04.01.2021 / Genç Piyanist Nehir Özzengin’den 15 Yaşında Beş Birincilik

Özzengin, Nehir


     15 yaşındaki genç piyanistimiz Nehir Özzengin, Sırbistan’da düzenlenen “Uluslararası Sanja Pavlovic Piyano Yarışması”nda birinci oldu. Özzengin ile başarısının kaynaklarını ve hedeflerini konuştuk.


 

     Dört yaşında ilk kez piyanonun başına geçti. O günden sonra piyonayla bütünleşti. Yeteneğine müzik sevgisi ve disiplinli çalışmayı da ekleyince başarının anahtarını eline aldı. Açtığı her kapıda ülkece gururlanıyoruz. Nehir Özzengin son olarak Sırbistan’da düzenlenen “Uluslararası Sanja Pavlovic Piyano Yarışması”nda birincilik kazandı. Bununla birlikte 15 yaşındaki Özzengin’in, uluslararası yarışmalarda beş birincilik ödülü oldu. Özzengin, sanatını sadece büyük başarılar için değil toplumsal sorunlarla mücadele için de icra ediyor. “Anadolu’daki Köy Okullarına Kitap Bağışı” kampanyasından “Kız Çocukları Erken Yaşta Evlendirilmesin ve Eğitim Hayatları Yarım Kalmasın” projesine, geliri “İzmir Tepecik Çocuk Onkolojisi Bölümü”ne bağışlanan “Müziğin Umuda Dokunuşu” konserine birçok toplumsal mücadele etkinliğinde de yer alıyor.


 

     “Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müzik Akademisi Piyano Bölümü” öğrencisi olan Özzengin, 9 yaşında “Milli Eğitim Bakanlığı”nın üstün yetenekli çocukları tespit etmek için yaptığı “Bilsem” sınavını kazanarak “Arkas Bilim Sanat Merkezi”nde özel müzik eğitimine başladı. Bu kurumda da eğitimine devam ediyor.


 

     Nehir Özzengin ile başarılarını, piyanoya olan tutkusunu ve gelecek hedeflerini konuştuk. Babası Devrim Özzengin ise Nehir’in hikayesini ve yetenekli çocukların gelişimi için aileyle birlikte devlete düşen görevleri anlattı.


 

     “Çok İyi Müzisyenlerle Tanışma Fırsatım Oldu”


 

     - Yarışmaya ve başarınıza ilişkin neler söylemek istersiniz?

     - Nehir Özzengin: Tüm dünyadan 189 tane piyanist katıldı. Ben de kendi yaş kategorimde birinci oldum. Aldığım birincilik ödülüyle birlikte son beş yarışmamda da birinci olmuş oldum. Aynı zamanda beste yarışmalarından aldığım birincilikler de var. İtalya, Belçika, Lüksemburg, Sırbistan gibi farklı ülkelerde yarışmalara katıldım. Farklı kültürleri tanıdım ve çok iyi müzisyenlerle tanışma fırsatım oldu. Tüm bunlar benim için çok önemli deneyimler. Uluslararası alanda başarı kazanmanın çok değerli olduğunu düşünüyorum.


 

     - Çok küçük yaşta piyano çalmaya başladınız. Piyanoyla tanışmanız nasıl oldu ve sonrası nasıl gelişti?

     - Piyano ve müzik eğitimim dört buçuk yaşında ailemin yönlendirmesiyle başladı. İlk deneme derslerinden sonra öğretmenlerim bendeki yeteneği keşfettiler ve bu alanda ilerlemem gerektiğini aileme söylediler. Ailem de sonrasında beni piyano ve müzik eğitimine başlattı. Ben de bu yolu çok sevdim. O günden beri büyük bir aşkla çalışmaya devam ediyorum.


 

     - Bu yolda sizi etkileyen ilham aldığınız sanatçılar oldu mu?

     - Tabii oldu. Tüm müzisyenlerin çok değerli olduğunu düşünüyorum öncelikle. Ben her müzisyenden kendime bir şey katmaya çalışıyorum. Böyle tek isim söylemek istemiyorum çünkü her biri çok değerli ve her birinin bana kattığı apayrı şeyler var.


 

     “Uluslararası Alanda Daha da Gelişmek İstiyorum”


 

     - Geleceğe yönelik yakın ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

     - Uluslararası alanda daha da gelişmek istiyorum. Eğitimimi yurtdışında almak en çok istediklerimden, hayallerimden biri. Hayatım boyunca konserlerde olmayı ve sosyal sorumluluk projeleri yapmayı istiyorum. Şu an yakın zamanda başka bir yarışma görünmüyor ama yine yarışmalar oldukça katılmaya devam edeceğim.

 

     “11 Yıldır Her Gün Piyano Çalışıyorum”

 

     - Yaşıtlarınıza neler söylemek istersiniz?

