01.12.2018 / ‘Malatya Uluslararası Film Festivali, Bir ‘Keşif Festivali’dir’

8. Malatya Film Festivali


     “Malatya Uluslararası Film Festivali” Direktörü Köçer: “Malatya Uluslararası Film Festivali’, sırtını kendi bulunduğu topraklara, bulunduğu coğrafyayı önceliyerek, yüzünü de bütün dünyaya çeviren; yakın, orta ve uzak doğuyu önemseyen bir festivaldir.”


 

     “8’inci Malatya Uluslararası Film Festivali”, “Malatya Büyükşehir Belediyesi” tarafından 09-15 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. “Malatya Valiliği”nin katkılarıyla, “Malatya Uluslararası Film Festivali”nin organizasyonunu üstlenen “Malatya Büyükşehir Belediyesi”, “Malatya” markası altında sanayiciler, iş insanları ve yerel halkı buluşturarak şehrin markalaşmasında büyük bir rol oynuyor. Çalışma disiplinini elinden bırakmayan “Malatya Büyükşehir Belediyesi” Başkanı Hacı Uğur Polat ve ekibi, organizasyona sahip çıkarak festivalin hedeflerine ulaşmasına büyük katkı sağlıyor.


 

     “Malatya Uluslararası Film Festivali” Direktörü Suat Köçer ile bu yıl sekizincisi düzenlenen festivalin dününü, bugününü ve gelecek hedeflerini konuştuk.


 

     - Festival direktörü olarak bu ikinci yılınız. Nasıl bir festival felsefesi ortaya koydunuz?

     - Bu yıl 8’incisini düzenlediğimiz “Malatya Uluslararası Film Festivali”nin, bir önceki yıl gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın meyvesi olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl ön hazırlık aşamasında yapmış olduğumuz bir takım çalışmalar sonucunda, hem içerik anlamında hem de organizasyon anlamında bir takım hedefler oluşturmuştuk. Öncelikli olarak yanıtını aradığımız temel soru“İyi bir festival nasıl olmalı?”Sorumuzun yanıtını sinemanın bütün paydaşlarını oluşturan profesyonellerde aradık. Aldığımız verileri değerlendirerek bir fotoğraf ortaya koyduk ve festival için bir prototip oluşturduk. Geçtiğimiz yıl festivali bu çerçevede hazırladık.


 

     - İki yıllık görev sürecinizde festivalin geldiği noktayı değerlendirebilir misiniz?

     - 7’ncisini düzenlediğimiz “Malatya Uluslararası Film Festivali”nde, başta “Malatya Film Platformu” olmak üzere çok temel değişiklikler ilk kez yer aldı. Bu yıl ise, planlamalarımız doğrultusunda bir takım yenilikler ve eklemelerle festivalimizi zenginleştirerek yap-boz’u tam anlamıyla tamamladığımızı düşünüyorum. Son iki yılı ele aldığımızda bu yıl düzenlediğimiz festivalin daha coşkulu ve ışıltılı geçtiğini söyleyebiliriz.


 

     Ulusal Sinemamıza Büyük Önem Veriyor


 

     - Festivali bu yıl özgün kılan ayrıntıları paylaşır mısınız?

     - “Onur Ödülleri”nin takdim edildiği açılış gecesi festival adına çok iyi bir başlangıç oldu. “Onur Ödülleri”ne layık görülen Şener Şen, Perran Kutman ve Osman Sınav’ın bir arada olması, Cem Yılmaz ve Şerif Sezer gibi sanatçıların ödülleri takdim etmesi, festivalin unutulmaz anlarını oluşturdu. Nuri Bilge Ceylan gibi uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil eden bir yönetmenin, “Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması”nın jüri başkanlığını üstlenmesi ve ulusal sinemamızı oluşturan bütün unsurların bütünün içerisinde yer alması “Malatya Uluslararası Film Festivali”nin çizgisini yukarıya taşımasına olanak tanıdı. Ben bu ışıltı ve heyecanın, doğru parçaların bir araya gelmesinden kaynaklandığını düşünüyorum.


 

     - Türk sinemasının “Malatya Uluslararası Film Festivali” içindeki konumu nedir?

     - “Malatya Uluslararası Film Festivali”, ulusal sinemamıza büyük önem veriyor. Ulusal sinemamızın en iyi örneklerinin gösterilmesinin yanı sıra yeni film çalışmalarına yol açacak gerekli altyapı ve desteklerin oluşmasında da ciddi katkı sunuyor. Festival programında yer alan ulusal ve uluslararası seçki, festivali takip eden izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Ulusal ve uluslararası yarışma başvuruları 700’ü geçmiş durumda. Her iki kategorinin her birinde oniki film yarıştı.


