denenir, yeni gruplar desteklenir. Besteleme konusunda özellikle çalışmalar yapılır. Yeni yarışmalar düzenlenir, bir konu üzerine yeni eserler üretelim denir. Bizim için önemli olan şu, Türkiye “Avrupa Birliği”nde olmadığı halde, Türkiye’nin bir korosu AB bünyesinde bulunan korolar birliğine kendisini kabul ettirdi. Şu an burada yer alan 19’ncu ülkeyiz. Bu da hem bizim hem de tüm Türkiye’nin övünmesi gereken bir konudur.


 

     Bu İşi Yapan Başka Topluluk Yok

 

 

     - Şu anda hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

     - Bizim her yıl yaptığımız çalıştaylarımız var. Bu hafta şeflik çalıştayı düzenliyoruz. Türkiye’deki bütün amatör ve profesyonel korolar şefleri, kendi bünyemizde oluşturduğumuz çalıştaylar içerisinde çalışmaya başladılar. Ülkemizde bu alanda eğitim veren amatör ruhlu profesyonel bir etkinlik içerisindeyiz. Türkiye’de bu işi yapan başka bir topluluk yok. Ayrıca her yıl yurtdışından bir besteci seçiyoruz. O besteciye diyoruz ki “Siz bizim için bir Türk şairin eserini alacakasınız ve besteleyeceksiniz.” Böylece her yıl bir eser katmış oluyoruz repertuvarımıza.


 

     - Koroya nasıl dahil olunuyor?

     - Bizim korumuzda 657 kadrolu artı sözleşmeli üyelerimiz vardır. Kadro karşılığı normal sınav açılır. Devlet memuru alınır gibidir. O sınavlarda şartlarımız vardır. Onlara uyan herkes müracat edebilir. Ona göre biz koromuza üye alımı yaparız.


 

     - Yakın zamanda bir konseriniz var mı?

     - 2 Şubat’ta Ankara’da “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu”nda, “Şefler Çalıştayı” için “4. Koro Şefliği Ustalık Sınıfı Kapanış Konseri” vereceğiz. 14-15 Şubat’ta da “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” (CSO)’yla birlikte yine aynı mekanda, Gabriel Faure’nin “Requiem”ini seslendireceğiz.



     Aydınlık Gazetesi - 29.01.2019, Salı (Ersoy Irşi)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5804351
Online Ziyaretçi Sayısı:37
Bugünlük Ziyaret :1119

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.