     - Öncelikle hiçbir zaman hayallerinden vazgeçmemelerini tavsiye ederim. Çünkü herşey hayal etmek, istemekle başlıyor. Bunun yanında çalışmak da çok önemli. Düzenli ve verimli bir şekilde çalışmalı. Ben 11 yıldır her gün piyano çalışıyorum. Bu kadar düzenli ve verimli çalışmasam bu başarıları kazanamazdım.


 

     - Başarıların bizleri gururlandırdığı gibi gençlerimize fırsat yaratıldığında neler başarabileceklerine de örnek. Ülkemizde müzik eğitiminin gelişmesi, çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi için neler yapılabilir?

     - Öncelikle ailenin ilgili olması, müziğin çocuk yaşta sevdirilmesi ve yeteneğine göre yönlendirilmesi çok önemli. Hepsi bir bütün aslında tüm bu noktalar birleşince başarı ortaya çıkıyor. Yönlendirilme ve sonrasında severek çalışma.


 

     Pandemiyi Lehine Çevirdi


 

     - Koronavirüs döneminde çalışmalarını nasıl yürüttünüz? Daha fazla zaman ayırmak için lehte durum oluşturdu mu?

     - Benim tüm çalışmalarım online şekilde devam etti. Bu dönem benim çalışmalarımı hiç engellemedi hatta bir açıdan katkısı da oldu. Haftasonları zamanımın çoğu yollarda geçiyordu. Tüm bu zamanımı karantinada çalışmama vermiş oldum. Pandemi dönemi benim daha fazla çalışmam ve daha derinlere inmem açısından çok verimli oldu.


 

     - Çok önemli başarılar kazanan bir genç olarak ülkenize ne söylemek istersiniz?

     - Türkiye’yi temsil etmekten ve birinci olmaktan çok mutlu oluyorum. Bir Türk genci olarak ülkeme hizmet etmiş olmam bana çok büyük gurur veriyor.


 

     “Nehir’in Hikayesi Alışılmışın Tam Tersi”


 

     - Kızınızın piyanoya olan yeteneğini nasıl keşfettiniz ve yönlendirdiniz?

     Devrim Özzengin: Bu hikayelerde genellikle anne ve baba müzisyendir. Ya da başarılı bir sporcuysa anne veya baba sporcudur. Nehir’in hikayesinde ise bu tam tersi. Anne ve baba olarak bizim müzikle ilgili hiç bilgimiz yoktu. Sadece sezgilerimize güvenip, hobisiz büyüyen bir nesil olarak çocuğumuzu sanat ve sporla barıştıran bir yetiştirme anlayışı belirledik. Bu amaçla Nehir’i dört yaşındayken bir müzik kursuna götürdüm. Ondan sonrası ise filmlerdeki gibi oldu. Daha ilk deneme dersinde öğretmen çocuğunuz ya dahi ya da üstün yetenekli dedi. Böyle bir karşılık gelince bir aile olarak yapacağınız tek şey çocuğunuzu bu alanda desteklemek olabilirdi. Biz de onu yaptık. Sonrasında da Nehir her şeyi çok kolay öğrendi. Gelişimini bir yerlerde test etmemiz gerekiyordu ve yarışmalara yönlendirdik. Biz bu arada mütevazi bir aileyiz ama yarışmalar için yurtdışına çıkmaya başladık. Her gittiği yarışmada da büyük başarı kazandı. Kendi imkanlarımızla bu yaşa getirdik. Tabii duygusal anlamda çok güzel karşılığını da bulduk aile olarak. Her gittiği yerde takdir gördü. Türkiye’nin en başarılı çocuklarından biri olarak seçildi. Çocuklara örnek olmak için filmlerde oynadı. Bundan sonra da ailesi olarak elimizden gelen desteği vereceğiz.


 

     Devlet Enstrüman Desteği Sağlamalı


 

     - Yetenekli çocuk ve ilgili aile başarı için çok önemli ama bu yolculuğun önemli bir maddi kısmı da var. Ailelerin maddi yükünü hafifletmek için sizce devlete düşen görevler de var mı?

     - Kesinlikle var. En basitinden çok başarılı çocukların iyi bir enstrümana ihtiyacı var. Ülkesini temsil eden çocuklara devlet enstrüman yardımı yapabilir. Mütevazi ailelerin iyi bir enstrümanı çocuğuna alması çok zor. Yıllarca borç batağına girmesi lazım. En azından ülkesine derece getiren çocuklara böyle yardımlar olmalı.