 

     Gölgede Kalmayı Tercih Etmeyen Bir Film Festivali


 

     - “Malatya Film Platformu”nun gelişimini değerlendirebilir misiniz?

     - Geçtiğimiz yıl “Malatya Film Platformu”na olan ilginin bu yıl iki katına çıkması, bir başarının göstergesi. Bu bir süreç. Bu sürecin başarıyla yönetildiği takdirde olumlu bir süreçte ilerleyeceğini düşünüyorum. “Malatya Uluslararası Film Festivali”nin, ülkemizin tabiri caizse sinema açısından ana bir merkez olacağını düşünüyorum.


 

     - Film festivalinin uluslararası seçkisinde yakın, orta ve uzak doğu sinemasının yoğunluğu göze çarpıyor. Bu konuda görüşleriniz nedir?

     - “Malatya Uluslararası Film Festivali”, Avrupa’daki büyük festivallerin gölgesinde oturmayı tercih eden bir festival olmamalı. Büyük festivallerden ödül alan filmleri getirerek, salonlarımızda gösterelim gibi bir kaygımız asla olmadı. Festivalin yarışma seçkisini oluşturacak arkadaşlardan da özellikle bu yönde bir talepte bulundum. “Malatya Uluslararası Film Festivali”, kendi tercihi doğrultusunda, dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı kültürlerinden, farklı renklerinden, farklı filmleri keşfederek kendi tecrübesini oluştursun istedik. Bu anlamda da birilerinin açtığı yoldan giden değil, kendi açtığı yoldan giden, bir keşif festival olsun istedik. Dolayısıyla “Malatya Uluslararası Film Festivali”, bir keşif festivalidir. “Malatya Uluslararası Film Festivali”, sırtını kendi bulunduğu topraklara, bulunduğu coğrafyayı önceliyerek yüzünü de bütün dünyaya çeviren, yakın, orta ve uzak doğuyu önemseyen bir festivaldir. Bu yönümüzle diğer film festivallerden ayrıcalıklı bir noktaya konumlanıyoruz.


 

     Film Seçmek İçin Koşa Koşa Gelecekler


 

     - Film festivali ile ilgili paylaşmak istediğiniz dikkat çekici gelişmeler var mı?

     - Festival programımıza dahil edilmesi kesinleşen ulusal ve uluslararası kategori filmlerimizle, Mart ayında sözleşme imzaladık. Üç filmimiz sözleşme imzaladığımız tarihten bir ay sonra büyük festivallerden ardı ardına ödüller kazandı. Filmlerimizin tamamı Türkiye prömiyerini gerçekleştirdi. Hatta iki filmimiz dünyada ilk kez “Malatya Uluslararası Film Festivali”nde izleyici ile buluştu. Programda yer alan bazı filmlerimizle bizdeki gösteriminin ardından sonraki festival organizasyonları tarafından iletişime geçildiği bilgisi ulaştı. Tüm bu bilgiler ışığında tercihlerimizin ne kadar iyi olduğu ve programı hazırlayan arkadaşlarımızın ne kadar yetenekli olduğu ortaya çıkmış oldu. “Malatya Uluslararası Film Festivali”nin ilham veren bir organizasyon olmasını arzu ediyorum. Gerçek hedefimiz, önümüzdeki yıllarda daha fazla dünya prömiyeri için tercih edilen bir festival düzenlemek. Bu hedefler hayal değil. İstediğinizde ve çabaladığınızda, çok rahat gerçeğe dönüşebilecek hedefler. Yeter ki hedeflerimizi ve heyecanlarımızı yüksek tutalım.


 

     - “Malatya Uluslararası Film Festivali”nde gelecek yıl için heyecan verici gelişmeler olacak mı?

     - “9’uncu Malatya Uluslararası Film Festivali” için çok önemli bir projemiz var. Ama bunu şu aşamada dillendirmek doğru olmaz. Ama özellikle Asya ve Avrupa’nın, Malatya’yı ciddi anlamda takip etmek zorunda kalacağı bir proje için, hazırlık yapıyoruz. Kısaca diyebilirim ki film seçmek için koşa koşa gelecekler.



     Aydınlık Gazetesi - 01.12.2018, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5791460
Online Ziyaretçi Sayısı:27
Bugünlük Ziyaret :1196

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.