Dünyada 13, Bu Koroda 6 Çeşit Klarinet Var

     “Caddebostan Kültür Merkezi”nde ilk konserini vermeye hazırlanan “İstanbul Klarinet Korosu” ile söyleştik
     Ülkemizin ilk klarinet korosu olan “İstanbul Klarinet Korosu” 13 Ekim Salı günü “Caddebostan Kültür Merkezi”nde ilk konserini verecek. Solist ise ünlü Fransız keman virtüözü Pierre Amoyal. Koronun kurucusu olan 23 yıllık “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” öğretim görevlisi Gürhan Eteke, istenirse her enstrümanın korosunun kurulabileceğini, ancak obuayı pek tavsiye etmediğini belirtiyor.

     Koroda kontrabas klarinet de var
     Bu klarinet sadece korolarda kullanılıyor. Çalabilmek için 3 aylık ekstra bir eğitim almak gerek. Korodaki en kalın sesi çıkardığı için alanın hata yapma şansı yok.

     1750’lerden beri senfonik orkestralarda yer alan klarinet çok renkli bir çalgı. Cazdan popa kadar her tür müziği icra edebiliyorsunuz. Ancak ülkemizde nedense “gırnata” ya da “düttürü” gibi sıfatlarla hak etmediği yerlere konabiliyor. Bu duruma içerleyen ve ulusal bir klarinet ekolünün oluşturulmasını arzu eden Gürhan Eteke 10 yıllık uğraşının sonucunda bir klarinet korosu kurmayı başardı. Gürhan Eteke “Koromuzdakilerin 18’i öğrencim, diğer okullardan ve profesyonel olarak çalanlar da var. Şu anda 30 kişiyiz ama yakında 50 kişi olacağız.” dedi. Repertuvarının tamamı klasik eserlerden oluşan koro Şubat ayında ise bir caz konseri verecek. Haziran ayına dek “Caddebostan Kültür Merkezi”nde konserleri devam edecek olan koro bahar aylarında Marmara ve Ege turnesine çıkacak. Sonrasında yurt dışı var. Koroya katılmak isteyenler “İstanbul Klarinet Derneği”ne başvurabilirler.

     Begüm Köseler (15)
     En küçüğüm diye bana anlayışlı davranıyorlar
     - 4 yıldır klarinet çalıyorum. Konservatuvarda yarı zamanlı öğrenciyim. Aynı zamanda bir özel bir lisede ikinci sınıfa gidiyorum. Yorucu geçiyor ama koronun en küçüğü olduğum için bana daha da anlayışlı davranıyorlar. Klarinet çalmaya lisedeki öğretmenim sayesinde başladım. O da çalıyordu. İleride klarinet piyanisti olmak istiyorum. Hayatımda en sevdiğim şey klarinetim bir de annem.

     İlker Yurtcan (38)
     Klarinetin büyülü sesi cezbediyor
     - Grubun en yaşlı üyesi benim. 20 yıldır “Kent Orkestrası”nda klarinet çalıyorum. Günümün 7 saati klarinetle geçiyor. Klarinetin büyülü sesi beni çok etkiliyor. Aynı zamanda film müzikleri yapıyorum, en son “Çıngıraklı Top Filmi”nin müziğini yaptım.

     Öykü Karadağ (21)
     Günde 6 saat çalışıyorum
     - Koroda bas klarinet çalıyorum. Daha fazla perdesi olduğu için daha kalın sesler çalabiliyorum. Önceden günde 9 saat çalışıyordum, şu aralar 6 saate düşürdüm. “Amatist Klarinet Beşlisi” diye sadece kadınlardan oluşan bir klarinet gurubum var... Konserde çalacağımız parçalardan en çok Astor Piazzola’nın “Contrabajeando”sunu çalmayı seviyorum. Klarinetin kıvraklığını seviyorum, bazı orkestralarda bu nedenle kedi denir klarnete.

     Özlem Kolat (25)
     Klarinet öğretmenliği yapıyorum
     - “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın ardından Fransa’da klarinet üzerine eğitim aldım. Guy Deplus ile çalışma fırsatı yakaladım orada. Şu anda “İstanbul Teknik Üniversitesi”nde klarinet öğretmenliği yapıyorum. En çok romantik dönem ilgimi çekiyor, Rachmaninov favorim.

     Gazete Vatan, Pazar Eki / Banu Duran – 11.10.2009, Pazar

İstanbul Klarinet Korosu-1

İstanbul Klarinet Korosu-2

İstanbul Klarinet Korosu-3

İstanbul Klarinet Korosu-4

İstanbul Klariney Korosu-5

İstanbul Klarinet Korosu-6

İstanbul Klarinet Korosu-7




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5799714
Online Ziyaretçi Sayısı:38
Bugünlük Ziyaret :619

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.