 

     Görev Aldığı Sosyal Sorumluluk Projeleri


 

     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı”nın “11 Ekim 2017 Dünya Kız Çocukları Günü” kapsamında gerçekleştirdiği “Kız Çocukları Erken Yaşta Evlendirilmesin ve Eğitim Hayatları Yarım Kalmasın” temalı sosyal sorumluluk projesine tüm Türkiye’den farklı kategorilerde başarıları ile kız çocuklarına ilham verebilmeleri için seçilen 6 kız çocuğundan biri olmuş ve çekilen kısa bir filmde rol almıştır. Bu kısa film halen Türkiye’deki tüm yayın organlarında yayınlanmaya devam etmektedir.


 

     Rotary 2440. Bölge Federasyonu”nun düzenlediği ve tüm geliri “Çocuk Felcine Son” kampanyasına bağışlanan ve 2017 yılında “İzmir Adnan Saygun Konser Salonu”nda gerçekleştirilen konserde, “Rotary Senfoni Orkestrası” ile birlikte Frederic Chopin’in “Revolutionary Etude Op. 10 No. 12” adlı eserini solist olarak piyanosu ile seslendirmiştir.


 

     2018 yılının Ocak ayında düzenlenen “İstanbul Ataşehir Uluslararası Klasik Müzik Festivali”nden davet alarak bu etkinlikte bir piyano resitali vermiştir. Bu festivalin tüm geliri de “Anadolu’da ki Köy Okullarına Kitap Bağışı” kampanyasına bağışlanmıştır.


 

     2018 yılının Nisan ayında “Inner Wheel” kuruluşunun önderliğinde “Ege Bölgesi’ndeki bir Köy Okulu’nun Ders Araç ve Gereçlerinin Tamamlanabilmesi” projesi için bir resital vermiş ve bu resitalin tüm geliri de bu köy okuluna bağışlanmıştır.


 

     2019 yılının Şubat ayında “Müziğin Umuda Dokunuşu” temalı konserde hem piyano çalmış hem de projenin tanıtım filminde rol almıştır. Etkinlikten elde edilen gelirin tamamı “İzmir Tepecik Çocuk Onkolojisi Bölümü”ne bağışlanmıştır.


 

     2019 yılının Mayıs ayında İngiltere Büyükelçisi’nin daveti ile Ankara’daki “İngiliz Konsolosluğu”nda bir resital vermiş ve geceden elde edilen gelirin tamamı sosyal sorumluluk projesi olan “Çocuk Felcine Son” kampanyasına bağışlanmıştır.

 

     2019 yılının Ekim ayında “Cerepral Palsy Çocuk Hastalığı’na” dikkat çekmek için yapılan kısa filmde görev almıştır.


 

     Kazandığı Ödüller


 

     Sırbistan’da yapılan “Uluslararası Sanja Pavlovic Piyano Yarışması 1.lik Ödülü”,


 

     Lüksemburg’da yapılan “Uluslararası Artistes En Herbe Müzik Beste Yarışması’nda 1.lik Ödülü”,


 

     İtalya’da yapılan “Uluslararası Cortemilia Piyano Yarışması’nda 1.lik Ödülü”,


 

     İtalya’da yapılan “Uluslararası Nicola Di Stefano Piyano Yarışması’nda 1.lik Ödülü”,


 

     Türkiye’de yapılan “26. Halıcı Ulusal Beste Yarışması 1.lik Ödülü”,


 

     Elele Yılın En Başarılı Kadını Ödülleri”nde Güzel Sanatlar alanında halk oylaması sonucunda “Türkiye’de Yılın En Başarılı Genç Kızı ve 1.lik Ödülü”,


 

     Belçika’nın Brüksel şehrinde yapılan “Uluslararası Cesar Frank Piyano Yarışması’nda 2.lik Ödülü”,


 

     İtalya’nın Napoli şehrinde yapılan “Uluslararası Ischia Piyano Yarışması’nda 2.lik Ödülü”,


 

     Uluslararası Mozart Akademi Piyano Yarışması’nda 2.lik ve 3.lük Ödülü”.


 

     2018 yılının Kasım ayında, “Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı” ve “NTV Yayın Kuruluşu” tarafından “Ege’nin Başarılı 5 Kadını”ndan biri olarak seçildi.“Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon” yaratmak amacıyla 22-23 Kasım tarihlerinde İzmir’de gerçekleşen “Ege Ekonomik Forum”un da konuşmacı olarak yer alarak başarı hikayesini anlatmıştır.


 

     2019 yılının Mart ayında, “İstanbul Üsküdar Belediyesi” tarafından “Uluslararası İz Bırakan Kadınlar Zirvesi”ne başarıları ile seçilen 5 kadından biri olarak ödül almış ve zirvede bir resital vererek sonrasında konuşmacı olarak başarı hikayesini anlatmıştır.



     Aydınlık Gazetesi - 04.01.2021, Pazartesi (Ersoy İrşi)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5813320
Online Ziyaretçi Sayısı:17
Bugünlük Ziyaret :1203

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.