29.08.2018 / Sipsilerin Efendisi Dünya Birincisi Oldu

Bedel, Ali


     Öğretim Görevlisi Ali Bedel, Polonya’nın Zakopane kentinde bu yıl 50’ncisi düzenlenen “Uluslararası Dünya Halk Müziği ve Halk Oyunları Yarışması”nda solo çalgı kategorisinde “sipsi” çalgısı ile Dünya birincisi oldu.


 

     “Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı” öğretim görevlisi Ali Bedel, 16-26 Ağustos günlerinde Polonya’nın Zakopane kentinde bu yıl 50’ncisi düzenlenen “Uluslararası Dünya Halk Müziği ve Halk Oyunları Yarışması”nda solo çalgı kategorisinde “sipsi” çalgısı ile Dünya birincisi oldu.


 

     Bedel’le sipsi çalgısına ve yarışmaya ilişkin merak edilenleri konuştuk.


 

     - Sipsiyle nasıl tanıştınız, sipsi çalmaya nasıl karar verdiniz?

     - Ben Burdurluyum ve oranın yerel çalgısıdır sipsi. Babam Mehmet Bedel de hem sipsi icracısı hem de sipsi üreticisidir. Dedelerimizden gelen bir kültür biz de sipsi. Ben de çok küçük yaşlarda sipsi çalmaya başladım ve hiç bırakmadım.


 

     - Üniversite eğitimizde de sipsi üzerine mi çalışmaya devam ettiniz?

     - Üniversitede sipsi üzerinede çalışma yaptım ama genel olarak kaval çalıştım diyebilirim. Sipsi üzerine de bir kaç bildiri yayımladım. Sipsi’nin kökeni hakkında araştırma çalışmaları yaptım.


 

     - Yarışmaya nasıl katıldınız?

     - Aslında “Anadolu Folklor Vakfı”nın “Halk Oyunları Ekibi” oraya halk oyunları alanında yarışmaya gitti. Biz de o ekibin müziklerini yapan orkestra olarak orada yer aldık. Aynı zamanda halk oyunları dışında müzik ve orkestralar için yarışma koşulları da vardı. Vakıf benim solo bir performansla yarışmamı önerdi. Ben de kabul ettim yarıştım.


 

     - Dünya birinciliği kazandınız. Bununla ilgili duygularınız düşünceleriniz nelerdir?

     - Hem benim açımdan hem de ülkem açısından güzel bir iş oldu. Türkiye’nin özellikle “Teke Yöresi”nin bir yerel çalgısı dünyada sesini duyurmuş oldu. Bu başarı da Türkiye’nin yerel çalgılarıyla çok fazla iş yapılabileceğini gösterdi. Sipsi’nin varlığını devam ettirmesini ve geliştirilebilirliğini arttırmış oldu.


 

     - Yerel çalgılarla ilgili bir tavsiyeniz var mı?

     - Anadolu’da halk müziği alanında kullanılan bir çok yerel çalgı var. Maalesef aralarında kaybolmaya yüz tutmuş çalgılarımız da var. Bunların daha çok üzerine düşülmesini tavsiye ediyorum. Enstrüman çalmaya karar verenlerin ilgisini daha çok popüler enstrümanlar çekiyor ama yerel çalgılarımızda büyük bir zenginlik ve özgünlük barındırıyor. Yerel çalgılarımızı araştıralım, geliştirelim ve dünyaya seslerini duyuralım.



     Aydınlık Gazetesi - 29.08.2018, Çarşamba (Ersoy İrşi)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5791837
Online Ziyaretçi Sayısı:19
Bugünlük Ziyaret :1256

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.